+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 16. kedd, 12:37
Visszaadta a kormány a koronavírus-járvány miatt ráruházott különleges felhatalmazást, egyúttal viszont szavaztak az egészségügyi válsághelyzet kibővítéséről, de a különleges gazdasági övezetek létrehozásáról is a parlamentben. Mutatjuk a részleteket!
Kedden megszavazta a parlament, hogy véget érjen a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet Magyarországon.

 

Fontos, hogy a kérdésről még kell a kormánynak is dönteni, csak ezt követően szűnhet meg ténylegesen a veszélyhelyzet.

 

A parlament kedden döntött arról is, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően milyen átmeneti szabályok maradjanak érvényben a járványveszély miatt, illetve bővítették az egészségügyi válsághelyzet jogintézményét, és bevezették a különleges gazdasági övezeteket is. Miután mindhárom törvénynek voltak minősített, kétharmados többséget, illetve csak egyszerű többséget igénylő részei, ezért mindegyikről két részletben szavaztak.

 

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény kétharmados részeit például az alábbi módon fogadták el:

 

igennel szavazott: 192 fő
nemmel szavazott: 0  fő
tartózkodott: 0 fő

 

Vagyis ezt nemcsak a Fidesz-KDNP, hanem az összes többi parlamenti frakció is megszavazta, a függetlenek közül pedig mások mellett Szél Bernadett, Bencsik János, Volner János, vagy éppen Ritter Imre nemzetiségi képviselő szavazott igennel.

 

Az átmeneti szabályokkal kapcsolatban pedig így alakult a kétharmadot igénylő szavazás:

 

igennel szavazott: 135 fő
nemmel szavazott: 54 fő
tartózkodott: 3 fő

 

Vagyis itt például csak Volner János független és Ritter Imre nemzetiségi képviselő szavaztak igennel a Fidesz-KDNP mellett, a többi frakció leszavazta a kétharmadot igénylő részeket. A tartózkodók között a mihazánkos, de frakció híján a parlamentben függetlennek számító Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik voltak.

 

A DK már a szavazás előtt deklarálta: igennel szavaznak a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényről, azzal együtt, hogy azt írták, tudják, ezzel nem fog megszűnni a miniszterelnök teljhatalma. „Orbán Viktor hiába ígérte ugyanis, hogy visszaadja a teljhatalmat, közben gyáván benyújtotta a második felhatalmazási törvényt, amit az egészségügyi vészhelyzetről ismert salátatörvényben rejtettek el.” Ugyanakkor szerintük ebben a salátatörvényben szerepel például a hitelmoratórium meghosszabbítása, amit a DK is támogat.

 

Ezért a párt bár eleinte azt jelezte, hogy képviselőik tartózkodni fognak, végül mégis nemet nyomtak a DK-sok. 

 

Hadházy Ákos független képviselő pedig például már előre jelezte: ma sem megy be a parlamentbe, és ezt javasolja minden ellenzéki képviselőnek. „Újabb aljas csapda ez az ellenzék számára: az a képviselő, aki megszavazza a rendkívüli jogrend feloldását, valójában a bármikor bevezethető teljhatalomra ad felhatalmazást. Ha nem szavazza meg, a csapból is az folyik majd, hogy »lám, az ellenzék miért sipákolt a felhatalmazási törvény ellen, ha egyszer nem szavazza meg a visszavonását?!«

 

Egyetlen kiút van ebből a csapdából: nem venni részt ebben a játékban!”

 

 Mi volt a veszélyhelyzet lényege?

 

A kormány még március 11-én vezette be a veszélyhelyzetet, ami például azért volt szükséges, mert normális esetben a kormány egy szál rendelettel nem tilthatná meg senkinek, hogy a munkahelyen, az élelmiszerbolton (meg ugye a fodrászon és manikűrösön) kívül bárhova is menjen.

 

Ugyanakkor elfogadtattak egy felhatalmazási törvényt is, ami egyrészt jóváhagyta március 11-e óta, vagyis a veszélyhelyzet kihirdetése óta meghozott kormányrendeleteket, másrészt felhatalmazta a kormányt, hogy a majd meghozott, és törvényektől akár eltérő veszélyhelyzeti rendeletek hatályát meghosszabbítsa egészen addig, amíg a veszélyhelyzet tart. Utóbbival kapcsolatban számos kritka érte a kormányt, ugyanis egy olyan biankócsekkről volt szó a törvénnyel, aminek még véghatárideje sem volt. 

 

Egyébként éppen a határidő hiányára hivatkozva nem szavazta azt meg a törvényt az ellenzék, ami miatt a Fidesz elkezdte kommunikálni, ők a vírus pártján állnak. 

 

Arról, hogy mit kell tudni a felhatalmazási törvényről, itt írtunk részletesen.

 

Van-e gond az átmeneti törvényekkel?

 

Ami a rendkívüli felhatalmazás visszaadásáról szóló törvényt illeti, arról is gondoskodna a kormány, hogy egy esetleges második járványhullám esetén ne kelljen az alkotmány szerinti különleges jogrendet hirdetnie, hanem a mostani felhatalmazási hercehurca nélkül is tág jogkörei legyenek járványügyben, erről itt írtunk részletesebben.

 

Ehhez egy, az egészségügyi törvényben már eddig is meglévő jogintézményt, az egészségügyi válsághelyzetet használnák fel, azt bővítenék ki. Így például az egészségügyi válsághelyzet alatt már számos olyan területen is rendeletalkotási jogot vindikálna magának ezen időszakban, amikkel tipikusan most az alkotmány alapján kihirdetett különleges jogrendben élt,

 

például rendelettel korlátozhatná a kormány az üzletek működését, nyitva tartását, egyes termékek árusítását, fogyasztását vagy éppen az emberek személyes érintkezését.

 

Az egészségügyi válsághelyzet hat hónapra szólna, de ha tovább fennállnak a törvényi feltételei, akkor a kormány maga ezt meghosszabbíthatná. Tehát a kormány már parlamenti plenáris szavazás nélkül lényegében minden, a tavaszi járványhelyzet idején történt korlátozást életbe tudna léptetni, igaz, például kijárási tilalmat vagy kijárási korlátozást nem vezethetnének be egészségügyi válsághelyzet idején.

 

Jönnek a különleges gazdasági övezetek is

 

Ugyancsak kedden szavazott a parlament az úgynevezett különleges gazdasági övezetek létrehozásról is, amely törvényjavaslat szerint az ötmilliárd forintnál nagyobb értékű, egy megyében jelentős, és sok munkahelyre kiható beruházásokat kormányrendelettel a megyei közgyűlések hatáskörébe lehetne vonni. Ez azt jelenti, hogy elég egy kormányrendelet ahhoz, hogy a városoktól a mindenhol fideszes többségű megyei közgyűlésekhez lehetne telepíteni az ilyen beruházásokat és az ebből adódó adóbevételeket is.

 

Egyelőre viszont éppen az ellenzéki vezetésű Göd járt így, akiknél a Samsung-gyárat és a körülötte található területet jelölte ki ilyen övezetté a kormány.

 

A törvényjavaslat ellen az ellenzék tiltakozott, így gyakorlatilag Volneren és Ritteren kívül más nem szavazott a kormánypártoknál a kétharmados részeknél, de az egyszerű többséget igénylő részeknél sem.

 

FRISSÍTÉS (2020.06.16. 13:28): A szavazást követően az Azonnali kereste a DK-s Arató Gergelyt, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettesét, miért nem tartózkodtak az eredeti tervek szerint az átmeneti szabályokkal kapcsolatban. Ő arról beszélt: a salátatörvénynek eleve volt egy csomó része, ami támogathatatlan volt, de azt gondolták, azért van mód a kompromisszumra. Ám a Fidesz-többség most is minden ellenzéki indítványt megfontolás nélkül leszavazott, „hiába nyújtottuk a kezünket, a Fidesz elütötte”, így végül nemet nyomtak.

 

FRISSÍTÉS 2. (2020.06.16. 14:33): Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt egy parlamenti sajtótájékoztatón kedden délután az MTI szerint: a kormány üdvözli, hogy az Országgyűlés a rendkívüli jogrend megszüntetését kérte. Így a kormány azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás