Orbanizációtól rettegnek a szlovén értelmiségiek

Szerző: Illés Gergő
2020.02.18. 12:01

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Orbanizációtól rettegnek a szlovén értelmiségiek

Nyílt levelet fogalmazott meg és írt alá hetvenöt elismert szlovén értelmiségi, akadémikus és egyetemi oktató, melyben többek között Szlovénia orbanizációjától, a jogállamiság és a demokrácia aláásásától, valamint a Fideszhez közeli médiaterjeszkedéstől is tartanak, amennyiben Orbán Viktor egyik legközelibb térségbeli szövetségese, Janez Janša és pártja, az SDS hatalomra kerülne. A levelet hétfőn hozta nyilvánosságra a Mladina szlovén baloldali hetilap.

A fekete bárányok klubjában találná magát Szlovénia?

A hetvenöt aláíró, köztük nyolc korábbi és most is regnáló egyetemi rektor, úgy fogalmaz: komolyan aggódnak a jelenlegi politikai helyzet, nevezetesen egy Janez Janša vezetésével megvalósuló potenciális kormánykoalíció miatt. Egy Janša-kormány ugyanis szerintük „gyorsan beviheti az országot azon európai uniós tagállamok körébe, amelyeket az alapvető demokratikus elvek, a jogállamiság, a sajtószabadság és az emberi jogok megsértése miatt tartanak számon”.

Hozzáteszik, a Janša-féle SDS pártja szerintük „radikálisan intoleráns és kirekesztő” politikát folytat, ez pedig több ok miatt is elfogadhatatlan a számukra: Úgy vélik,

az autoritarizmus, kirekesztés, az orbanizáció és a nacionalista populizmus nagy veszélyt jelentene az ország demokratikus kultúrájára és a politikai folyamatokra.

Emellett aggódnak az állami cégek, a közoktatás és egészségügy fejetlen privatizációja miatt, ami szerintük gazdaságilag és szociálisan is elfogadhatatlan, és már jelentős károkat okozott a korábbi Janša-kormányok idején – a jobboldali pártvezér 2004 és 2008, valamint 2012 és 2013 között vezette már Szlovéniát, korrupciós ügyek miatt pedig már ült is fél évet börtönben, igaz, az eredetileg kétéves letöltendőt nem töltötte ki, mert az alkotmánybíróság szerint jogellenes volt a börtönbüntetés kiszabása.

Veszélyezteti a szuverenitást a fideszes médiabirodalom?

Az aláírók is félnek, hogy az SDS nem venné komolyan a klímaváltozás elleni harcot, valamint gyűkölködő, intoleráns, xenofób, homofób és hazugságokon alapuló retorikát használná a propagandát, álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztő médiabirodalmukon keresztül. Ezen felül úgy vélik, ha Janša újra hatalomra kerülne, az veszélyt jelentene a bírói függetlenségre, a történelemoktatásra.

De elfogadhatatlannak nevezték azt is, hogy

„illegálisan, külföldi forrásokból finanszírozza propagandáját”, ezek a források pedig „a legközelebb egy szomszédos ország autoriter kormányához köthetők”.

„Ezáltal komolyan veszélyezteti a szuverenitásunkat és a pénzügyi függetlenségünket, amely a jogállamiság, a demokrácia, valamint a korrupcióellenes harc előfeltétele” – összegeznek az aláírók a Fideszhez közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedéséről.

Ahogy arról már az Azonnali is részletesen beszámolt, a Fideszhez köthető üzletemberek ugyanis nagyon aktívan terjeszkednek a Balkánon és az ottani médiában: a terjeszkedés Észak-Macedónia mellett, ahol a Gruevszki-párt VMRO-DPMNE médiáját támogatják meg pénzzel, Szlovéniában a leglátványosabb. Itt ugyanis komplett SDS- és Janša-közeli médiabirodalom kezdett kiépülni: többek között a Nova24TV televíziócsatorna, a Ripost stílusát és modelljét követő Skandal24 bulvárlap, valamint az elég korlátozott befolyással bíró Demokracija hetilap is Fidesz-közeli körökhöz köthető.

Kormányválság van, Janša is szimatolni kezdett

A fentebb idézett nyílt levél aktualitását főleg a szlovén kormányválság adja: a ljubljanai kormány még január 27-én bukott bele különféle koalíciós vitákba, így lemondani kényszerült Marjan Šarec liberális miniszterelnök is. Eleinte úgy nézett ki, hogy előrehozott választások jöhetnek, jelenleg ugyanis ezt elkerülendő, a pártok a jelenlegi parlamentben szeretnének egy új kormányt alkotni. Bár

bőven Janšáé a legnagyobb frakció a 90 fős törvényhozásban, 25 fős képviselői csoportja önmagában még bőven elmarad a parlamenti többségtől.

Ahhoz, hogy kormányt tudjon alapítani, a másik két jobboldali párt, a nacionalista SNS (Szlovén Nemzeti Párt), valamint az SDS-szel igencsak kritikus, mérsékelt jobbközép NSi (Új Szlovénia) támogatásán felül szüksége lenne a balliberális nyugdíjaspárt DeSUS képviselőin felül Alenka Bratušek volt miniszterelnök szoclib minipártjára is. A többi balliberális párt, valamint a baloldal igen valószínűtlen, hogy hatalomra segítené Janšát; Alenka Bratušek már ki is zárta az SDS-szel való együttműködést.

Vagyis SDS-kormány legfeljebb akkor alakulhatna, ha új választásokat írnának ki, és valahogy a jobboldal parlamenti többségre tenne szert. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Janša és a nemrég lemondott Šarec miniszterelnök pártja fej-fej mellett 25-25 százalékkal áll, mögöttük nagy szakadék tátong, majd 10 százalék körül jönnek a szocdemek, a szélsőbalos Levica, valamint 5 százalék körül egyensúlyozik a nacionalista SNS, a jobbközép NSi, és a nyugdíjaspárt is. A többiek, beleértve a jelenleg is parlamentben ülő Bratušek-pártot, valamint Miro Cerar exkormányfő Modern Közép Pártját, immár kiesnének, így nekik egyáltalán nem érdekük egy új választás kiírása.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek