+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 28. szerda, 14:16
Miután az egyik nemzeti liberális megyefőnök és polgármester is korrupciógyanúba keveredett, a koalíciós partner, az USR-PLUS azonnal felszólított ezen politikusok lemondására és helyi választás kiírására. Az országos központ még hallgat. Következik a román kormányválság második felvonása?

Közel két hét telt el a román kormányválság vége óta, és úgy tűnt, hogy a felek maguk mögött hagyták a válságot. Azonban szerdán Románia harmadik legnagyobb városában, Jászvásáron (Iași) és a megyében

 

ismét egymásnak ment a jobboldali Nemzeti Liberális Párt és a liberális-technokrata USR-PLUS.

 

De mi is történt?

 

Romániában szeptemberben tartottak önkormányzati választásokat, ahol a PNL és az USR-PLUS is tarolt. Így volt ez Jászvásáron is, azonban a tavaly szeptemberi helyi önkormányzati választás óta nem tudott érdemben megegyezni az országosan koalíciót kötött PNL és az USR-PLUS, hogy miként irányítsák a várost.

 

A JÁSZVÁSÁRI KULTÚRPALOTA MADÁRTÁVLATBÓL. FOTÓ: ALEXHERTHUG / WIKIMEDIA COMMONS

 

A várost 2016 óta az Mihai Chirica irányította, aki 2012 és 2018 között a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártban (PSD) politizált, majd az akkori pártelnökkel, az azóta börtönben ülő Liviu Dragneaval szembemenve 2018-ban kizárták a PSD-ből.

 

A 2020 szeptemberi önkormányzati választások előtt Chiricat megszerezte az akkori kormánypárt, a PNL, Chicrica pedig „szociáldemokratából” „nemzeti liberálissá” vedlett.

 

Chirica megszerzésének legfontosabb ösztönzője a Ludovic Orban PNL-elnök által vezetett kisebbségi kormány környezetvédelmi minisztere, Costel Alexe volt. Alexe a választások után hazatért Jászvásárra és a megyei önkormányzat PNL-s színekben megválasztott elnöke lett.

 

A játszma másik szereplője a megyei és a városi USR-PLUS és annk egyik markáns képviselője, Cosette Chichirău, aki egyben Dan Barna USR-PLUS-társelnök egyik legfontosabb belső ellenzéke a pártban. Chichirău indult Jászvásár polgármesterségéért, ám alulmaradt az immáron PNL-s Chiricával szemben. Az USR-PLUS-os politikus azért indult el a címért, mert sem az önkormányzati, sem a parlamenti választáson nem volt hajlandó koordinálni a PNL-vel, ugyanis ő megmaradt az USR-nek még az alapításakor vallott eszmeisége mellett: vagyis, hogy

 

a poszkommunista-nacionalista PSD és a jobbközép PNL ugyanolyan, tradicionális korrupt pártok, ezért nem szabad velük együttműködni.

 

BALRA COSTEL ALEXE MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI VEZETŐ, JOBBRA MIHAI CHIRICA, A FRISS NEMZETI LIBERÁLIS POLGÁRMESTER. FOTÓ: A POLITIKUSOK FACEBOOK-OLDALAI.

 

Az év eleje óta számtalan vita volt már a jászvásári helyi önkormányzatban, Chirica polgármester – aki időközben PNL-s színekben megnyerte a választást – még azzal is

 

megfenyegette az USR-PLUS-t, hogy ha sokáig akadályozzák a helyi önkormányzat működését, akkor PNL-PSD helyi koalíciót hoz össze.

 

Chirica polgármesterként a szeptemberi önkormányzati választás óta 27 tagú közgyűlésben csak a megválasztott 11 nemzeti liberális önkormányzati képviselő szavazatával számolhat. A liberális-technokratáknak 9 önkormányzati képviselőjük, a szociáldemokratáknak 5 és Traian Băsescu volt államfőnek 2 önkormányzati képviselője van. A román sajtó szerint még március végén sem volt a polgármesternek és a PNL-nek többsége, ezért mind az USR-PLUS-szal, mind a PSD-vel folytattak tárgyalásokat egy stabil többség létrehozásához.

 

Szerdán reggel viszont az ügy még meredekebb fordulatot vett: az USR-PLUS megyei vezetője Chichirău felszólította mind a jászvásári polgármestert, Chiricat, mind a megyei önkormányzat elnökét, Alexe-t, hogy mondjanak le és

 

a tartsanak Jászvásáron előrehozott polgármester-választást, a megyében pedig előrehozott választást.

 

Korrupcióval vádolják a PNL-s politikusokat

 

Mindkét nemzeti liberális politikust,

 

mind Mihai Chirica polgármestert, mind Costel Alexe megyei önkormányzati elnököt korrupcióval vádolta meg a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA.

 

Chirica állítólag önkormányzati tulajdonú, ugyanakkor nemzeti örökség részét képző telket játszott át egy üzletembernek még évekkel korábban. Alexe-t pedig környezetvédelmi minisztersége során állítólag kenőpénz elfogadásán érték tetten.

 

Alexe kedden fel is függesztette PNL-tagságát, miután az ügyben még az államfő, az elveve a PNL éléről érkezett erdélyi szász származású Klaus Johannis is megszólalt, mondván: ideje lenne, hogy a PNL központi vezetősége is lépjen ebben az ügyben.

 

COSETTE CHICHIRĂU, AZ USR-PLUS HELYI ERŐS EMBERE, AZ USR-PLUS EGYIK LEGINKÁBB PNL-ELLENES HANGJA. FOTÓ: COSETTE CHICHIRĂU / FACEBOOK

 

Chichirău Facebook-bejegyzésében egyenesen Ludovic Orban PNL-elnökhöz fordult, mondván: nem elég az, hogy párttagságukat felfüggesztik a korrupciógyanúba keveredetteknek, hanem a posztjaikról is le kellene mondjanak. „Kedves Orban, kedves liberális kollégák! Eleget vártunk. Azzal a vékony kifogással hoztátok Chiricat a liberális pártba, hogy mind a polgármester, mind a kormány ugyanazon pártból legyen, hogy Jászvásár fejlődjön. Ezzel szemben mit látunk? A két bünöző tett bármit is Jászvásárért?” – tette fel a kérdést Chichirău.

 

Ehhez hasonló véleményen volt Iulian Bulai USR-PLUS-os képviselő is, aki azt hangoztatta, hogy a korrupciógyanús politikusoknak eleve le kellene mondaniuk és

 

„Chichirău az egyetlen legitim politikus, aki Románia második legnagyobb városát vezethetné”.

 

A két párt, a PNL és az USR-PLUS országos központjában eddig még kommentálták az ügyet, mivel

 

egy újabb koalíciós feszültség nem érdeke egyiküknek sem.

 

A DECEMBER 6-I PARLAMENTI VÁLASZTÁS EREDMÉNYEI. VÖRÖSSEL A PSD, SÁRGA A PNL, KÉK AZ USR-PLUS, ZÖLD AZ RMDSZ. FOTÓ: MATERIALE POLITICE / WIKIMEDIA COMMONS

 

A december 6-i parlamenti választáson a PNL 25 százalékot, a liberális-technokrata USR-PLUS 15 százalékot, míg az RMDSZ 6 százalékot szerzett. Az ellenzékbe szorult PSD 30 százalékot, míg a szélsőjobboldali AUR 9 százalékot szerzett. A jobbközép alakulatok együttesen december végére létrehozták a román parlamentben alanyi jogon bent ülő 18 nemzetiségi képviselő támogatásával a vékony kormánytöbbséget és Florin Cîțu vezetésével a kormányt is. Azonban április közepén a kormányban a nemzeti liberális Florin Cîțu miniszterelnök és az USR-PLUS-ból érkezett Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter között olyannyira megromlott a viszony, hogy

 

Cîțu menesztette Voiculescut, rövid kormányválságot is okozva ezzel.

 

Kérdés, hogy a mostani helyi ügynek lesz-e országos következménye?

 

NYITÓKÉP: Balról Dan Barna USR-PLUS társelnök, középen a nemzeti liberális miniszterelnök, Florin Cîțu nevetgél, jobbra Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. FOTÓ: Románia kormánya / Facebook

f

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás