+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. április 19. vasárnap, 10:16
Az amerikai elnök szombat esti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy kételkedik Peking hivatalos adataiban, illetve, hogy következményekkel kell járnia, ha Kína szándékosan engedte szabadjára a vírust.
„Ha csak egy hiba volt, akkor az csak egy hiba. A kérdés az, hogy ez egy hiba volt, ami kiszabadult az ellenőrzés alól, vagy hogy szándékosan történt-e.”

 

fejtette ki Donald Trump a Fehér Ház szombati esti sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök ugyan nem állt elő semmiféle bizonyítékkal, hogy Kína valóban szándékosan engedte szabadjára a világjárványt okozó koronavírust, azonban elmondta, hogy Amerika már elindította a nyomozását ennek kiderítésére.

 

Trump szerint a koronavírust meg lehetett volna állítani Kínában, mielőtt az elterjedt volna, de ez nem sikerült, így most az egész világ szenved miatta. Ha pedig Kína szándékosan engedte szabadjára a vírust, akkor annak következményekkel is kell járnia.

 

Az amerikai elnök ezenkívül kételkedik a kínai adatok hitelességében is: a sajtótájékoztató egy pontján félbeszakította a fehér házi szakértő, Dr. Deborah Birx prezentációját, ahol az orvos épp a különböző országok százezer főre vetített halálozási rátáiról beszélt, majd az elnök közbevágott, hogy ő nem hiszi el ezeket a számokat.

 

A hivatalos adatok szerint ugyanis százezer főre vetítve Kínában 0,33 fő hal meg, míg ez a szám Németország esetében 5,25, az Egyesült Államok esetében pedig 11,24.

 

A legrosszabb helyzetben Belgium és Spanyolország áll: előbbinél 45,2, utóbbinál pedig 42,81 fő hal meg százezer főnként.

 

„Bárki is elhiszi ezeket a számokat? Az Egyesült Államok sokkal jobb egészségügyi mutatóval bír, mint bármelyik más ország, leszámítva Németországot.” – Trump a kínai adatokon kívül az Irán által lejelentett számokat is megkérdőjelezte, mivel a közel-keleti ország hivatalos közlése szerint százezer emberből 6,6 fő veszti életét, miközben márciusban olyan műholdfelvételek kerültek napvilágra, amiken az látszik, Iránban tömegsírokat ásnak, vélhetően a koronavírus-járvány miatt.

 

Trump már nem először kérdőjelezi meg a pekingi, illetve a teheráni vezetés adatait a koronavírus kapcsán: Trump a vírust folyamatosan „kínai vírusnak” hívja és szerinte a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet, a WHO is segített Kínának abban, hogy a kommunista állam minél tovább titokban tarthassa annak valódi veszélyeit.

 

Trump emiatt a héten fel is függesztette a WHO finanszírozását és bejelentette, nyomozást indít annak kiderítésére, hibázott-e a nemzetközi szervezet és segített-e Pekingnek a járvány eltussolásában. Peking és a WHO kapcsolatáról korábban itt írtunk részletesen.

 

FOTÓ: Centcom

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás