+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Bakó Bea
2020. február 6. csütörtök, 17:58
A Ludovic Orban vezette PNL-nek a legjobb egy előrehozott választás lenne, de egyelőre a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk.
Ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis román államfő

 

írja az Agrepres.

 

Az aktuális román kormányválság hátteréről itt írtunk hosszabban, de aki nem akar sokat olvasni, annak annyit érdemes tudni, hogy miután a nevében szociáldemokrata PSD-t megbuktatta a parlament tavaly, a Klaus Johannis államfő által is preferált jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) van hatalmon pár hónapja, viszont a parlamentben nincs meg a többségük.

 

A kisebbségi PNL-kormány végül a polgármester-választások kétfordulóssá tételébe bukott bele (ez például az RMDSZ-nek jött volna elég rosszul), de ez még nem eredményez azonnal előrehozott választást, az ilyesmi ugyanis elég macerás Romániában. Az alkotmány szerint ehhez az kellene, hogy az államfő által jelölt kormányfőt kétszer visszautasítsa a parlament.

 

A kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban és pártja a PNL a legjobban akkor járna, ha előrehozott választások lennének, mert a közvélemény-kutatások szerint nyerhetnének. Egyelőre viszont úgy tűnik, a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk. Azonban a román politikát ismerve az sem kizárt, hogy a parlament elutasítja Orbant, aztán még valakit (vagy ismét őt), és a végén tényleg előrehozott választás lesz, bár jelenleg ez a PNL-n kívül más pártnak nem igazán érdeke.

 

A bonyolult helyzetet az Azonnalinak ebben az interjúban magyarázta el Vladimir Ionaș elemző. A román kormányválságról az Azonnali szerzői itt és itt írtak részletesen.

 

NYITÓKÉP: Klaus Johannis államelnök dedikál Ludovic Orban (jobbra) társaságában. Fotó: PNL / Facebook.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás