Orbán: nemzeti konzultáció jön a „Soros-féle adósrabszolgaságot eredményező” kötvényekről

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.29. 08:37

És persze a koronavírusról, valamint a gazdaság ezt követő újraindításáról, erről beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztását pedig „abszurdnak és perverznek” nevezte. Jövünk a részletekkel!

Orbán: nemzeti konzultáció jön a „Soros-féle adósrabszolgaságot eredményező” kötvényekről
Ismét beveti a kormány a nemzeti konzultáció eszközét, a kérdések a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról fognak szólni, de megkérdezik azt is, hogy a „Soros-féle adósrabszolgaságot eredményező örök kötvényeket bocsássunk ki, bevezessük-e”

– erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel, aki szerint „izgalmas kérdések vannak előttünk”. Azt is elmondta, a kérdőív nagy része elkészült, ő még foglalkozik ezzel péntek délelőtt, de ha sikerül azt lezárni, akkor délutántól megindíthatják a konzultációt.

Mint elmondta, az Európai Bizottság közétette a hétéves költségvetésre vonatkozó tervét szerdán, most „hozzábiggyesztettek” mintegy 750 milliárd eurós csomagot, ami részben hitel, részben támogatás, és ami a vírus okozta károk enyhítését szolgálna, „ez most egy nagy ügy”. Orbán szerint emögött a 750 milliárd euró mögött nincs munka, hanem ezt hitelből kéne közösen fel venni,

„és a magyar ember fejében itt a piros lámpa kigyullad”.

Azt is mondta, az is szerepel a javaslatban, hogy ne csak közösen vegyük fel a hitelt, de közösen vállaljunk garanciát a visszafizetésre, amit ő úgy fordított le, hogy például egy magyar állampolgár számára ez egyben azt is jelenti, garanciát vállal egy görög állampolgár visszafizetésére. (Orbán nem mondta: de ez azt is jelenti, hogy egy holland, egy lengyel vagy egy német garanciát vállal egy magyar visszafizetésére.)

Így ez szerinte valójában ez az eurókötvények megvalósítása, és miután 30 évre akarják felvenni, még az unokáink felett is ott lebeg a lehetőség, hogy nekik kell visszafizetnie mások helyett. Ugyan Orbán azért ezt nem utasítja el azonnal, bár „berzenkedik ellene”, de javasolja, higgadtan tanulmányozzuk, akarunk-e erre az útra lépni.

Hozzátette, ennek a javaslatnak van még egy pontja, ami nekünk magyaroknak fontos, itt pénzt is osztanak szét a tagországok között, de a jelenlegi tervek szerint az új szétosztási rendszert, amit bemutattak nekünk,

„egy abszurd és perverz megoldás”, mert több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek, ez szerinte nem jó ötlet.

Vagyis Ursula von der Leyen bizottsági elnök pénzosztási ötlete láthatóan szétrobbantja a V4-ek egységét: a magyar kormány a csehekkel együtt fanyalog és kevesli a Magyarországnak, illetve Csehországnak tervezett uniós helyreállítási pénzeket, a lengyel miniszterelnök körbeünnepli a javaslatot, a szlovákok szerint pedig „idén hamarabb jött a karácsony”. 

Erről beszélt még Orbán az állami rádiónak

+ Magyarország sikeresebben védekezett, mint a nyugatiak, mert „korábban hoztuk meg a döntéseket”. Ez a rendkívüli jogrend bevezetésének volt köszönhető, mert a járvány idején a gyorsaság a legfontosabb, az idő, és például egy hajnali döntéssel nem lehet megvárni a parlament esti szavazását.

+ Fel kell készülni, hogy egy-egy lokalizált térben, például idősotthonban felszaporodhatnak a fertőzések, ezért lesz egy központi egység, amiben vegyvédelmisektől orvosokig mindenféle szakember van, és ha megjelenik egy ilyen felszaporodás, a bevetési egység megjelenik.

+ Szerinte otthon is sok-gondunk bajunk van, itt a Deák téri késelést említette, ami „megrázza az embert”, együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, mert hiába fogták el azonnal az elkövetőket, ez nem adja vissza az életüket. Orbán felhozta: csütörtökön tüntetés volt Magyarországon ezzel kapcsolatban, „tehát zajlik az élet Magyarországon, és az ember ezekre jobban figyel, mint a kívülről jövő hírekre” (utóbbit az uniós tervek kapcsán mondta, azok az ún. kívülről jövő hírek).

+ Ha végigcsinálja Magyarország a gazdaságvédelmi tervet, akkor Orbánnak azt súgja valami, hogy „fantasztikus 2021-es évünk lehet”.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek