Átlépte az egymilliót a brazil koronavírus-fertőzöttek száma

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.20. 09:46

Dél-Amerikában még nagyon nem látszik a járvány vége.

Átlépte az egymilliót a brazil koronavírus-fertőzöttek száma

Brazíliában pénteken egymillió-harmincezerre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig egy nap alatt 1206-tal, majdnem 49 ezerre emelkedett – írja a Reuters.

Habár a hivatalos számok aggasztóak, Alexandre Naime Barbosa, a São Pauló-i Állami Egyetem orvosprofesszora szerint távolról sem tükrözik a valóságos statisztikákat.

„Ennél sokkal több fertőzött lehet, mert nem jelenthetnek minden esetet. A fertőzöttek legalább hárommilliónyian vannak, de akár tízmillióan is lehetnek”

– mondta a szakember.

Az újfajta koronavírus nagy valószínűséggel Európából visszatérő brazil turistákon keresztül jutott be az országba még év elején, azóta pedig Brazília településeinek háromnegyedében megjelent az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Jair Bolsonaro elnököt rengeteg kritika éri amiatt, hogy nem vette elég komolyan a járványt. A koronavírus brazíliai megjelenése óta elfogyasztott két egészségügyi minisztert, tömegeknek tart kampányrendezvényeket és ellene van a jelentős kijárási korlátozásoknak, mert attól tart, hogy az gazdasági katasztrófával járna az országnak.

A távolságtartási szabályokat egyenesen „állásgyilkos” intézkedésnek nevezte.

Ez a félelme egyébként nem alaptalan. Ahogy az péntekente jelentkező podcastunk, a Helyzet egy korábbi adásából Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő elmondása alapján kiderült, mivel Dél-Amerikában rengetegen az informális gazdaságban dolgoznak, az Európában látotthoz hasonló szigorú karanténintézkedések ott tényleg milliókat taszíthatnak nyomorba.

Nem csak Brazíliában uralkodnak egyre elviselhetetlenebb állapotok. Állandó szerzőnk, Kömlődi Ferenc az utóbbi hónapokat Cartagenában töltötte, és bár eleinte lelkesebbnek tűnt az ottlétével kapcsolatban, legutóbbi cikkében már arról írt, hogy elege van, és már a haza szóló repülőjegyét is beszerezte.

Igaz, ott a hivatalos számok jóval kedvezőbbek, mint Brazíliában: szombatig a hatóságok 63 ezer fertőzöttről és kétezer halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben. A fertőzöttek közül 24 ezren pedig már meg is gyógyultak.

NYITÓKÉP: Halley Pacheco de Oliveira / Wikimeda

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek