+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Vitárius Bence
2021. január 26. kedd, 18:10
Bezzeg Románia: keleti szomszédunknál már javában elkezdődtek a lazítások, igaz, nem mindenhol, és nem is egyformán. A székelyföldi megyék zöld zónának számítanak, azaz itt akár estig is lehet kocsmázni, míg Kolozsváron és Temesváron csak a teraszokra lehet kiülni. Mutatjuk, hogyan néz ki mindez!

BUDAPESTRŐL MINDÖSSZE 15 ÉS FÉL ÓRÁS VONATOZÁS UTÁN SIKERÜLT MEGÉRKEZNÜNK AZ IGAZI SZÉKELY TÉLBE. A KOVÁSZNA MEGYEI SEPSISZENTGYÖRGYÖN NYITVA TARTHATNAK A VENDÉGLÁTÓHELYEK TERASZAI IS, IGAZ, AZ IDŐJÁRÁS EZT PICIT MEGNEHEZÍTI.

 

KOVÁSZNA MEGYE JÁRVÁNYÜGYILEG ÚN. ZÖLD ZÓNÁBA TARTOZIK, AMI AZT JELENTI, HOGY A VENDÉGLÁTÓHELYEK BELTEREI 30 SZÁZALÉKOS KAPACITÁSSAL MŰKÖDHETNEK. AMEDDIG A MEGYÉBEN AZ ÚJONNAN FERTŐZÖTTEK SZÁMA 3 EZRELÉK ALATT MARAD, AZAZ 14 NAP ELTELTÉVEL NEM JUT 3-NÁL TÖBB FERTŐZÖTT 1000 LAKOSRA, ADDIG NYUGODTAN LEHET RENDELNI A VÁROS KÖZPONTJÁBAN TALÁLHATÓ TEIN TEAHÁZBAN IS.

 

AZ AZONNALIN SOKAT OLVASHATTATOK MÁR ARRÓL, HOGY A ROMÁNIAI ORTODOX PAPOK MILYEN GYAKRAN ELLENSZEGÜLNEK A KORMÁNY JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSAINAK. PERSZE SZÉKELYFÖLD EBBEN IS MÁS: ENNEK A REVERENDÁBAN SÉTÁLÓ EGYHÁZFINAK NEM ESETT NEHEZÉRE FELTENNIE A MASZKOT AZ UTCÁN, AMI ROMÁNIÁBAN IS KÖTELEZŐ. 

 

NEM, NEM A BUDAPESTI SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEMMEL SZOLIDARÍT EZ A JÁTSZÓTÉR, EGYSZERŰEN CSAK LE VAN ZÁRVA A GYERMEKEK ELŐTT, DE NEM VILÁGOS, HOGY ENNEK A TÉL VAGY A KORONAVÍRUS AZ OKA, HABÁR EKKORA HÓBAN MINDEGY IS.

 

AZ ESTI SEPSISZENTGYÖRGY VÁROSKÖZPONTJÁNAK A LÁTVÁNYA IS MEGÉR EGY MISÉT. FONTOS ELMONDANI, HOGY ROMÁNIÁBAN MINDENHOL ESTE 11 ÓRÁIG LEHET KÓRICÁLNI AZ UTCÁKON, ÚGYHOGY KIVÁLÓ SÉTÁKAT LEHET TENNI A HAVAS UTCÁKON.

 

AKINEK VISZONT NINCS KEDVE KINT FAGYOSKODNI, AZT FORRÓ HANGULAT, ÜTŐS RÖVID, ÉS HIDEG HOSSZÚ ITALOK VÁRJÁK A VÁROSKÖZPONT TÖBB KOCSMÁJÁBAN. A SZIMPLÁBAN SZÉP SZÁMMAL GYŰLTEK ÖSSZE ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY OTTJÁRTUNKKOR ÉPPEN SZERDA ESTE VOLT, SEPSISZENTGYÖRGY MEG AZÉRT MÉGISCSAK EGY VIDÉKI KISVÁROS.

 

AZ UDVARRÓL NÉZVE BARÁTI LÁTVÁNYT NYÚJT A SZIMPLA FEDETT TERASZA, AHOL ANNAK ELLENÉRE IS TÖBBEN TARTÓZKODNAK, HOGY A HELYISÉG BENTI RÉSZE IS ÜZEMEL. ENNEK KÉT EGYSZERŰ OKA VAN: A TERASZT FŰTIK, ÉS DOHÁNYOZNI SEM KELL KIMENNI A HIDEGBE, MIVEL A FEDETT TERASZOKRA NEM VONATKOZNAK A DOHÁNYZÁST TILTÓ SZABÁLYOK.

 

A SZINTÉN ZÖLD ZÓNÁS MAROSVÁSÁRHELYI GCAFÉ ILYEN LÁTVÁNYT NYÚJT VENDÉGEK NÉLKÜL. A BENTI HELYEK MAROS MEGYÉBEN IS NYITVA TARTHATNAK, A KORA DÉLUTÁNI LAPPANGÓ IDŐSZAK ALATT PEDIG IGAZI FELÜDÜLÉS 2021-BEN EGY ILYEN HELYEN MEGEBÉDELNI. 

 

MÍG NAPPAL BŐVEN TALÁLUNK HELYET A MAROSVÁSÁRHELYI GCAFÉBAN, ADDIG ESTÉRE A HELY A KAPACITÁSAIHOZ MÉRTEN TELJESEN MEGTELIK, AKI PEDIG NEM FOGLALT IDEJÉBEN ASZTALT, AZ KÉNYTELEN A KINTI HIDEGBEN A CIGARETTAFÜSTBEN MELEGEDNI.

 

VANNAK, AKIK MÉG ÍGY IS EZT VÁLASZTJÁK, MINTHOGY OTTHON ASZALÓDJANAK.

 

ILYEN HANGULATOS KÁVÉZÓK IS RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLNAK MAROSVÁSÁRHELYEN, AHOL ELVITELRE ÉS HELYBEN FOGYASZTÁSRA IS ÁRUSÍTJÁK A NAPI KOFFEINADAGOT.

 

EGY JÓ KÁVÉ UTÁN, AZ ESTI KOCSMÁZÁS ELŐTT AKÁR MÉG KORCSOLYÁZHATUNK IS EGY VIDÁMAT MAROSVÁSÁRHELY FŐTERÉN.

 

ERDÉLYBEN A FOODPANDA A HELYI NETPINCÉR, DE MAROSVÁSÁRHELYEN MÁR MEGKAPHATOD HELYBEN A MEKIZÉS ÉLMÉNYÉT IS, NEM SZÜKSÉGES HÁZHOZ RENDELNI. KORCSOLYÁZÁS UTÁN NEM ELHANYAGOLHATÓ CÉLPONT, FELTÉVE, HA NEM VAGYUNK EGÉSZSÉGMÁNIÁSOK.

 

KOLOZSVÁRT SÁRGA ZÓNÁBA SOROLJA A ROMÁN KORMÁNY, MIVEL KOLOZS MEGYÉBEN JANUÁRBAN MÉG NEM ESETT HÁROM EZRELÉK ALÁ A FERTŐZÖTTEK SZÁMA. ITT A VENDÉGLÁTÓHELYEK CSAK ELVITELRE ÁRULHATNAK, ILLETVE CSAK AKKOR FOGADHATNAK VENDÉGET, HA RENDELKEZNEK TERASZOKKAL, OTT PEDIG TUDJÁK TARTANI AZ ASZTALOK KÖZÖTTI 2 MÉTERES TÁVOLSÁGOT. A VÁROS KÖZPONTI PARKJÁBAN ETTŐL FÜGGETLENÜL BÁRKI VÁSÁROLHAT KÜRTŐSKALÁCSOT ÉS LÁNGOST.

 

A SZURKOLÓK ÉLETÉT IS ALAPOSAN MEGKESERÍTI A JÁRVÁNY. A VÁROSI ARÉNA, AMI IDEÁLIS ESETBEN A KOLOZSVÁRI U CLUJ FOCICSAPAT OTTHONA, JÓ IDEJE NEM LÁTOTT SZURKOLÓKAT. ROMÁNIÁBAN A MECCSEKET ZÁRT KAPUK MÖGÖTT TARTJÁK A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA, AZ U CLUJ SZURKOLÓI EZÉRT MOLINÓT RAKTAK KI A STADIONRA. EZ RAJTA A FELIRAT: TUDJUK, HOGY PANDÉMIA VAN, DE A SPORT SZURKOLÓK NÉLKÜL UTÓPIA.

 

KOLOZSVÁRON A KINT AZ ÚJ BENT! MIVEL A VENDÉGLÁTÓHELYISÉGEK BELTEREI NEM NYITHATNAK KI, EZÉRT VÁROSSZERTE FEDETT TERASZOKKAL TALÁLKOZHATUNK.

 

AMELYIK VENDÉGLÁTÓHELY NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK A FEDETT TERASZT, OTT A LEHAVAZOTT PADOK AZ ÉPÜLETEK MELLETT MARADNAK. ÜRESEN.

 

A FALAKON IZZÓ HŐSUGÁRZÓK NÉLKÜLÖZHETETLEN KELLÉKEI A JANUÁRI PANDÉMIÁS VENDÉGLÁTÁSNAK MÁTYÁS KIRÁLY SZÜLŐVÁROSÁBAN.

 

A VÁROS SOVIET NEVŰ KÁVÉZÓJA IGAZI CSEMEGE AZOKNAK, AKIK LUBICKOLNÁNAK A KOMMUNISTA NOSZTALGIA FÜRDŐJÉBEN. IGAZ, AZ ÁRAKAT NEM ÉPPEN PROLETÁR ZSEBRE SZABTÁK A TULAJDONOS ELVTÁRSAK.

 

AKIK NEM KOCSMÁZNAK, AZOK A MÁTYÁS-SZOBOR HÁTÁNÁL NAPFÜRDŐZHETNEK.

 

IGEN, ENNEK A SZOBORNAK A HÁTÁNÁL.

 

KOLOZSVÁR UTCÁIN MEGSZOKOTT LÁTVÁNY: KEDVENC KÁVÉZÓJUK ELŐTT VÁRJÁK CIGIZGETVE, HOGY ELKÉSZÜLJÖN AZ ELVITELRE MEGVÁSÁROLT KÁVÉJUK.

 

BÚCSÚZÓUL PEDIG EZ A LÁTVÁNY FOGADJA MINDAZOKAT, AKIK TÁVOZÁSUK ELŐTT MÉG VISSZANÉZNEK A FELLEGVÁRBÓL A LEHAVAZOTT KOLOZSVÁRRA. AKIT A FENTI ÉLET NEM GYŐZÖTT MEG ARRÓL, HOGY ELNÉZZEN IDE, TALÁN EZ A KÉP MEG FOG.

 

FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás