+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 22. hétfő, 16:57
Azaz a kormány újabb 90 napra hozhat önállóan rendeleteket a járványhelyzet kezelésére, és az alapjogok is tovább korlátozhatók a szokásosnál durvábban. A Fidesz-kétharmadot Volner János, Fülöp Erik és Ritter Imre is kisegítette.

133 igen szavazattal, 55 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament hétfőn megszavazta azt a Varga Judit igazságügyi miniszter nevével fémjelzett törvényjavaslatot, ami a veszélyhelyzetet meghosszabbítja Magyarországon újabb kilencven nappal. 

 

Igennel a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, valamint a DK politikusai nemet nyomtak, leszámítva Gyurcsány Ferencet, aki előre bejelentette, hogy hiányozni fog az ülésről. Noha a szavazáshoz csak a jelenlévők kétharmada kellett, ami a Fidesznek meg is volt, azért két korábbi jobbikos képviselő (Volner János, aki már saját néven alakított pártot, és Fülöp Erik, aki pár hete lépett ki a Mi Hazánkból) és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is a kormánypártok segítségére sietett. Érdekesség, hogy két fideszes képviselő (Bányai Gábor és Riz Gábor) noha jelen volt, nem szavazott, ugyanígy tett az MSZP-társelnök Kunhalmi Ágnes, vagy épp a három volt jobbikos független képviselő, Farkas Gergely, Bencsik János és Sneider Tamás, utóbbi kettő egy ideje a Polgári Válasz nevű mozgalomban politizál.

 

Mi lesz most?

 

Azt követően, hogy Áder János köztársasági elnök is aláírja és kihirdetik a Magyar Közlönyben az elfogadott törvényt (amire a korábbi gyakorlat alapján már kedden sor kerülhet), a kihirdetéstől számítva

 

újabb kilencven napig hatályban maradhatnak azok a járványügyi kormányrendeletek, amiket a kormány saját hatáskörben hozott

 

a koronavírus-válságra hivatkozva.

 

A veszélyhelyzetet március után másodszorra novemberben hirdették ki: a parlament kilencven napra adott felhatalmazása február 8-án lejárt. Ezt követően a kormány tizenöt napra tudta jogszerűen saját hatáskörben újra elrendelni a veszélyhelyzetet – ezt erősítette meg most ismét a parlament.

 

Az ellenzék arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor rosszul kezelte az elmúlt három hónapban a válságot, és pont az elégtelen kormányzati intézkedéseket ismerték volna el, ha elfogadják az igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát, nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

 

Újabb 90 nap lockdown?

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a magyaroknak újabb 90 napig olyan korlátozások között kell majd élniük, mint most: a kormány a meghosszabbított veszélyhelyzet alatt is dönthet úgy, hogy enyhít a korlátozásokon.

 

Ezt is tervezi két lépcsőben, március és április elejétől, de hogy pontosan min fognak enyhíteni, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a kormány a kérdésben nemzeti konzultációt indított – a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint ennek függvényében fognak erről dönteni.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

FRISSÍTÉS, 17:34: A cikkben korábban tévesen szerepelt, hogy Volner János és Fülöp Erik a Mi Hazánk politikusa.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás