Orban ugyan megbukott, de megint ő alakíthat kormányt Romániában

2020.02.06. 17:58

A Ludovic Orban vezette PNL-nek a legjobb egy előrehozott választás lenne, de egyelőre a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk.

Orban ugyan megbukott, de megint ő alakíthat kormányt Romániában
Ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis román államfő

írja az Agrepres.

Az aktuális román kormányválság hátteréről itt írtunk hosszabban, de aki nem akar sokat olvasni, annak annyit érdemes tudni, hogy miután a nevében szociáldemokrata PSD-t megbuktatta a parlament tavaly, a Klaus Johannis államfő által is preferált jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) van hatalmon pár hónapja, viszont a parlamentben nincs meg a többségük.

A kisebbségi PNL-kormány végül a polgármester-választások kétfordulóssá tételébe bukott bele (ez például az RMDSZ-nek jött volna elég rosszul), de ez még nem eredményez azonnal előrehozott választást, az ilyesmi ugyanis elég macerás Romániában. Az alkotmány szerint ehhez az kellene, hogy az államfő által jelölt kormányfőt kétszer visszautasítsa a parlament.

A kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban és pártja a PNL a legjobban akkor járna, ha előrehozott választások lennének, mert a közvélemény-kutatások szerint nyerhetnének. Egyelőre viszont úgy tűnik, a kisebbségi kormányzást kell újra megpróbálniuk. Azonban a román politikát ismerve az sem kizárt, hogy a parlament elutasítja Orbant, aztán még valakit (vagy ismét őt), és a végén tényleg előrehozott választás lesz, bár jelenleg ez a PNL-n kívül más pártnak nem igazán érdeke.

A bonyolult helyzetet az Azonnalinak ebben az interjúban magyarázta el Vladimir Ionaș elemző. A román kormányválságról az Azonnali szerzői itt és itt írtak részletesen.

NYITÓKÉP: Klaus Johannis államelnök dedikál Ludovic Orban (jobbra) társaságában. Fotó: PNL / Facebook.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek