+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. április 15. szerda, 09:15
Donald Trump szerda hajnalban felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezet finanszírozását, mivel szerinte a szervezet súlyos hibákat követett el a koronavírus-járvány kezelése alatt. Az ENSZ főtitkára szerint az Egyesült Államok hatalmas hibát követ el.

Donald Trump magyar idő szerint szerda hajnalban beváltva korábbi fenyegetését, bejelentette, hogy

 

az Egyesült Államok felfüggeszti az Egészségügyi Világszervezet, a WHO finanszírozását. Trump szerint a WHO a „politikai korrektséget előrébb helyezte az életmentő intézkedéseknél”.

 

Trump emellett arról is beszélt, nyomozást fognak indítani annak eldöntésére, hogy a „Kína-központú” WHO milyen hibákat vétett a koronavírus terjedésének kezelése alatt és miként próbálta eltussolni a járványt. A nyomozás ideje alatt pedig az USA egyáltalán nem finanszírozza az Egészségügyi Világszervezetet, amit Amerika csak tavaly 400 millió dollárral támogatott. Ez a világszervezet teljes költségvetésének 15 százaléka.

 

Az amerikai elnök szerint a WHO nem látta el a kötelességét, és csak késve minősítette világjárvánnyá a koronavírust, ami miatt csak később kezdtek el felkészülni a járványra.

 

Nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsük az erőforrásokat

 

Időközben az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres reagált Trump bejelentésére. A portugál nemzetiségű főtitkár szerint nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsék a WHO, vagy bármelyik humanitárius szervezet erőforrásait. Mint mondta, most kellene a leginkább támogatni a WHO-t, mivel annak működése elengedhetetlen, hogy „megnyerjük a Covid-19 elleni háborút”.

 

A WHO-t már korábban is élesen kritizálták, főként azért, mert a kommunista Kínai Népköztársaság érdekei miatt segíthetett a járvány eltusolásában, miközben már a Kínai Köztársaság (Tajvan) már január 16-án jelezte, a vírus minden bizonyára emberről emberre is terjedhet, azonban a WHO ezt figyelmen kívül hagyta és csak februárban jelentette ezt be, miután azt Peking is elismerte. Ennek oka, hogy a WHO is betartja az „egy Kína-elvet”, ami szerint a Kínai Népköztársaság (szárazföldi Kína) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) egy államnak minősül, miközben a valóságban két szuverén államról beszélünk. (Az egy Kína-elvről itt írtunk részletesebben.)

 

Azt, hogy a WHO miként segített a kommunista Kínának a járvány eltussolásában, Techet Péter itt foglalta össze.

 

NYITÓKÉP: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Forrás: Eric Bridiers Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás