Trump nem finanszírozza tovább az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ-főtitkár visszaszólt neki

2020.04.15. 09:15

Donald Trump szerda hajnalban felfüggesztette az Egészségügyi Világszervezet finanszírozását, mivel szerinte a szervezet súlyos hibákat követett el a koronavírus-járvány kezelése alatt. Az ENSZ főtitkára szerint az Egyesült Államok hatalmas hibát követ el.

Trump nem finanszírozza tovább az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ-főtitkár visszaszólt neki

Donald Trump magyar idő szerint szerda hajnalban beváltva korábbi fenyegetését, bejelentette, hogy

az Egyesült Államok felfüggeszti az Egészségügyi Világszervezet, a WHO finanszírozását. Trump szerint a WHO a „politikai korrektséget előrébb helyezte az életmentő intézkedéseknél”.

Trump emellett arról is beszélt, nyomozást fognak indítani annak eldöntésére, hogy a „Kína-központú” WHO milyen hibákat vétett a koronavírus terjedésének kezelése alatt és miként próbálta eltussolni a járványt. A nyomozás ideje alatt pedig az USA egyáltalán nem finanszírozza az Egészségügyi Világszervezetet, amit Amerika csak tavaly 400 millió dollárral támogatott. Ez a világszervezet teljes költségvetésének 15 százaléka.

Az amerikai elnök szerint a WHO nem látta el a kötelességét, és csak késve minősítette világjárvánnyá a koronavírust, ami miatt csak később kezdtek el felkészülni a járványra.

Nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsük az erőforrásokat

Időközben az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres reagált Trump bejelentésére. A portugál nemzetiségű főtitkár szerint nem ez a megfelelő idő, hogy csökkentsék a WHO, vagy bármelyik humanitárius szervezet erőforrásait. Mint mondta, most kellene a leginkább támogatni a WHO-t, mivel annak működése elengedhetetlen, hogy „megnyerjük a Covid-19 elleni háborút”.

A WHO-t már korábban is élesen kritizálták, főként azért, mert a kommunista Kínai Népköztársaság érdekei miatt segíthetett a járvány eltusolásában, miközben már a Kínai Köztársaság (Tajvan) már január 16-án jelezte, a vírus minden bizonyára emberről emberre is terjedhet, azonban a WHO ezt figyelmen kívül hagyta és csak februárban jelentette ezt be, miután azt Peking is elismerte. Ennek oka, hogy a WHO is betartja az „egy Kína-elvet”, ami szerint a Kínai Népköztársaság (szárazföldi Kína) és a Kínai Köztársaság (Tajvan) egy államnak minősül, miközben a valóságban két szuverén államról beszélünk. (Az egy Kína-elvről itt írtunk részletesebben.)

Azt, hogy a WHO miként segített a kommunista Kínának a járvány eltussolásában, Techet Péter itt foglalta össze.

NYITÓKÉP: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára (Forrás: Eric Bridiers Flickr)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek