+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. április 15. szerda, 09:15
Donald Trump szerda hajnalban felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezet finanszírozását, mivel szerinte a szervezet súlyos hibákat követett el a koronavírus-járvány kezelése alatt. Az ENSZ főtitkára szerint az Egyesült Államok hatalmas hibát követ el.

Donald Trump magyar idő szerint szerda hajnalban beváltva korábbi fenyegetését, bejelentette, hogy

 

az Egyesült Államok felfüggeszti az Egészségügyi Világszervezet, a WHO finanszírozását. Trump szerint a WHO a „politikai korrektséget előrébb helyezte az életmentő intézkedéseknél”.

 

Trump emellett arról is beszélt, nyomozást fognak indítani annak eldöntésére, hogy a „Kína-központú” WHO milyen hibákat vétett a koronavírus terjedésének kezelése alatt és miként próbálta eltussolni a járványt. A nyomozás ideje alatt pedig az USA egyáltalán nem finanszírozza az Egészségügyi Világszervezetet, amit Amerika csak tavaly 400 millió dollárral támogatott. Ez a világszervezet teljes költségvetésének 15 százaléka.

 

Az amerikai elnök szerint a WHO nem látta el a kötelességét, és csak késve minősítette világjárvánnyá a koronavírust, ami miatt csak később kezdtek el felkészülni a járványra.

 

Nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsük az erőforrásokat

 

Időközben az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres reagált Trump bejelentésére. A portugál nemzetiségű főtitkár szerint nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsék a WHO, vagy bármelyik humanitárius szervezet erőforrásait. Mint mondta, most kellene a leginkább támogatni a WHO-t, mivel annak működése elengedhetetlen, hogy „megnyerjük a Covid-19 elleni háborút”.

 

A WHO-t már korábban is élesen kritizálták, főként azért, mert a kommunista Kínai Népköztársaság érdekei miatt segíthetett a járvány eltusolásában, miközben már a Kínai Köztársaság (Tajvan) már január 16-án jelezte, a vírus minden bizonyára emberről emberre is terjedhet, azonban a WHO ezt figyelmen kívül hagyta és csak februárban jelentette ezt be, miután azt Peking is elismerte. Ennek oka, hogy a WHO is betartja az „egy Kína-elvet”, ami szerint a Kínai Népköztársaság (szárazföldi Kína) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) egy államnak minősül, miközben a valóságban két szuverén államról beszélünk. (Az egy Kína-elvről itt írtunk részletesebben.)

 

Azt, hogy a WHO miként segített a kommunista Kínának a járvány eltussolásában, Techet Péter itt foglalta össze.

 

NYITÓKÉP: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Forrás: Eric Bridiers Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás