Míg Magyarország otthon iszik, Székelyföldön nyitva vannak a kocsmák

2021.01.26. 18:10

Bezzeg Románia: keleti szomszédunknál már javában elkezdődtek a lazítások, igaz, nem mindenhol, és nem is egyformán. A székelyföldi megyék zöld zónának számítanak, azaz itt akár estig is lehet kocsmázni, míg Kolozsváron és Temesváron csak a teraszokra lehet kiülni. Mutatjuk, hogyan néz ki mindez!

Míg Magyarország otthon iszik, Székelyföldön nyitva vannak a kocsmák

BUDAPESTRŐL MINDÖSSZE 15 ÉS FÉL ÓRÁS VONATOZÁS UTÁN SIKERÜLT MEGÉRKEZNÜNK AZ IGAZI SZÉKELY TÉLBE. A KOVÁSZNA MEGYEI SEPSISZENTGYÖRGYÖN NYITVA TARTHATNAK A VENDÉGLÁTÓHELYEK TERASZAI IS, IGAZ, AZ IDŐJÁRÁS EZT PICIT MEGNEHEZÍTI.

KOVÁSZNA MEGYE JÁRVÁNYÜGYILEG ÚN. ZÖLD ZÓNÁBA TARTOZIK, AMI AZT JELENTI, HOGY A VENDÉGLÁTÓHELYEK BELTEREI 30 SZÁZALÉKOS KAPACITÁSSAL MŰKÖDHETNEK. AMEDDIG A MEGYÉBEN AZ ÚJONNAN FERTŐZÖTTEK SZÁMA 3 EZRELÉK ALATT MARAD, AZAZ 14 NAP ELTELTÉVEL NEM JUT 3-NÁL TÖBB FERTŐZÖTT 1000 LAKOSRA, ADDIG NYUGODTAN LEHET RENDELNI A VÁROS KÖZPONTJÁBAN TALÁLHATÓ TEIN TEAHÁZBAN IS.

AZ AZONNALIN SOKAT OLVASHATTATOK MÁR ARRÓL, HOGY A ROMÁNIAI ORTODOX PAPOK MILYEN GYAKRAN ELLENSZEGÜLNEK A KORMÁNY JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSAINAK. PERSZE SZÉKELYFÖLD EBBEN IS MÁS: ENNEK A REVERENDÁBAN SÉTÁLÓ EGYHÁZFINAK NEM ESETT NEHEZÉRE FELTENNIE A MASZKOT AZ UTCÁN, AMI ROMÁNIÁBAN IS KÖTELEZŐ. 

NEM, NEM A BUDAPESTI SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEMMEL SZOLIDARÍT EZ A JÁTSZÓTÉR, EGYSZERŰEN CSAK LE VAN ZÁRVA A GYERMEKEK ELŐTT, DE NEM VILÁGOS, HOGY ENNEK A TÉL VAGY A KORONAVÍRUS AZ OKA, HABÁR EKKORA HÓBAN MINDEGY IS.

AZ ESTI SEPSISZENTGYÖRGY VÁROSKÖZPONTJÁNAK A LÁTVÁNYA IS MEGÉR EGY MISÉT. FONTOS ELMONDANI, HOGY ROMÁNIÁBAN MINDENHOL ESTE 11 ÓRÁIG LEHET KÓRICÁLNI AZ UTCÁKON, ÚGYHOGY KIVÁLÓ SÉTÁKAT LEHET TENNI A HAVAS UTCÁKON.

AKINEK VISZONT NINCS KEDVE KINT FAGYOSKODNI, AZT FORRÓ HANGULAT, ÜTŐS RÖVID, ÉS HIDEG HOSSZÚ ITALOK VÁRJÁK A VÁROSKÖZPONT TÖBB KOCSMÁJÁBAN. A SZIMPLÁBAN SZÉP SZÁMMAL GYŰLTEK ÖSSZE ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY OTTJÁRTUNKKOR ÉPPEN SZERDA ESTE VOLT, SEPSISZENTGYÖRGY MEG AZÉRT MÉGISCSAK EGY VIDÉKI KISVÁROS.

AZ UDVARRÓL NÉZVE BARÁTI LÁTVÁNYT NYÚJT A SZIMPLA FEDETT TERASZA, AHOL ANNAK ELLENÉRE IS TÖBBEN TARTÓZKODNAK, HOGY A HELYISÉG BENTI RÉSZE IS ÜZEMEL. ENNEK KÉT EGYSZERŰ OKA VAN: A TERASZT FŰTIK, ÉS DOHÁNYOZNI SEM KELL KIMENNI A HIDEGBE, MIVEL A FEDETT TERASZOKRA NEM VONATKOZNAK A DOHÁNYZÁST TILTÓ SZABÁLYOK.

A SZINTÉN ZÖLD ZÓNÁS MAROSVÁSÁRHELYI GCAFÉ ILYEN LÁTVÁNYT NYÚJT VENDÉGEK NÉLKÜL. A BENTI HELYEK MAROS MEGYÉBEN IS NYITVA TARTHATNAK, A KORA DÉLUTÁNI LAPPANGÓ IDŐSZAK ALATT PEDIG IGAZI FELÜDÜLÉS 2021-BEN EGY ILYEN HELYEN MEGEBÉDELNI. 

MÍG NAPPAL BŐVEN TALÁLUNK HELYET A MAROSVÁSÁRHELYI GCAFÉBAN, ADDIG ESTÉRE A HELY A KAPACITÁSAIHOZ MÉRTEN TELJESEN MEGTELIK, AKI PEDIG NEM FOGLALT IDEJÉBEN ASZTALT, AZ KÉNYTELEN A KINTI HIDEGBEN A CIGARETTAFÜSTBEN MELEGEDNI.

VANNAK, AKIK MÉG ÍGY IS EZT VÁLASZTJÁK, MINTHOGY OTTHON ASZALÓDJANAK.

ILYEN HANGULATOS KÁVÉZÓK IS RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLNAK MAROSVÁSÁRHELYEN, AHOL ELVITELRE ÉS HELYBEN FOGYASZTÁSRA IS ÁRUSÍTJÁK A NAPI KOFFEINADAGOT.

EGY JÓ KÁVÉ UTÁN, AZ ESTI KOCSMÁZÁS ELŐTT AKÁR MÉG KORCSOLYÁZHATUNK IS EGY VIDÁMAT MAROSVÁSÁRHELY FŐTERÉN.

ERDÉLYBEN A FOODPANDA A HELYI NETPINCÉR, DE MAROSVÁSÁRHELYEN MÁR MEGKAPHATOD HELYBEN A MEKIZÉS ÉLMÉNYÉT IS, NEM SZÜKSÉGES HÁZHOZ RENDELNI. KORCSOLYÁZÁS UTÁN NEM ELHANYAGOLHATÓ CÉLPONT, FELTÉVE, HA NEM VAGYUNK EGÉSZSÉGMÁNIÁSOK.

KOLOZSVÁRT SÁRGA ZÓNÁBA SOROLJA A ROMÁN KORMÁNY, MIVEL KOLOZS MEGYÉBEN JANUÁRBAN MÉG NEM ESETT HÁROM EZRELÉK ALÁ A FERTŐZÖTTEK SZÁMA. ITT A VENDÉGLÁTÓHELYEK CSAK ELVITELRE ÁRULHATNAK, ILLETVE CSAK AKKOR FOGADHATNAK VENDÉGET, HA RENDELKEZNEK TERASZOKKAL, OTT PEDIG TUDJÁK TARTANI AZ ASZTALOK KÖZÖTTI 2 MÉTERES TÁVOLSÁGOT. A VÁROS KÖZPONTI PARKJÁBAN ETTŐL FÜGGETLENÜL BÁRKI VÁSÁROLHAT KÜRTŐSKALÁCSOT ÉS LÁNGOST.

A SZURKOLÓK ÉLETÉT IS ALAPOSAN MEGKESERÍTI A JÁRVÁNY. A VÁROSI ARÉNA, AMI IDEÁLIS ESETBEN A KOLOZSVÁRI U CLUJ FOCICSAPAT OTTHONA, JÓ IDEJE NEM LÁTOTT SZURKOLÓKAT. ROMÁNIÁBAN A MECCSEKET ZÁRT KAPUK MÖGÖTT TARTJÁK A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA, AZ U CLUJ SZURKOLÓI EZÉRT MOLINÓT RAKTAK KI A STADIONRA. EZ RAJTA A FELIRAT: TUDJUK, HOGY PANDÉMIA VAN, DE A SPORT SZURKOLÓK NÉLKÜL UTÓPIA.

KOLOZSVÁRON A KINT AZ ÚJ BENT! MIVEL A VENDÉGLÁTÓHELYISÉGEK BELTEREI NEM NYITHATNAK KI, EZÉRT VÁROSSZERTE FEDETT TERASZOKKAL TALÁLKOZHATUNK.

AMELYIK VENDÉGLÁTÓHELY NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK A FEDETT TERASZT, OTT A LEHAVAZOTT PADOK AZ ÉPÜLETEK MELLETT MARADNAK. ÜRESEN.

A FALAKON IZZÓ HŐSUGÁRZÓK NÉLKÜLÖZHETETLEN KELLÉKEI A JANUÁRI PANDÉMIÁS VENDÉGLÁTÁSNAK MÁTYÁS KIRÁLY SZÜLŐVÁROSÁBAN.

A VÁROS SOVIET NEVŰ KÁVÉZÓJA IGAZI CSEMEGE AZOKNAK, AKIK LUBICKOLNÁNAK A KOMMUNISTA NOSZTALGIA FÜRDŐJÉBEN. IGAZ, AZ ÁRAKAT NEM ÉPPEN PROLETÁR ZSEBRE SZABTÁK A TULAJDONOS ELVTÁRSAK.

AKIK NEM KOCSMÁZNAK, AZOK A MÁTYÁS-SZOBOR HÁTÁNÁL NAPFÜRDŐZHETNEK.

IGEN, ENNEK A SZOBORNAK A HÁTÁNÁL.

KOLOZSVÁR UTCÁIN MEGSZOKOTT LÁTVÁNY: KEDVENC KÁVÉZÓJUK ELŐTT VÁRJÁK CIGIZGETVE, HOGY ELKÉSZÜLJÖN AZ ELVITELRE MEGVÁSÁROLT KÁVÉJUK.

BÚCSÚZÓUL PEDIG EZ A LÁTVÁNY FOGADJA MINDAZOKAT, AKIK TÁVOZÁSUK ELŐTT MÉG VISSZANÉZNEK A FELLEGVÁRBÓL A LEHAVAZOTT KOLOZSVÁRRA. AKIT A FENTI ÉLET NEM GYŐZÖTT MEG ARRÓL, HOGY ELNÉZZEN IDE, TALÁN EZ A KÉP MEG FOG.

FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek