Brazília legnagyobb városa kezdi megszenvedni az elnök könnyelműségét

Szerző: Galavits Patrik
2020.05.18. 19:40

Jair Bolsonaro eddig nem vette komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést, mindeközben São Paulo polgármestere már a város egészségügyi intézményeinek összeomlásától tart.

Brazília legnagyobb városa kezdi megszenvedni az elnök könnyelműségét

Hogy Brazília vezetése – és különösen az elnök, Jair Bolsonaro – meglehetősen lazán kezeli a koronavírus-járvány veszélyeit, arról már a május 8-i podcastunkban is volt szó. Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő akkor egyebek mellett arról beszélt, hogy Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és mellette tüntető tömegeknek szónokol, semmibe véve a járványügyi javaslatokat. Legutóbb vasárnap Brazíliavárosban tett így.

Ráadásul, aki ellenszegült az elnöknek, hamarosan munkanélkülivé is válhatott: így járt áprilisban Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azóta egyébként már a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott.

Egyre kevesebb a kórházi ágy

Pedig az országnak nagy szüksége lenne egy átgondolt védekezési stratégiára. Erre lehet következtetni Bruno Covas São Pauló-i polgármester szavaiból, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

a város közkórházai már most is 90 százalékos telítettséggel üzemelnek, és két héten belül elfogyhatnak az üres ágyaik.

Szerinte a kijárási korlátozások szükségességén gúnyolódok hazardíroznak. São Paulo Brazília egyik leginkább koronavírustól sújtott területe, ahol már majdnem 3000 halálos áldozatot követelt a járvány.

„Hihetetlen, hogy egyesek szívesebben játszanak orosz rulettet a lakossággal. Helytelen a halál árnyékában közönyösnek lenni” – figyelmeztetett a polgármester, aki arra kérte a São Pauló-iakat, hogy ha tehetik, maradjanak otthonaikban.

Ennek ellenére a 12 milliós városban élők többsége nem tartja magát a járványügyi ajánlásokhoz.

Ez azonban változhat, ha a polgármesternek sikerül még jobban lelassítania az életet São Paulóban. Két hónappal ezelőtt már komoly óvintézkedéseket rendeltek el a városban: akkor az üzletek, iskolák és a parkok is lakat alá kerültek. Hétvégente azonban sokan így is az óceánparton töltötték idejüket, ami kedvezett a fertőzés terjedésének.

Részben ezért is rendelte el a város vezetése a közterületeken a kötelező maszkviselést – a helyiek azonban ezt a szabályt is meglehetősen rugalmasan kezelik.

A rendőrség segíthet

Bruno Covas a napokban egyeztetett São Paulo állam kormányzójával komolyabb karanténszabályok életbe léptetéséről. A kormányzó szava azért lehet döntő, mert a rendőrség szigorúbb fellépését ő rendelheti el.

Brazíliában a május 17-i adatok szerint több, mint 240 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig meghaladta a 16 ezret. Míg Európában már javul a járványügyi helyzet, Brazíliában egyre rosszabbak a kilátások: április vége óta mindennap sokkal több aktív esetről, mint gyógyult betegről érkezett hír. Előbbiek száma jelenleg közelít a 140 ezerhez.

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek