Formálódik az Orban-ellenes tábor a nemzeti liberálisoknál

2021.05.20. 14:38

A 2020. decemberi választások óta Ludovic Orban pártelnök fölött gyülekeznek a felhők. Orban ennek ellenére bejelentkezett az őszi esedékes pártkongresszusra pártelnök-jelöltnek. Ki lehet a kihívója? Mit akarnak az Orban-ellenesek?

Formálódik az Orban-ellenes tábor a nemzeti liberálisoknál

A román jobboldali Nemzeti Liberális Párt szeptemberben tartja tisztújító kongresszusát. Jelenleg két tábor körvonalazódik a pártelnökségért folytatott küzdelemben:

+ az egyik tábor a jelenlegi pártelnök Ludovic Orban – aki egyben a képviselőház elnöke is – körül gyülekezik;

+ a másik pedig az Orban-ellenes csoportokat takarja.

Ludovic Orban, a PNL mulatós elnöke

Orbant még 2017-ben választották meg az akkor éppen a csúfos választási vereségből – a PNL akkor 20 százalékot szerzett, míg ellenfele, a posztkommunista-nacionalista PSD 45 százalékot – kilábaló Nemzeti Liberális Párt élére.

Ludovic Orban megválasztása után került sor a korábbi államfő, Traian Băsescu pártjának tartott Demokrata Liberális Párt (PDL) és a PNL egyesülésére, vagyis

az előbbi csoport feloldódásra a PNL-ben.

Ez a terv azonban nem volt annyira sikeres: több évig tartó PSD-kormányzás után, még a 2020. decemberi parlamenti választások előtt érkezett meg a lehetőség arra, hogy Orban bizonyíthasson. 2019 novemberében a PSD-ALDE-kormány elleni sikeres bizalmatlansági indítvány után

Orban kisebbségi, egyszínű PNL-kabinetet alakított.

2020 februárjában a PNL népszerűsége 40 százalékos volt, így Orban szeretett volna előrehozott választást kierőszakolni a decemberben esedékes választás előtt, de ez még úgy sem sikerült neki, hogy saját magát is meg akarta buktatni. Terveit a koronavírus-járvány derékba törte: az országnak a járvánnyal szembeni küzdelemben miniszterelnökre volt szüksége. Ludovic Orban maradt, és a PNL népszerűsége csendesen elfogyott, amely a decemberi választáson meg is mutatkozott: a PNL a PSD mögé szorult, ugyanis míg előbbi 30 százalékot, utóbbi csak 25 százalékot szerzett. Egyedül, sőt még a liberális-technokrata USR-PLUS-szal sem rendelkezett kormányalakításhoz szükséges többséggel, ezért léptek koalícióra az erdélyi magyarság egyik politikai szervével, az RMDSZ-szel.

Ki lesz a PNL elnöke?

Eddig hivatalosan csak Orban jelentette be, hogy ismét megpályázza a PNL elnökségét. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy pártelnökként a 2024-ben esedékes államfőválasztás jelöltje is ő lenne, és ezen véleményének hangot is adott:

„Tudatában vagyok annak, hogy azzal, hogy jelentkeztem a PNL vezetéséért, a 2024-es választás egyik jelöltje is lettem.”

Orban ezen bejelentése azonban visszatetszést keltett a belső ellenzékénél: szerintük Orban nem lenne jó államfőjelölt, sőt ahogyan a pártot vezette – több alkalommal a vezetőség kikerülésével, önállóan döntött – nem érdemli meg, hogy ismét a PNL élére válasszák. Habár az ország több megyei szervezete még az év elején támogatásáról biztosította Orbant, a helyzete még mindig nem stabil:

hiányoznak az olyan fontos erdélyi szervezetek és nevek támogatásai, mint a kolozsvári polgármester, Emil Boc és a megyei PNL-szervezet,

vagy a nagyváradi és Bihar-megyei PNL-szervezet. Orban leginkább regáti (a Kárpátoktól keletre és délre fekvő) megyék nemzeti liberális szervezeteinek támogatását tudja maga mögött, ahol a PNL általában mindig alul szokott maradni a PSD-vel szemben.

A TÉRKÉPEN A 2020. SZEPTEMBERI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS EREDMÉNYEI. A MEGYÉK SZÍNEI AZ ÖNKORMÁNYZATI ELNÖKÖK, A KÖRÖK SZÍNEI A MEGYESZÉKHELYEK POLGÁRMESTEREINEK PÁRTHOVATARTOZÁSÁT JELÖLIK. ORBAN INKÁBB A VÖRÖSÖK ÁLTAL DOMINÁLT MEGYÉK PNL-SZERVEZETEINEK TÁMOGATÁSÁT SZEREZTE MEG EDDIG. FOTÓ: GEOREND / WIKIMEDIA COMMONS

Orbannal az erdélyi nemzeti liberálisok leginkább azért elégedetlenek, mert szerintük pártelnökként túl engedékeny volt a liberális-technokrata USR-PLUS-szal és az RMDSZ-szel zajló decemberi koalíciós tárgyalásokon:

fontos pozíciókat és minisztériumokat engedett át nekik, azért cserébe, hogy ő házelnök lehessen.

Ki lehet Orban kihívója? 

Ebben a környezetben merült fel annak a lehetősége, hogy a jelenlegi miniszterelnököt, a nemzetközi bankárkarriert is befutott Florin Cîțut fogják Orban ellen indítani a vele elégedetlenek. Cîțu miniszterelnökként teret kap a nyilvánosságban, valamint a koronavírus-járvány romániai lecsengését, valamint a nyitás lépéseit is Cîțuhoz kötik legtöbben.

Azonban a miniszterelnöknek nincs jó viszonya a vidéki PNL-szervezetekkel. A Hotnewsnak PNL-s források arról beszéltek, hogy Cîțu „nem működik együtt a polgármesterekkel és a megyei önkormányzatok vezetőivel. Az összes pártülésen ezen személyek amiatt panaszkodnak, hogy

ha Cîțu fel is veszi a telefont, arrogáns a vidéki vezetőkkel.”

Ugyanakkor ezen forrásoknak úgy tűnik, hogy Cîțu nem is igazán érdekelt a pártvezetés átvételében, ezért a helyi szervezetek Cîțu mögötti felsorakozására még várni kell. Továbbá sokat jelent az is, hogy Cîțu körül csak az Orban-ellenesek gyülekeznek, ám ez még nem lesz elég ahhoz, hogy a szeptemberre belebegtetett kongresszuson Orban oldaláról a maguk felé billentsék a küldöttek bizalmát.

A MINISZTERELNÖK IS EMBER, ITT ÉPPEN FOCIZIK. RÁADÁSUL MASZKBAN. FOTÓ: FLORIN CÎȚU / FACEBOOK

Éppen ezért a Cîțu-tábor kivár: maga Cîțu kitért a válasz elől, amikor arról kérdezték, hogy megméretteti-e magát Orbannal szemben. Sőt PNL-s források arról beszéltek, hogy az Orban-ellenes tábor az államelnök, az erdélyi szász Klaus Johannis jelzését várja (Johannist magát is a PNL éléről válaszották először államelnöknek még 2014-ben).

Johannis ugyanis állítólag cserét szeretne a pártvezetésben látni.

Mi lesz majd? 

Lehetséges forgatókönyveket is felvázolt a szeptemberi kongresszus előtt a Hotnews:

+ Ludovic Orban egyedül indul – ahogyan egyéként szerette volna – a kongresszuson, úgy, hogy a megyei szervezetek már támogatják és csak formálisan megerősítik a tisztségét a kongresszuson. Ezzel kapcsolatban meg is szólalt a PNL egyik alelnöke, a magyarellenes volt tévés műsorvezetőből lett politikus, jelenleg EP-képviselő Rareș Bogdan, aki biztosította Orbant arról, hogy ez nem lehetséges és Orbannak „nagyon erős ellenféllel kell majd szembenéznie”.

+ A második forgatókönyv szerint Orban marad a PNL elnöke, azonban a hatalmát megosztja az őt bírálókkal és nagyobb beleszólást enged a döntéshozatalba.

+ A harmadik változat szerint Florin Cîțu miniszterelnöksége mellett egyben PNL-elnök is lesz, ám a szervezeti és pártkérdéseket a PNL pártigazgatójára vagy valamelyik alelnökére hagyja.

+ Az utolsó változat szerint egy olyan személyt választanak meg a PNL élére, amely csak pártügyekkel fog foglalkozni, nem vesz részt az államigazgatásban. Ezen jelöltet pedig a 2024-es államelnök választásra fogják felkészíteni.

A ROMÁN INTERNET GYÖNGYSZEME. LUDOVIC ORBAN TÁNCOL EGY MULATSÁGON, AMELYET RENGETEG ZENEI MŰFAJ ALÁ BEVÁGTAK MÁR. ITT ÉPPEN MANELERE ROPJA.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs a politikusok Facebookjáról

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek