+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. április 18. szombat, 21:56
Új kormányrendelet fosztja meg Göd önkormányzatát attól, hogy a jövőben is megkapja a helyi Samsung-gyár iparűzésiadó-bevételeit. A veszélyhelyzetben jobb híján az ablakba tett feliratokkal tüntetnek.

„Néma demonstrációra hívjuk a gödi lakosokat és azokat, akik együtt éreznek most velünk!” – ez áll abban az eseményben, amelyet a momentumos vezetésű Göd önkormányzata hirdetett meg Facebookon, miután a kormány egy friss intézkedése elvonja a város bevételeinek harmadát.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti: ablakokra, kertkapukra tett molinók fotóival kívánnak tiltakozni a döntés ellen, miután a koronavírus miatt most a személyes tüntetésre nincs lehetőség.

 

Na de mi a gödiek baja?

 

Nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány ezentúl létrehozhat úgynevezett különleges gazdasági övezeteket abból a célból, hogy enyhítse a koronavírus negatív gazdasági következményeit, segítse a munkahelyek megőrzését vagy éppen újak létrehozását. Ilyen különleges gazdasági övezetté többek közt olyan helyszínt lehet kinevezni, ami a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá van nyilvánítva és a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőséggel bír. Ez a státusz többek között azt jelenti:

 

ha egy helyszín megkapja a minősítést, akkor helyi adóztatásának joga elkerül a települési önkormányzatoktól a megyei önkormányzatokhoz.

 

A kormány elsőként éppen a gödi Samsung-gyárat és a körülötte található területet jelölte ki ilyen övezetté ugyancsak csütörtök este, vagyis pont egy olyan város lett rögtön érintett, aminek nem fideszes a vezetése. Ugyanakkor az illetékes Pest megyei önkormányzat viszont már fideszes többségű, akárcsak egyébként az összes többi megyei önkormányzat.

 

Veszélybe kerülhet a kötelező feladatok ellátása?

 

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere Facebook-oldalán úgy értékelte: az intézkedés „gyakorlatilag egy halálos ítélet” a városra.

 

Ugyanis a Samsung által fizetett iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.

 

Hozzátette: talán ennél is fontosabb viszont az, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek. 

 

Hogyan tiltakozik a város?

 

Finoman szólva is nehéz az érdemi tiltakozás a koronavírus idején, ezzel pedig nyilván az önkormányzat is tisztában van.

 

Mint írják, nem vonulhatnak ki az utcára, nem demonstrálhatnak gépjárművekkel, „gyakorlatilag megbénít és elnémít minket a jelenlegi jogi környezet”.

 

Így azt kérik, a tiltakozók írják ki molinókra, „nem adjuk Gödöt”, tegyék ki az ablakba, kerítésre, kapura, az erről készült fotót pedig töltsék fel az eseményhez. Hogy ennek a tiltakozásnak lesz-e bármi eredménye, azzal kapcsolatban a Facebook-esemény oldalán is többen kételyüknek adtak hangot.

 

Gödön már eleve különösen feszült volt a hangulat

 

Mint az Azonnali beszámolt róla nemrég, Gödön a koronavírus okozta helyzetet nehezíti, hogy a képviselőtestület finoman szólva sem jön ki jól a momentumos polgármesterrel, holott a Momentum mellett DK-s, LMP-s és jobbikos többségű, vagyis itt a Fidesz kisebbségben van.

 

A helyzet odáig fajult, hogy a DK, LMP és a Jobbik képviselői közös levélben jelezték a pártvezetőik felé – így a Momentum irányába is – Balogh alkalmatlan emberileg és politikailag is posztjára.

 

Balogh akkor úgy nyilatkozott az Azonnalinak, a koronavírus miatti helyzetnek tulajdonítja a feszültségeket. Így a gödi konfliktusokról egyébként rendszeresen cikkező kormánypárti Origo szombaton már egyenesen úgy állította be a kormány döntését: azért kellett különleges gazdasági övezetté nyilvánítani Göd városát, „mert a Samsung-gyárat meg kell védeni a korrupt ellenzéktől”. Az Origo szerint ugyanis Balogh a vele szövetséges politikusokat korrupcióval vádolta egy frakcióülésen.

 

FOTÓ: „Nem Adjuk Gödöt” / Facebook-esemény

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás