+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kömlődi Ferenc
2020. március 21. szombat, 12:20
Kömlődi Ferenc a koronavírus miatt a kolumbiai tengerparti Cartagenában ragadt, és onnan tudósítja mostantól az Azonnalit: napról napra romlik a helyzet, üresednek ki az utcák, veszi le a kihalt tánctér előtt a DJ az utolsó lemezt, halkul le, majd végleg el a salsa. Vasárnaptól ki se lehet jutni innen.

Kömlődi Ferenc jövőkutató mostantól rendszeresen tudósítja az Azonnalit, hogy mi a helyzet a koronavírus miatt lezárt Kolumbiában.

 

November második fele óta járom Latin-Amerikát: Panama, Peru, Bolívia, Chile, Húsvét-sziget, újra Chile és Peru, majd Ecuador után most éppen a kontinens egyik legvarázslatosabb városában, a nemzetközi filmfesztiváljáról, koloniális építészetéről és végtelenített éjszakáiról, hedonizmusáról ismert észak-kolumbiai Cartagenában (hivatalos nevén Cartagena de Indias) várom a reggelt, a kijárási tilalom ideiglenes végét, hogy aztán, lévén a hétfő ünnepnap, péntek este 6-tól kedd reggel 4-ig ismét nézzem a hotelszoba négy falát, vagy maximum az erkélyről a Getsemani bohémnegyed üres utcáit, s hallgassam a légkondicionáló zümmögését.

 

Hétfő óta tart a kijárási tilalom, először (egy napig) este 10 és hajnali 4, keddtől pedig este 6 és hajnali 4 között.

 

KOLUMBIA ELNÖKE BEJELENTÉST TESZ, MINDEZ A SZÁLLODAI TÉVÉN NÉZVE

 

Március 4-én este léptem be Kolumbiába, az ecuadori Quitoból jövet, a bogotái El Dorado reptérre, majd átszállással Cartagena, éjszakázás a repülőtéren, utána az első hajnali busszal a bő 300 kilométerre, a Magdalena folyó partján fekvő másik gyarmati ékkőbe, egy hamisítatlan Gabriel Garcia Marquez-féle mágikus realista álomvilágba, a „1750-ben megállt az idő” Mompoxba (Santa Cruz de Mompox vagy Mompos) vettem az irányt.

 

Öt nap Mompox után pedig múlt kedd, március 10. óta Cartagena, teljes pompájában, örökös, de mára sajnálatosan belassult, csendben elhaló táncmenetben. Korábban már jártam itt, azonnal és egy életre beleszerettem, az út egyik csúcspontjaként vágytam ide, majd folytattam volna Panamában és Costa Ricában.

 

AZ ÚT ECUADOR FŐVÁROSÁBÓL MOMPOXON ÁT A TENGERPARTIG

 

Múlt csütörtökön jelentkeztem egy még péntekre kiírt vitorláshajóra: ötnapos karibi út, San Blas-szigetek, paradicsom. Az ausztrál szervező mondta, hogy bizonytalan, San Blasra senkit nem engednek be, múlt vasárnap pedig közölte, hogy nem indul el a hajó, mert a két ország között megszűnt a vízi közlekedés, és különben is, gondoljak bele: ha egyvalaki fertőzött, mire Panamába érünk, mind azok lettünk volna.

 

Április 29-re van repjegyem haza, a Lufthansa Panama-Frankfurt járatára. Talán január közepén, valahol Bolíviában hallottam először a koronavírusról. Világjárás közben különösebben nem nézek, nem olvasok híreket, politikát végképp semmit, maximum szalagcímeket. Orbánt, a kormányt csak diszkréten gyalázom, leginkább elfelejtem, az összes többi párttal együtt.

 

Majd lecseng, gondoltam, megint felfújják a semmit, szenzációhajhász médiatákolmány, ismertünk pár ilyet, kellenek a pluszkattintások, hello. Egyáltalán nem foglalkoztam vele, kézlegyintéssel intéztem és felejtettem el.

 

Azóta viszont szép lassan, észrevétlenül és sunyin beszüremkedett az életembe, személyes tereimbe. Az ecuadori Quitoban fogtam fel az egészet, amikor helyi mendemondák már ottani halottakról is szóltak (a hivatalos ecuadori adatok szerint a helyzet március 21-én, budapesti idő szerint 12 órakor a következő: 426 megbetegedés, 7 halott).

 

Március 4-én tehát Bogotába érkezve, a háromhónapos vízum bepecsételése után, rögtön megmérték a lázam a repülőtéren (mint minden Kolumbiába belépőét), 36,5 fok, mehettem tovább a cartagenai ászálláshoz.

 

Mompoxban belassult álomvilágban éltem, Cartagenában józanodtam ki belőle, és szálltam el az éjszakában. Tíz nap alatt az idill ugyan még nem rémálommá, de drámai valósággá vált:

 

napról napra romlik a helyzet, üresednek ki az utcák, veszi le a kihalt tánctér előtt a DJ az utolsó lemezt, halkul le, majd végleg el a salsa.

 

A KÖVETKEZŐ NAPOK ZÁRVATARTÁSÁT INDOKLÓ FELIRATOK CARTAGENA-SZERTE

 

Tíz nap alatt féktelen partikat, folyamatos karnevált, az óváros főterének látványos kurvaparádéját, karibi ritmuskavalkádot és naplementét, topgasztronómiát (majdnem olyan jó cevichéket, mint a perui), szakszerű, de erőszakmentes rendőrségi oszlatásokat, folyamatos szirénaszót, kijárási tilalmat, kvázi mindent és mindennek az ellenkezőjét megtapasztaltam.

 

CARTAGENA, MÉG A KIJÁRÁSI TILALOM ELŐTT

 

Két olvasmányélményemre gondolok: Edgar Allen Poe A vörös halál álarca és Mary Shelley Az utolsó ember.

 

Március 22-én, vasárnap lezárják Panama és Kolumbia légterét a külföldről érkező repülők előtt, de már most gyakorlatilag lehetetlen kijutni.

 

Egyelőre itt nagyobb biztonságban érzem magam, mintha Európában lennék, bár ma figyelmeztettek: ne higgyem el az összes rosszat, amit az ottani helyzetről hallok. Nem tudom, hogy elhiggyem-e, vagy sem, de úgy érzem, hogy Kolumbiában két héttel korábban meghoztak bizonyos intézkedéseket, amikkel Európában kivártak, és még járványügyi tapasztalatuk is több van, lásd a Zika-vírust

 

MOTOROS RENDŐRÖK SZÁJMASZKBAN 

 

Számszerűsítve, a kolumbiai kormány hivatalos koronavírus-honlapja alapján (2020. március 21., 12:00): 158 eset, 4552 negatív teszt, 0 halott. Az első megbetegedést március 6-án regisztrálták, 10 és 19 éves nő, Olaszországban járt előtte. Az esetekből legalább 82 kapcsolatba hozható az El Dorado repülőtérrel. Területi bontásban, nagyvárosi körzetekre összpontosítva Bogotában kiugróan sok a fertőzött (65), Bolivar megyében (székhelye Cartagena) 9, Antioquia (Medellin) 22. Az ország déli részét, például Amazonas megyét egyelőre nem érte el a világjárvány.

 

FOTÓK: Kömlődi Ferenc / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás