+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 18. hétfő, 19:40
Jair Bolsonaro eddig nem vette komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést, mindeközben São Paulo polgármestere már a város egészségügyi intézményeinek összeomlásától tart.

Hogy Brazília vezetése – és különösen az elnök, Jair Bolsonaro – meglehetősen lazán kezeli a koronavírus-járvány veszélyeit, arról már a május 8-i podcastunkban is volt szó. Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő akkor egyebek mellett arról beszélt, hogy Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és mellette tüntető tömegeknek szónokol, semmibe véve a járványügyi javaslatokat. Legutóbb vasárnap Brazíliavárosban tett így.

 

Ráadásul, aki ellenszegült az elnöknek, hamarosan munkanélkülivé is válhatott: így járt áprilisban Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azóta egyébként már a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott.

 

Egyre kevesebb a kórházi ágy

 

Pedig az országnak nagy szüksége lenne egy átgondolt védekezési stratégiára. Erre lehet következtetni Bruno Covas São Pauló-i polgármester szavaiból, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

 

a város közkórházai már most is 90 százalékos telítettséggel üzemelnek, és két héten belül elfogyhatnak az üres ágyaik.

 

Szerinte a kijárási korlátozások szükségességén gúnyolódok hazardíroznak. São Paulo Brazília egyik leginkább koronavírustól sújtott területe, ahol már majdnem 3000 halálos áldozatot követelt a járvány.

 

„Hihetetlen, hogy egyesek szívesebben játszanak orosz rulettet a lakossággal. Helytelen a halál árnyékában közönyösnek lenni” – figyelmeztetett a polgármester, aki arra kérte a São Pauló-iakat, hogy ha tehetik, maradjanak otthonaikban.

 

Ennek ellenére a 12 milliós városban élők többsége nem tartja magát a járványügyi ajánlásokhoz.

 

Ez azonban változhat, ha a polgármesternek sikerül még jobban lelassítania az életet São Paulóban. Két hónappal ezelőtt már komoly óvintézkedéseket rendeltek el a városban: akkor az üzletek, iskolák és a parkok is lakat alá kerültek. Hétvégente azonban sokan így is az óceánparton töltötték idejüket, ami kedvezett a fertőzés terjedésének.

 

Részben ezért is rendelte el a város vezetése a közterületeken a kötelező maszkviselést – a helyiek azonban ezt a szabályt is meglehetősen rugalmasan kezelik.

 

A rendőrség segíthet

 

Bruno Covas a napokban egyeztetett São Paulo állam kormányzójával komolyabb karanténszabályok életbe léptetéséről. A kormányzó szava azért lehet döntő, mert a rendőrség szigorúbb fellépését ő rendelheti el.

 

Brazíliában a május 17-i adatok szerint több, mint 240 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig meghaladta a 16 ezret. Míg Európában már javul a járványügyi helyzet, Brazíliában egyre rosszabbak a kilátások: április vége óta mindennap sokkal több aktív esetről, mint gyógyult betegről érkezett hír. Előbbiek száma jelenleg közelít a 140 ezerhez.

 

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás