+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. április 15. szerda, 09:15
Donald Trump szerda hajnalban felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezet finanszírozását, mivel szerinte a szervezet súlyos hibákat követett el a koronavírus-járvány kezelése alatt. Az ENSZ főtitkára szerint az Egyesült Államok hatalmas hibát követ el.

Donald Trump magyar idő szerint szerda hajnalban beváltva korábbi fenyegetését, bejelentette, hogy

 

az Egyesült Államok felfüggeszti az Egészségügyi Világszervezet, a WHO finanszírozását. Trump szerint a WHO a „politikai korrektséget előrébb helyezte az életmentő intézkedéseknél”.

 

Trump emellett arról is beszélt, nyomozást fognak indítani annak eldöntésére, hogy a „Kína-központú” WHO milyen hibákat vétett a koronavírus terjedésének kezelése alatt és miként próbálta eltussolni a járványt. A nyomozás ideje alatt pedig az USA egyáltalán nem finanszírozza az Egészségügyi Világszervezetet, amit Amerika csak tavaly 400 millió dollárral támogatott. Ez a világszervezet teljes költségvetésének 15 százaléka.

 

Az amerikai elnök szerint a WHO nem látta el a kötelességét, és csak késve minősítette világjárvánnyá a koronavírust, ami miatt csak később kezdtek el felkészülni a járványra.

 

Nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsük az erőforrásokat

 

Időközben az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres reagált Trump bejelentésére. A portugál nemzetiségű főtitkár szerint nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsék a WHO, vagy bármelyik humanitárius szervezet erőforrásait. Mint mondta, most kellene a leginkább támogatni a WHO-t, mivel annak működése elengedhetetlen, hogy „megnyerjük a Covid-19 elleni háborút”.

 

A WHO-t már korábban is élesen kritizálták, főként azért, mert a kommunista Kínai Népköztársaság érdekei miatt segíthetett a járvány eltusolásában, miközben már a Kínai Köztársaság (Tajvan) már január 16-án jelezte, a vírus minden bizonyára emberről emberre is terjedhet, azonban a WHO ezt figyelmen kívül hagyta és csak februárban jelentette ezt be, miután azt Peking is elismerte. Ennek oka, hogy a WHO is betartja az „egy Kína-elvet”, ami szerint a Kínai Népköztársaság (szárazföldi Kína) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) egy államnak minősül, miközben a valóságban két szuverén államról beszélünk. (Az egy Kína-elvről itt írtunk részletesebben.)

 

Azt, hogy a WHO miként segített a kommunista Kínának a járvány eltussolásában, Techet Péter itt foglalta össze.

 

NYITÓKÉP: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Forrás: Eric Bridiers Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás