+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 18. hétfő, 19:40
Jair Bolsonaro eddig nem vette komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést, mindeközben São Paulo polgármestere már a város egészségügyi intézményeinek összeomlásától tart.

Hogy Brazília vezetése – és különösen az elnök, Jair Bolsonaro – meglehetősen lazán kezeli a koronavírus-járvány veszélyeit, arról már a május 8-i podcastunkban is volt szó. Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő akkor egyebek mellett arról beszélt, hogy Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és mellette tüntető tömegeknek szónokol, semmibe véve a járványügyi javaslatokat. Legutóbb vasárnap Brazíliavárosban tett így.

 

Ráadásul, aki ellenszegült az elnöknek, hamarosan munkanélkülivé is válhatott: így járt áprilisban Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azóta egyébként már a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott.

 

Egyre kevesebb a kórházi ágy

 

Pedig az országnak nagy szüksége lenne egy átgondolt védekezési stratégiára. Erre lehet következtetni Bruno Covas São Pauló-i polgármester szavaiból, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

 

a város közkórházai már most is 90 százalékos telítettséggel üzemelnek, és két héten belül elfogyhatnak az üres ágyaik.

 

Szerinte a kijárási korlátozások szükségességén gúnyolódok hazardíroznak. São Paulo Brazília egyik leginkább koronavírustól sújtott területe, ahol már majdnem 3000 halálos áldozatot követelt a járvány.

 

„Hihetetlen, hogy egyesek szívesebben játszanak orosz rulettet a lakossággal. Helytelen a halál árnyékában közönyösnek lenni” – figyelmeztetett a polgármester, aki arra kérte a São Pauló-iakat, hogy ha tehetik, maradjanak otthonaikban.

 

Ennek ellenére a 12 milliós városban élők többsége nem tartja magát a járványügyi ajánlásokhoz.

 

Ez azonban változhat, ha a polgármesternek sikerül még jobban lelassítania az életet São Paulóban. Két hónappal ezelőtt már komoly óvintézkedéseket rendeltek el a városban: akkor az üzletek, iskolák és a parkok is lakat alá kerültek. Hétvégente azonban sokan így is az óceánparton töltötték idejüket, ami kedvezett a fertőzés terjedésének.

 

Részben ezért is rendelte el a város vezetése a közterületeken a kötelező maszkviselést – a helyiek azonban ezt a szabályt is meglehetősen rugalmasan kezelik.

 

A rendőrség segíthet

 

Bruno Covas a napokban egyeztetett São Paulo állam kormányzójával komolyabb karanténszabályok életbe léptetéséről. A kormányzó szava azért lehet döntő, mert a rendőrség szigorúbb fellépését ő rendelheti el.

 

Brazíliában a május 17-i adatok szerint több, mint 240 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig meghaladta a 16 ezret. Míg Európában már javul a járványügyi helyzet, Brazíliában egyre rosszabbak a kilátások: április vége óta mindennap sokkal több aktív esetről, mint gyógyult betegről érkezett hír. Előbbiek száma jelenleg közelít a 140 ezerhez.

 

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás