+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád & Tóth Helga
2020. június 5. péntek, 18:40
Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!
„Nem szabad felvennünk a mocskos kesztyűt. Ők haza fognak menni innen, mi pedig, itt élő magyarok és románok holnap is közösen kell megoldásokat találnunk a város érdekében”

 

– ezt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nyilatkozta június 4-én a Transindexnek. Egy román járókelő pedig annyit mondott, hogy

 

„ez az első alkalom, hogy megünneplik Trianon napját Romániában – a románoknak ez a második nemzeti ünnepe kéne legyen”.

 

A nyilatkozatok apropója, hogy a román szélsőjobboldal pillanatnyilag legaktívabb zászlóshajója, a Calea Neamului (A Nemzet Útja) nevű szervezet június 4-én az 55 ezer fős lakosú (ez egy 2011-es szám, ebből 40 ezren magyarok) székelyföldi Sepsiszentgyörgyön szervezte meg a trianoni békeszerződés aláírásának százéves évfordulóját ünneplő rendezvényét. Akinek a szervezet neve ismerős valahonnan, az azért lehet, mert ők voltak azok is, akik egy évvel ezelőtt berontottak az úzvölgyi temetőbe is, áttörve a székelyek „imakordonján”.

 

A sepsiszentgyörgyi román nacionalista megemlékezésre a többnyire a Kárpátokon túlról érkezett résztvevők mintegy másfél órán keresztül énekeltek román hazafias dalokat a város főterén, Vitéz Mihály egykori havasalföldi fejedelem szobra előtt. Az esemény különösebb incidensek nélkül zajlott, a kezdeményezéshez nagyon kevés helyi román csatlakozott csak. Később a Szent György téren egy finoman a mai magyar államvezetést is méltató ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a város magyar lakosai a centenáriumra – de kinek mi a véleménye a másik rendezvényéről, és hogyan viszonyulnak Trianonhoz románok és magyarok a székely nagyvárosban?

 

Ez mind kiderül a Transindex helyszíni videóriportjából!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás