Egyelőre ablakba tett molinókkal tiltakoznak a gödiek, miután a kormány elveszi a város bevételeinek harmadát

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.18. 21:56

Új kormányrendelet fosztja meg Göd önkormányzatát attól, hogy a jövőben is megkapja a helyi Samsung-gyár iparűzésiadó-bevételeit. A veszélyhelyzetben jobb híján az ablakba tett feliratokkal tüntetnek.

Egyelőre ablakba tett molinókkal tiltakoznak a gödiek, miután a kormány elveszi a város bevételeinek harmadát

„Néma demonstrációra hívjuk a gödi lakosokat és azokat, akik együtt éreznek most velünk!” – ez áll abban az eseményben, amelyet a momentumos vezetésű Göd önkormányzata hirdetett meg Facebookon, miután a kormány egy friss intézkedése elvonja a város bevételeinek harmadát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti: ablakokra, kertkapukra tett molinók fotóival kívánnak tiltakozni a döntés ellen, miután a koronavírus miatt most a személyes tüntetésre nincs lehetőség.

Na de mi a gödiek baja?

Nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány ezentúl létrehozhat úgynevezett különleges gazdasági övezeteket abból a célból, hogy enyhítse a koronavírus negatív gazdasági következményeit, segítse a munkahelyek megőrzését vagy éppen újak létrehozását. Ilyen különleges gazdasági övezetté többek közt olyan helyszínt lehet kinevezni, ami a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá van nyilvánítva és a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőséggel bír. Ez a státusz többek között azt jelenti:

ha egy helyszín megkapja a minősítést, akkor helyi adóztatásának joga elkerül a települési önkormányzatoktól a megyei önkormányzatokhoz.

A kormány elsőként éppen a gödi Samsung-gyárat és a körülötte található területet jelölte ki ilyen övezetté ugyancsak csütörtök este, vagyis pont egy olyan város lett rögtön érintett, aminek nem fideszes a vezetése. Ugyanakkor az illetékes Pest megyei önkormányzat viszont már fideszes többségű, akárcsak egyébként az összes többi megyei önkormányzat.

Veszélybe kerülhet a kötelező feladatok ellátása?

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere Facebook-oldalán úgy értékelte: az intézkedés „gyakorlatilag egy halálos ítélet” a városra.

Ugyanis a Samsung által fizetett iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.

Hozzátette: talán ennél is fontosabb viszont az, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek. 

Hogyan tiltakozik a város?

Finoman szólva is nehéz az érdemi tiltakozás a koronavírus idején, ezzel pedig nyilván az önkormányzat is tisztában van.

Mint írják, nem vonulhatnak ki az utcára, nem demonstrálhatnak gépjárművekkel, „gyakorlatilag megbénít és elnémít minket a jelenlegi jogi környezet”.

Így azt kérik, a tiltakozók írják ki molinókra, „nem adjuk Gödöt”, tegyék ki az ablakba, kerítésre, kapura, az erről készült fotót pedig töltsék fel az eseményhez. Hogy ennek a tiltakozásnak lesz-e bármi eredménye, azzal kapcsolatban a Facebook-esemény oldalán is többen kételyüknek adtak hangot.

Gödön már eleve különösen feszült volt a hangulat

Mint az Azonnali beszámolt róla nemrég, Gödön a koronavírus okozta helyzetet nehezíti, hogy a képviselőtestület finoman szólva sem jön ki jól a momentumos polgármesterrel, holott a Momentum mellett DK-s, LMP-s és jobbikos többségű, vagyis itt a Fidesz kisebbségben van.

A helyzet odáig fajult, hogy a DK, LMP és a Jobbik képviselői közös levélben jelezték a pártvezetőik felé – így a Momentum irányába is – Balogh alkalmatlan emberileg és politikailag is posztjára.

Balogh akkor úgy nyilatkozott az Azonnalinak, a koronavírus miatti helyzetnek tulajdonítja a feszültségeket. Így a gödi konfliktusokról egyébként rendszeresen cikkező kormánypárti Origo szombaton már egyenesen úgy állította be a kormány döntését: azért kellett különleges gazdasági övezetté nyilvánítani Göd városát, „mert a Samsung-gyárat meg kell védeni a korrupt ellenzéktől”. Az Origo szerint ugyanis Balogh a vele szövetséges politikusokat korrupcióval vádolta egy frakcióülésen.

FOTÓ: „Nem Adjuk Gödöt” / Facebook-esemény

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek