Mi lesz Romániában most, hogy megbukott a kormány?

Szerző: Varsányi Bence
2020.02.06. 12:08

A kormány bukása még csak a kezdet a Trónok Harca szövevényességével vetélkedő román belpolitikában. Vladimir Ionaș szociológust, korábbi PSD-s miniszterelnökök tanácsadóját kérdeztük a kialakult helyzetről.

Mi lesz Romániában most, hogy megbukott a kormány?

Ki járhat a legjobban a bizalmatlansági indítvány sikerességével?

Úgy látom, hogy Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke a bizalmatlansági szavazás legnagyobb nyertese. Jelentős győzelem ez neki, amely pluszpontot ér majd a PSD márciusi elnökválasztásán is.

Kijöhet esetleg a PNL is győztesként a helyzetből?

Ha Klaus Johannisszal együtt sikerül összehozniuk a parlamenti többséget, akkor igen. Úgy gondolom, hogy most az előrehozott választások kiírása a céljuk, mert a PNL az egyetlen párt, amelyik profitálhat belőle, de ezt nagyon nehéz lesz elérniük.

Mi állhat most a PNL, a PSD, az USR (Mentsétek Meg Romániát Szövetség) és az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) érdekében? Benne lenni a következő kormányban, ellenzékből politizálni vagy pedig megmérettetni magukat egy előrehozott választáson?

A közvélemény-kutatások szerint a PNL az a párt, amelyik parlamenti többséget tud szerezni egy előrehozott választáson, továbbá a PSD és az USR most rosszul állnak, így nagyon jó lehetőség kínálkozik a PNL-nek az ország egyedüli vezetésére a következő négy évben.

Az RMDSZ meglehetősen furcsa helyzetben van. A romániai magyarok világosan kifejezték, hogy nem kormányozhatnak együtt a PSD-vel, de Orbanban sem bízhatnak, mert eddig minden feléjük tett ígéretét megszegte.

Nagyon fontos, hogy jó stratégiát alakítsanak ki 2020-ra, és én személyesen remélem, hogy nem fognak ismételten etnikai témákat felhasználni ahhoz, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek.

Van rá reális esély, hogy a PSD össze tudja hozni a baloldali pártokat, ezzel megnehezítve, hogy Johannis a tömbjükön kívül kérjen fel egy valódi támogatottsággal rendelkező politikust a kormányalakításra?

Igen, abszolút. A PSD és a Pro Romania együttműködhetnek.

Ha az RMDSZ is csatlakozna a koalícióhoz, akkor erős többségük lehetne.

Azt is megteheti Johannis, hogy szándékosan olyat kér fel a kormányalakítás kétszer is, aki nem bír a parlament többségének támogatásával? Ebben az esetben az alkotmány szerint kiírhatja az előrehozott választásokat.

Igen, ez az az út, amelyet a csapatuk választott. Nem tudom, hogy sikerül-e elérniük a választás kiírását, de az államfő mindent meg fog tenni a céljaik eléréséhez.

Lehetséges, hogy egy RMDSZ-est fog felkérni?

Nem. Habár az RMDSZ-nek vannak nagyon jól felkészült politikusai,

kifejezetten nehéz lenne kiállni a románok elé egy ilyen ajánlattal.

Orban feltűnően magabiztosan nyilatkozott tegnap a bizalmatlansági indítvány sikere után, azt mondta, hogy „a kormány megbukott, de a talpára fog érkezni”. Lát rá esélyt, hogy a kormány mégse essen a talpára?

Orban személyes kapcsolatban van Johannis elnökkel és közösen alakították ki a stratégiájukat, ezért ennyire biztos abban, hogy az államfő ismételten őt fogja felkérni a kormányalakításra.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek