+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. február 17. hétfő, 16:58
A Fideszhez közel álló gazdasági körök Szlovéniában, Horvátországban és Észak-Macedóniában építenek a helyi orbánista erőket támogató médiahálózatot. A szövevényes tulajdonosi hátterű újságokat és televíziókat sokszor olyan trükkös módon finanszírozzák, hogy a támogatást hirdetésnek álcázzák – például magyar olívaolajénak.

Az Azonnali is több cikkben foglalkozott már azzal, hogy

 

Budapest az „orbánizmust” politikai és gazdasági érdekből exportálni próbálja több balkáni országba is.

 

Miközben Erdélyben eleve sikeresen édesgette magához az RMDSZ-es médiát, majd magához közelállót is feltőkésített a budapesti kormány, Ljubljanában, Zágrábban vagy Szkopjéban helyi szövetségesek után néznek.

 

A szlovén Necenzurirano tényfeltáró honlap információi szerint egy 2018 augusztusi akció keretében négymillió eurót öntöttek a projektekbe, amiből másfél millió maradt Szlovéniában, a többi ment tovább Észak-Macedóniába.

 

Orbán exporttermékként egyelőre csak költséges, de nem sikeres

 

Az Azonnali is írt már róla, hogy Szlovéniában a Fidesz politikailag a a korrupciós ügyei miatt börtönviselt, jobboldali exkormányfő Janez Janša Demokrata Pártját (SDS) tolja – ebbe illeszkedik, hogy

 

a Fideszhez közelálló üzleti körök olyan médiákat gründoltak, amelyek SDS-es propagandát terjesztenek,

 

a migrációkérdésben gyakorlatilag szó szerint véve át a budapesti kormány plakátjainak szövegét is.

 

Ennek keretében újult meg az SDS-hetilap Demokracija, bár annak hatása elég csekély. Többet nyom a latba a Škandal24 (Botrány24) nevű bulvárnapilap, amely kinézetre is teljesen a magyar Riposztot követi. Valamint Habonyék Nova24 néven SDS-közeli televíziót hoztak össze, ez pedig teljességgel az újra fideszesített Hír TV-t utánozza. A Szlovéniában maradt másfél millió eurós támogatás egésze ennek a tévének ment.

 

A Nova24 tévében egy Londonban, Habony Árpád és Szalay-Bobrovniczky Kristóf által alapított cég, a visegrádi hírügynökség V4NA pénze is benne van, ők is támogatják a csatornát, amelynek igazgatóságában Schatz Péter is ott ül – ezzel a Nova24 tévét vállalja fel leginkább nyíltan a fideszes üzleti világ.

 

Mindazonáltal Szlovéniában politikailag – köszönhetően az országban nagyon erős balliberális médiatúlsúlynak is – az export egyelőre nem volt sikeres: Janša akár még nyerhet is választást, de az arányos szlovén választási rendszerben parlamenti többség híján kormányt alakítani nem tudna. Jelenleg éppen kormányválság van Szlovéniában, amiben Janša arra törekszik, hogy liberális pártokat megverve térhessen vissza a hatalomba. Ha előrehozott választásokat tartanának, azokat az SDS hiába nyerné meg (jelenleg Janša vezeti a közvélemény-kutatási listákat),

 

a Marjan Šarec liberális kormányfő vezette liberális kormánypártnak lenne továbbra is többsége a többi liberális vagy baloldali párttal együtt.

 

Mindazonáltal mivel a kormányválság miatt Janša ismét egyre aktívabb, a Fidesz-pénzek és az abból fenntartott médiák jól jönnek neki.

 

Egyelőre a horvátoknál se övezi politikai siker a fideszes médiabefektetést. Ott tavaly a zágrábi Z1TV-t akarták megvenni (itt van műsora a horvát Bayer Zsoltnak, Velimir Bujanecnek), ez azonban egyelőre nem történt meg. Noha a december végi államfőválasztás első fordulójában berobbant nacionalista énekes-borász és volt pécsi konzul Miroslav Škoroval egy olyan jelölt is, aki közel áll az orbáni eszmékhez – egyik támogatója az említett Bujanec –, de nem tudott győzni. Ráadásul nemcsak, hogy végül a keményen Orbán-kritikus, szocdem Zoran Milanović nyerte a választást, de az idei év végi parlamenti választásokon is a baloldalnak van nagyobb esélye győzni.

 

AZ SDS MÉDIÁINAK JUTATOTT FIDESZ-PÉNZEKKEL FOGLALKOZIK A LJUBLJANAI, BALOLDALI MLADINA HETILAP LEGFRISSEBB SZÁMÁNAK CÍMLAPSZTORIJA IS. FOTÓ: MLADINA

 

Segítség Gruevszkinek

 

Szintén jelentős a fideszes gazdasági jelenlét az észak-macedón médiában. Budapest 2018-ban menedékjogot is biztosított a korrupciós ügyei miatt szabadságvesztéssel fenyegetett Nikola Gruevszki volt kormányfőnek, aki az ottani szocdemekkel szemben elvesztette a hatalmát. (Itt szedtük össze, mik azok a hasonlóságok Orbán és Gruevszki között, amelyek a barátságukat is magyarázhatják.)

 

A választásokat ezután megnyerő szocdemek történelmi egyezséget kötöttek a görögökkel: az ország átnevezéséért cserébe Athén kész Észak-Macedónia EU- és NATO-tagságát támogatni. Az EU-tagság végül esetleg Párizs vétóján csúszhat el, elvégre Emmanuel Macron nem akar új EU-tagokat, igaz, ezzel a balkáni orosz és kínai terjeszkedésnek kedvez. Persze az EU új bővítési stratégiájával talán Párizs is megenyhül, de még továbbra sem tudni pontosan, hogy a horvát Tanács-elnökség idején megindulhatnak-e a csatlakozási tárgyalások Szkopjéval.

 

A Gruevszki mögötti egykori kormánypárt, a VMRO-DPMNE – amely részben új fejezetet nyitott Gruevszki meglógása (kiszöktetése) után – azonban ma is elég erős, főleg az ország névváltozása körüli vitában tudott továbbra is nacionalista erőt megjeleníteni. Ez a névváltozásról szóló népszavazás idején is jól látszott: a referendum főleg az albánok szavazatainak köszönhetően átment, de az azt bojkottáló VMRO-DPMNE és a Bojkotiram nevű civil mozgalom ténykedésének köszönhetően brutálisan alacsony, alig 37 százalékos lett a részvétel.

 

A magyar pénz reklámnak álcázva ömlik

 

Amint a szlovén Necenzurirano kinyomozta: az SDS-közeli propagandatévét, a Nova24-et úgy is finanszírozza Budapest, hogy egy olyan Fidesz-közeli mérnöki iroda reklámoz ott rendszeresen, amelynek amúgy nincs is érdekeltsége Szlovéniában. A Belfry-iroda a Magyar Villamosművek egyik partnere – azaz szorosan kötődik a magyar államhoz is.

 

Hasonló metódussal ömlik a pénz a gruevszkiista észak-macedón médiába. Amint a BalkanInsight felfedte:

 

egy Budaörsön bejegyzett, horvát olívaolajat forgalmazó cég reklámjai tűnnek fel nagy mennyiségben kizárólag Gruevszki-közeli lapokban, honlapokon és tévékben.

 

A reklámtevékenység azért is sajátos, mert egy pár ezer eurós bevétellel működő kis cégről van szó, azaz nemcsak az kérdéses, miért éri meg nekik (tisztán üzletileg) észak-macedón lapokban, tévékben folyamatosan, nagy mennyiségben hirdetniük, de az is, hogy egyáltalán miből teszik mindezt. De eleve az is kérdéses, hogy Észak-Macedóniában hol lenne egy literenként hetven euróba kerülő, semmiféle speciális (mondjuk bio) tulajdonsággal nem rendelkező, Budapestről importált horvát olívaolaj felvevőpiaca. Főleg, hogy Görögország és az ő olívaolajuk eleve közelebb van, és olcsóbb is.

 

A Kurir, Denesen, Republika és Lider honlapok, amelyen a magyar hirdetések lejöttek, mind a VMRO-DPMNE támogatói – de amint a szlovén Necenzurirano felhívta a figyelmet: ezen honlapok keményen kampányolnak a dél-balkáni ország EU- és NATO-tagsága ellen is. Azaz

 

a magyar pénz közvetve arra is megy, hogy Észak-Macedóniában erősödjék az EU- és NATO-ellenes hangulat – ami az orosz befolyásszerzésnek használ.

 

Miközben a szlovén terjeszkedés mögött egyértelműbben látható Schatz Péter céghálózata, az észak-macedón lapok mögött szövevényes cégháló tűnik fel, egy-egy esetben a Belize-i adóparadicsomban vesznek el a további nyomok. A Balkan Insight információi szerint azonban a három gruevszkiista médiaholding, az EM Media, a Prva Republika és az LD Press mögött is budapesti kormánykörök – konkrétan Adamik Ágnesék – állnak. Schatz tulajdonában van még egy gruevszkiista tévéállomás, az AlfaTV, amely szintén EU- és NATO-ellenes propagandát tol.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali (eredeti kép: Wikipédia)

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás