+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 29. péntek, 08:37
És persze a koronavírusról, valamint a gazdaság ezt követő újraindításáról, erről beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztását pedig „abszurdnak és perverznek” nevezte. Jövünk a részletekkel!
Ismét beveti a kormány a nemzeti konzultáció eszközét, a kérdések a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról fognak szólni, de megkérdezik azt is, hogy a „Soros-féle adósrabszolgaságot eredményező örök kötvényeket bocsássunk ki, bevezessük-e”

 

– erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel, aki szerint „izgalmas kérdések vannak előttünk”. Azt is elmondta, a kérdőív nagy része elkészült, ő még foglalkozik ezzel péntek délelőtt, de ha sikerül azt lezárni, akkor délutántól megindíthatják a konzultációt.

 

Mint elmondta, az Európai Bizottság közétette a hétéves költségvetésre vonatkozó tervét szerdán, most „hozzábiggyesztettek” mintegy 750 milliárd eurós csomagot, ami részben hitel, részben támogatás, és ami a vírus okozta károk enyhítését szolgálna, „ez most egy nagy ügy”. Orbán szerint emögött a 750 milliárd euró mögött nincs munka, hanem ezt hitelből kéne közösen fel venni,

 

„és a magyar ember fejében itt a piros lámpa kigyullad”.

 

Azt is mondta, az is szerepel a javaslatban, hogy ne csak közösen vegyük fel a hitelt, de közösen vállaljunk garanciát a visszafizetésre, amit ő úgy fordított le, hogy például egy magyar állampolgár számára ez egyben azt is jelenti, garanciát vállal egy görög állampolgár visszafizetésére. (Orbán nem mondta: de ez azt is jelenti, hogy egy holland, egy lengyel vagy egy német garanciát vállal egy magyar visszafizetésére.)

 

Így ez szerinte valójában ez az eurókötvények megvalósítása, és miután 30 évre akarják felvenni, még az unokáink felett is ott lebeg a lehetőség, hogy nekik kell visszafizetnie mások helyett. Ugyan Orbán azért ezt nem utasítja el azonnal, bár „berzenkedik ellene”, de javasolja, higgadtan tanulmányozzuk, akarunk-e erre az útra lépni.

 

Hozzátette, ennek a javaslatnak van még egy pontja, ami nekünk magyaroknak fontos, itt pénzt is osztanak szét a tagországok között, de a jelenlegi tervek szerint az új szétosztási rendszert, amit bemutattak nekünk,

 

„egy abszurd és perverz megoldás”, mert több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek, ez szerinte nem jó ötlet.

 

Vagyis Ursula von der Leyen bizottsági elnök pénzosztási ötlete láthatóan szétrobbantja a V4-ek egységét: a magyar kormány a csehekkel együtt fanyalog és kevesli a Magyarországnak, illetve Csehországnak tervezett uniós helyreállítási pénzeket, a lengyel miniszterelnök körbeünnepli a javaslatot, a szlovákok szerint pedig „idén hamarabb jött a karácsony”. 

 

Erről beszélt még Orbán az állami rádiónak

 

+ Magyarország sikeresebben védekezett, mint a nyugatiak, mert „korábban hoztuk meg a döntéseket”. Ez a rendkívüli jogrend bevezetésének volt köszönhető, mert a járvány idején a gyorsaság a legfontosabb, az idő, és például egy hajnali döntéssel nem lehet megvárni a parlament esti szavazását.

 

+ Fel kell készülni, hogy egy-egy lokalizált térben, például idősotthonban felszaporodhatnak a fertőzések, ezért lesz egy központi egység, amiben vegyvédelmisektől orvosokig mindenféle szakember van, és ha megjelenik egy ilyen felszaporodás, a bevetési egység megjelenik.

 

+ Szerinte otthon is sok-gondunk bajunk van, itt a Deák téri késelést említette, ami „megrázza az embert”, együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, mert hiába fogták el azonnal az elkövetőket, ez nem adja vissza az életüket. Orbán felhozta: csütörtökön tüntetés volt Magyarországon ezzel kapcsolatban, „tehát zajlik az élet Magyarországon, és az ember ezekre jobban figyel, mint a kívülről jövő hírekre” (utóbbit az uniós tervek kapcsán mondta, azok az ún. kívülről jövő hírek).

 

+ Ha végigcsinálja Magyarország a gazdaságvédelmi tervet, akkor Orbánnak azt súgja valami, hogy „fantasztikus 2021-es évünk lehet”.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás