+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. február 18. kedd, 12:01
Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Nyílt levelet fogalmazott meg és írt alá hetvenöt elismert szlovén értelmiségi, akadémikus és egyetemi oktató, melyben többek között Szlovénia orbanizációjától, a jogállamiság és a demokrácia aláásásától, valamint a Fideszhez közeli médiaterjeszkedéstől is tartanak, amennyiben Orbán Viktor egyik legközelibb térségbeli szövetségese, Janez Janša és pártja, az SDS hatalomra kerülne. A levelet hétfőn hozta nyilvánosságra a Mladina szlovén baloldali hetilap.

 

A fekete bárányok klubjában találná magát Szlovénia?

 

A hetvenöt aláíró, köztük nyolc korábbi és most is regnáló egyetemi rektor, úgy fogalmaz: komolyan aggódnak a jelenlegi politikai helyzet, nevezetesen egy Janez Janša vezetésével megvalósuló potenciális kormánykoalíció miatt. Egy Janša-kormány ugyanis szerintük „gyorsan beviheti az országot azon európai uniós tagállamok körébe, amelyeket az alapvető demokratikus elvek, a jogállamiság, a sajtószabadság és az emberi jogok megsértése miatt tartanak számon”.

 

Hozzáteszik, a Janša-féle SDS pártja szerintük „radikálisan intoleráns és kirekesztő” politikát folytat, ez pedig több ok miatt is elfogadhatatlan a számukra: Úgy vélik,

 

az autoritarizmus, kirekesztés, az orbanizáció és a nacionalista populizmus nagy veszélyt jelentene az ország demokratikus kultúrájára és a politikai folyamatokra.

 

Emellett aggódnak az állami cégek, a közoktatás és egészségügy fejetlen privatizációja miatt, ami szerintük gazdaságilag és szociálisan is elfogadhatatlan, és már jelentős károkat okozott a korábbi Janša-kormányok idején – a jobboldali pártvezér 2004 és 2008, valamint 2012 és 2013 között vezette már Szlovéniát, korrupciós ügyek miatt pedig már ült is fél évet börtönben, igaz, az eredetileg kétéves letöltendőt nem töltötte ki, mert az alkotmánybíróság szerint jogellenes volt a börtönbüntetés kiszabása.

 

Veszélyezteti a szuverenitást a fideszes médiabirodalom?

 

Az aláírók is félnek, hogy az SDS nem venné komolyan a klímaváltozás elleni harcot, valamint gyűkölködő, intoleráns, xenofób, homofób és hazugságokon alapuló retorikát használná a propagandát, álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztő médiabirodalmukon keresztül. Ezen felül úgy vélik, ha Janša újra hatalomra kerülne, az veszélyt jelentene a bírói függetlenségre, a történelemoktatásra.

 

De elfogadhatatlannak nevezték azt is, hogy

 

„illegálisan, külföldi forrásokból finanszírozza propagandáját”, ezek a források pedig „a legközelebb egy szomszédos ország autoriter kormányához köthetők”.

 

„Ezáltal komolyan veszélyezteti a szuverenitásunkat és a pénzügyi függetlenségünket, amely a jogállamiság, a demokrácia, valamint a korrupcióellenes harc előfeltétele” – összegeznek az aláírók a Fideszhez közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedéséről.

 

Ahogy arról már az Azonnali is részletesen beszámolt, a Fideszhez köthető üzletemberek ugyanis nagyon aktívan terjeszkednek a Balkánon és az ottani médiában: a terjeszkedés Észak-Macedónia mellett, ahol a Gruevszki-párt VMRO-DPMNE médiáját támogatják meg pénzzel, Szlovéniában a leglátványosabb. Itt ugyanis komplett SDS- és Janša-közeli médiabirodalom kezdett kiépülni: többek között a Nova24TV televíziócsatorna, a Ripost stílusát és modelljét követő Skandal24 bulvárlap, valamint az elég korlátozott befolyással bíró Demokracija hetilap is Fidesz-közeli körökhöz köthető.

 

Kormányválság van, Janša is szimatolni kezdett

 

A fentebb idézett nyílt levél aktualitását főleg a szlovén kormányválság adja: a ljubljanai kormány még január 27-én bukott bele különféle koalíciós vitákba, így lemondani kényszerült Marjan Šarec liberális miniszterelnök is. Eleinte úgy nézett ki, hogy előrehozott választások jöhetnek, jelenleg ugyanis ezt elkerülendő, a pártok a jelenlegi parlamentben szeretnének egy új kormányt alkotni. Bár

 

bőven Janšáé a legnagyobb frakció a 90 fős törvényhozásban, 25 fős képviselői csoportja önmagában még bőven elmarad a parlamenti többségtől.

 

Ahhoz, hogy kormányt tudjon alapítani, a másik két jobboldali párt, a nacionalista SNS (Szlovén Nemzeti Párt), valamint az SDS-szel igencsak kritikus, mérsékelt jobbközép NSi (Új Szlovénia) támogatásán felül szüksége lenne a balliberális nyugdíjaspárt DeSUS képviselőin felül Alenka Bratušek volt miniszterelnök szoclib minipártjára is. A többi balliberális párt, valamint a baloldal igen valószínűtlen, hogy hatalomra segítené Janšát; Alenka Bratušek már ki is zárta az SDS-szel való együttműködést.

 

Vagyis SDS-kormány legfeljebb akkor alakulhatna, ha új választásokat írnának ki, és valahogy a jobboldal parlamenti többségre tenne szert. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Janša és a nemrég lemondott Šarec miniszterelnök pártja fej-fej mellett 25-25 százalékkal áll, mögöttük nagy szakadék tátong, majd 10 százalék körül jönnek a szocdemek, a szélsőbalos Levica, valamint 5 százalék körül egyensúlyozik a nacionalista SNS, a jobbközép NSi, és a nyugdíjaspárt is. A többiek, beleértve a jelenleg is parlamentben ülő Bratušek-pártot, valamint Miro Cerar exkormányfő Modern Közép Pártját, immár kiesnének, így nekik egyáltalán nem érdekük egy új választás kiírása.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás