+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád & Tóth Helga
2020. június 5. péntek, 18:40
Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!
„Nem szabad felvennünk a mocskos kesztyűt. Ők haza fognak menni innen, mi pedig, itt élő magyarok és románok holnap is közösen kell megoldásokat találnunk a város érdekében”

 

– ezt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nyilatkozta június 4-én a Transindexnek. Egy román járókelő pedig annyit mondott, hogy

 

„ez az első alkalom, hogy megünneplik Trianon napját Romániában – a románoknak ez a második nemzeti ünnepe kéne legyen”.

 

A nyilatkozatok apropója, hogy a román szélsőjobboldal pillanatnyilag legaktívabb zászlóshajója, a Calea Neamului (A Nemzet Útja) nevű szervezet június 4-én az 55 ezer fős lakosú (ez egy 2011-es szám, ebből 40 ezren magyarok) székelyföldi Sepsiszentgyörgyön szervezte meg a trianoni békeszerződés aláírásának százéves évfordulóját ünneplő rendezvényét. Akinek a szervezet neve ismerős valahonnan, az azért lehet, mert ők voltak azok is, akik egy évvel ezelőtt berontottak az úzvölgyi temetőbe is, áttörve a székelyek „imakordonján”.

 

A sepsiszentgyörgyi román nacionalista megemlékezésre a többnyire a Kárpátokon túlról érkezett résztvevők mintegy másfél órán keresztül énekeltek román hazafias dalokat a város főterén, Vitéz Mihály egykori havasalföldi fejedelem szobra előtt. Az esemény különösebb incidensek nélkül zajlott, a kezdeményezéshez nagyon kevés helyi román csatlakozott csak. Később a Szent György téren egy finoman a mai magyar államvezetést is méltató ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a város magyar lakosai a centenáriumra – de kinek mi a véleménye a másik rendezvényéről, és hogyan viszonyulnak Trianonhoz románok és magyarok a székely nagyvárosban?

 

Ez mind kiderül a Transindex helyszíni videóriportjából!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás