Így ünnepelték Trianont román szélsőjobboldaliak Székelyföldön

2020.06.05. 18:40

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

„Nem szabad felvennünk a mocskos kesztyűt. Ők haza fognak menni innen, mi pedig, itt élő magyarok és románok holnap is közösen kell megoldásokat találnunk a város érdekében”

– ezt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nyilatkozta június 4-én a Transindexnek. Egy román járókelő pedig annyit mondott, hogy

„ez az első alkalom, hogy megünneplik Trianon napját Romániában – a románoknak ez a második nemzeti ünnepe kéne legyen”.

A nyilatkozatok apropója, hogy a román szélsőjobboldal pillanatnyilag legaktívabb zászlóshajója, a Calea Neamului (A Nemzet Útja) nevű szervezet június 4-én az 55 ezer fős lakosú (ez egy 2011-es szám, ebből 40 ezren magyarok) székelyföldi Sepsiszentgyörgyön szervezte meg a trianoni békeszerződés aláírásának százéves évfordulóját ünneplő rendezvényét. Akinek a szervezet neve ismerős valahonnan, az azért lehet, mert ők voltak azok is, akik egy évvel ezelőtt berontottak az úzvölgyi temetőbe is, áttörve a székelyek „imakordonján”.

A sepsiszentgyörgyi román nacionalista megemlékezésre a többnyire a Kárpátokon túlról érkezett résztvevők mintegy másfél órán keresztül énekeltek román hazafias dalokat a város főterén, Vitéz Mihály egykori havasalföldi fejedelem szobra előtt. Az esemény különösebb incidensek nélkül zajlott, a kezdeményezéshez nagyon kevés helyi román csatlakozott csak. Később a Szent György téren egy finoman a mai magyar államvezetést is méltató ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a város magyar lakosai a centenáriumra – de kinek mi a véleménye a másik rendezvényéről, és hogyan viszonyulnak Trianonhoz románok és magyarok a székely nagyvárosban?

Ez mind kiderül a Transindex helyszíni videóriportjából!

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek