Megbukott Orban – örülhetne neki

Szerző: Szeghalmi Örs
2020.02.05. 16:31

Akár az ördöggel is összefogunk annak érdekében, hogy ne legyen kétfordulós az önkormányzati választás – nyilatkozta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor nem sokkal a szerdai bukaresti kormánybuktatás előtt. Ehhez gyakorlatban aztán a PSD-vel kellett összefogniuk, és némi segítséggel közösen buktatták meg a kabinetet. Ám ez egy összetettebb politikai stratégia része, mivel maga a kormányzó PNL is érdekelt abban, hogy bukjon.

Megbukott Orban – örülhetne neki
Több szakaszból álló politikai folyamat zajlik Romániában – illetve vannak, akik szerint több felvonásból álló színjáték is.

A lényeg röviden, hogy a Klaus Johannis államfő által is preferált jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) van hatalmon pár hónapja a kormányban, viszont a parlamentben még mindig az előzőleg kormányon volt posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) tud többséget alkotni, ezért Johannisék megpróbálnák előrehozott parlamenti választással kiragadni a hatalmat a PSD kezéből.

De miért akarnak előrehozott választást?

Csakhogy a román alkotmány szerint igen nehéz előrehozott parlamenti választásokat tartani (ami a stabilitás szempontjából egyrészt jó, viszont a változásokat is nagyon megnehezíti, másrészt ugyan példa még nem volt előrehozott választásra 1989 óta, de benne van a pakliban, hogy ha valamely erő megtalálja az utat ehhez, akkor bekerül a politikai eszköztárba, és ez instabilitást is elősegíthet).

Mindenesetre Johannisék állítólag megpróbálják.

Tavaly ősszel, a romániai államfőválasztás előtt sikerrel megbuktatták a PSD-kormányt, így a PNL vehette át a végrehajtói hatalmat, néhány héttel később pedig az elnökválasztáson új mandátumhoz jutott maga Johannis államfő is. Így azóta nagyjából egy politikai színezetű az elnöki és kormányzati hatalom, azt hangoztatták, hogy a parlament akadályozza a munkát, amit még mindig a PSD ural. Ezen változtatni csak ez év végén lehetne, akkor esedékesek ugyanis a parlamenti választások, illetőleg tavasszal még önkormányzati választásoknak is eljön az idejük az országban.

Az előrehozott parlamenti voksolás esetleg úgy érhető el, ha egymás után kétszer megbukik a parlamenti erőpróbán a kormány, ekkor megnyílik az út új parlament választásához is. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy leginkább a PNL-nek kedvezne az idő előtti választás, jelenleg ők a legnépszerűbbek ugyanis. Sietniük azért is ajánlott, mert kormányzásuk miatt természetes módon is erodálódik a támogatottságuk, ráadásul a PSD újra és újra képes vert helyzetekből is felállni.

ROMÁNIAI JOBBOLDALI URAI: A SZÁSZ JOHANNIS ÉS A FÉLIG MAGYAR ORBAN

Van egy viszonylag új romániai kis parlamenti párt is, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR), amely a Dacian Cioloș vezette Plus nevű másik kis párttal közösen már nagyot nyert a tavalyi EP-választáson, és most létérdeke lenne, hogy támogatottságát minél több mandátumba tudja átvinni, az önkormányzati voksoláson, de főleg a parlamentin, amit ők akarnak legharcosabban előre hozni.

Mivel provokálták ki a kormány megbuktatását?

A kormányon lévő PNL helyzete tehát elvben olyan, hogy

ha megbuktatják, akkor az jó neki, hiszen elvben elindulhat az idő előtti választásokhoz szükséges kétszeri buktatás folyamata, de ha nem meszelik el, az is jó, mert akkor hatalmon marad,

és számos olyan intézkedéssel megpróbálkozhat, amit nem tenne meg, ha fenyegetné a leváltás réme.

Épp ez utóbbival operálva elkészítettek egy olyan döntéscsomagot, amely belpolitikai indulatokat generál. Főleg az a pontja, hogy az önkormányzati választásokat ismét kétfordulóssá tennék. Előzőleg a PSD változtatta egyfordulóssá, mert e pártnak ez a jó. Az elv ugyanis, hogy mindig az épp hivatalban lévő helyi vezetők indulnak nagyobb eséllyel önkormányzati választáson, egy fordulóban akár minimális részvétel mellett is győzhetnek – míg ha a két vezető helyen végzett jelölt egy döntő második körben mérkőzik meg, az rossz a romániai települések vezetőinek többségét adó PSD-nek.

Ugyancsak veszítene a kétfordulós választás visszahozásával az RMDSZ, helyi mandátumaiból söpörne be kevesebbet. Az USR-Plus Szövetség nagyon jó helyzetbe kerülne a kétfordulós voksoltatással, új erőként főleg a nagyvárosokban erősödne tovább. A kormányzó PNL számára elvileg szintén jobb az egyfordulós verseny megváltoztatása, bár utóbb már voltak olyan elemzések, amelyek szerint ez nem egyértelmű. Mindenesetre a PNL főleg az USR-Plustól tart, az utóbbi vihet el tőle szavazókat, mind az önkormányzati, mind a parlamenti választásokon.

Így aztán a PNL a parlament elé járult azzal, hogy az önkormányzati választást kétfordulóssá teszi, vállalva, hogy emiatt a mostani ellenzék egy része összefog, és megbuktatja a kormányt, egyszersmind megakadályozva a két önkormányzati forduló visszahozását – viszont utat nyitva az előrehozott parlamenti voksolásnak.

Titkos háttéralkuk? Welcome to Romania!

Rengeteg érdek feszül itt egymásnak, pártokon belül és a formációk között is. Kormányokat is úgy szoktak buktatni az országban, hogy addig akár egymás ellen dolgozó pártok is összefognak, alkalmi többséget alkotnak, majd a buktatási kísérlet után akár ismét egymás ellenlábasaivá is válnak. A mai bizalmatlansági indítvány előtt hetekkel még úgy nyilatkozott a PNL miniszterelnöke, Ludovic Orban, hogy a kormány nem fog megbukni, így keresztülviszi a kétfordulós önkormányzati voksolást is, közben pedig megvan a tervük a parlamenti választás előrehozására, csak azt nem árulják el. Az utolsó napokban viszont egyre világosabbá vált, hogy újabb átrendeződések vannak.

Így a kabinet leváltását szorgalmazó PSD és RMDSZ mellé csatlakozott még az előbbi pártból kiszakadt zsebpárt, a Pro România, amelyet Victor Ponta vezet: közös erővel, néhány további voksot is összeszedve, 261 szavazattal legyűrték a PNL-kabinetet.

MARCEL CIOLACU, A PSD ÁTMENETI VEZETŐJE, TALÁN LEENDŐ URA

Ez a kormány három hónapot és egy napot volt hivatalban, minimálisan 233 szavazat kellett a megbuktatásához. Jóval több jött össze viszont. Ez azt is mutatja, hogy

valóban képlékeny a helyzet a parlamentben, tényleg tud még mindig irányítani ott a PSD,

másrészt azonban már napok óta téma a romániai médiában, hogy akár titkos háttéralku is lehet a bukás mögött. Ezen szcenárió szerint a kormányzó PNL megegyezett az ellenzékkel arról, hogy hívják vissza a kabinetet, így az ellenzéki pártok számára kedvező módon elbukik a kétfordulós önkormányzati választás bevezetése – viszont cserébe elindulhat a parlamenti választás előrehozatala, ami meg jó a PNL-nek is.

Mindenesetre egyértelműen hamisnak bizonyultak azok a kormányzati nyilatkozatok, amlyek szerint minden célt el fognak érni, vagyis megújítják a helyhatósági választások menetét, a kormány mégis a helyén marad, de közben idő előtti parlamenti megmérettetést is összehoznak.

Színjáték és képmutatás vs. bizonytalan PNL

„A régi politikai osztály van még mindig hatalmon, meg akarják ölni a kétfordulós polgármester választás projektjét. Hullámokban ömlött ma a képmutatás a parlamenti emelvényről” – kommentálta Facebookon a fejleményeket az USR parlamenti képviselője, Cristina Prună. „A bizalmatlansági át fog menni, duplafordulós önkormányzati választás nem lesz. Azt fogják továbbra is hazudni, hogy ők megpróbálták. Egyesek pedig hinni fognak nekik” – mondta Prună. Szerinte a kormány rendezhette volna az egészet sürgősségi rendeletekkel, de nem tette, mert valójában az USR-Plus pozícióit akarja gyengíteni. A politikus is csatlakozott tehát azokhoz, akik szerint színjátékot láttunk, a háttérben pedig kiegyezett a kormányzat és az ellenzéki oldal.

KÖZÉPEN DAN BARNA, AZ USR ELSŐ EMBERE

Elemzők szerint az sem kizárt, hogy miután a PNL eljátszotta az önkormányzati választás reformjának megpróbálását, beáldozva ezzel a saját kormányát, és elindult a rendkívüli parlamenti választások felé, végül csapdában marad. Néhány órával a kabinet lemondatása előtt ugyanis még gyorsan kiadtak sürgősségi rendeleteket, számos témakörben, ezek sorában az előrehozott törvényhozási választásokat is előre szabályozták – ez azonban az ellenzék egyik pártjának sem tetszik, így akár megtorpedózhatják az év végére esedékes választás előrehozatalát.

Ebben az esetben az történne, hogy bár a PNL újabb kormányt szeretne összehozni, és gyorsan meg is buktatni, hogy kiírható legyen a választás, az ellenzék összefoghat, épp azért, hogy másodjára már ne buktassa meg az egyébként neki nem megfelelő kabinetet, hanem hatalomban tartsa azt, akadályozva az idő előtti parlamenti választás megtartását.

A helyzet tehát nagyon képlékeny. És éppen azt mutatja, hogy

miközben az államfői és a kormányzati hatalom egyfelé húzná az országot, a PSD az alkalmi szövetségeseivel együtt valóban van olyan erős, hogy a másik irányba rántsa.

Az erőviszonyok napról napra is változhatnak jelenleg – ám ez megszokott Romániában – a kisebb pártok helyezkedésén múlik, merre billen a mérleg nyelve, meg persze azon, hogy mit tudnak ajánlani nekik a nagyobbak. A PNL terve most az, hogy ismét Ludovic Orban alakíthatna kormányt, de ennek beiktatását a saját pártja szavazataival is megakadályoznák, hogy új parlamenti választás jöhessen, amelyen reményeik szerint legyőzhetik a PSD-t. Az utóbb nevesített párt közben szövetségeseket keres, hogy ők javasoljanak új kormányfőt, valamint megpróbálják minél tovább húzni az időt, hogy közben lefusson a tavaszi önkormányzati választás is.

Nagyon fogy az idő, ugyanis már csak néhány hét maradt előrehozott választások kiírására, mivel az eredetileg idén decemberre tervezett voksolás esedékességét közvetlenül megelőző időszakban már nem lehet ilyen döntést hozni. Emlékezetes, hogy előrehozott választást eddig még nem sikerült elérni az országban, bár hasonlóan népszerűségi megfontolásokból már-már megpróbálta ezt régebben Băsescu államfő, amikor pártja szintén a PNL-vel kormányzott közösen.

FOTÓK: Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, Dan Barna / Facebook

Szeghalmi Örs
Szeghalmi Örs az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek