+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. február 6. csütörtök, 12:08
A kormány bukása még csak a kezdet a Trónok Harca szövevényességével vetélkedő román belpolitikában. Vladimir Ionaș szociológust, korábbi PSD-s miniszterelnökök tanácsadóját kérdeztük a kialakult helyzetről.

Ki járhat a legjobban a bizalmatlansági indítvány sikerességével?

 

Úgy látom, hogy Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke a bizalmatlansági szavazás legnagyobb nyertese. Jelentős győzelem ez neki, amely pluszpontot ér majd a PSD márciusi elnökválasztásán is.

 

Kijöhet esetleg a PNL is győztesként a helyzetből?

 

Ha Klaus Johannisszal együtt sikerül összehozniuk a parlamenti többséget, akkor igen. Úgy gondolom, hogy most az előrehozott választások kiírása a céljuk, mert a PNL az egyetlen párt, amelyik profitálhat belőle, de ezt nagyon nehéz lesz elérniük.

 

Mi állhat most a PNL, a PSD, az USR (Mentsétek Meg Romániát Szövetség) és az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) érdekében? Benne lenni a következő kormányban, ellenzékből politizálni vagy pedig megmérettetni magukat egy előrehozott választáson?

 

A közvélemény-kutatások szerint a PNL az a párt, amelyik parlamenti többséget tud szerezni egy előrehozott választáson, továbbá a PSD és az USR most rosszul állnak, így nagyon jó lehetőség kínálkozik a PNL-nek az ország egyedüli vezetésére a következő négy évben.

 

Az RMDSZ meglehetősen furcsa helyzetben van. A romániai magyarok világosan kifejezték, hogy nem kormányozhatnak együtt a PSD-vel, de Orbanban sem bízhatnak, mert eddig minden feléjük tett ígéretét megszegte.

 

Nagyon fontos, hogy jó stratégiát alakítsanak ki 2020-ra, és én személyesen remélem, hogy nem fognak ismételten etnikai témákat felhasználni ahhoz, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek.

 

Van rá reális esély, hogy a PSD össze tudja hozni a baloldali pártokat, ezzel megnehezítve, hogy Johannis a tömbjükön kívül kérjen fel egy valódi támogatottsággal rendelkező politikust a kormányalakításra?

 

Igen, abszolút. A PSD és a Pro Romania együttműködhetnek.

 

Ha az RMDSZ is csatlakozna a koalícióhoz, akkor erős többségük lehetne.

 

Azt is megteheti Johannis, hogy szándékosan olyat kér fel a kormányalakítás kétszer is, aki nem bír a parlament többségének támogatásával? Ebben az esetben az alkotmány szerint kiírhatja az előrehozott választásokat.

 

Igen, ez az az út, amelyet a csapatuk választott. Nem tudom, hogy sikerül-e elérniük a választás kiírását, de az államfő mindent meg fog tenni a céljaik eléréséhez.

 

Lehetséges, hogy egy RMDSZ-est fog felkérni?

 

Nem. Habár az RMDSZ-nek vannak nagyon jól felkészült politikusai,

 

kifejezetten nehéz lenne kiállni a románok elé egy ilyen ajánlattal.

 

Orban feltűnően magabiztosan nyilatkozott tegnap a bizalmatlansági indítvány sikere után, azt mondta, hogy „a kormány megbukott, de a talpára fog érkezni”. Lát rá esélyt, hogy a kormány mégse essen a talpára?

 

Orban személyes kapcsolatban van Johannis elnökkel és közösen alakították ki a stratégiájukat, ezért ennyire biztos abban, hogy az államfő ismételten őt fogja felkérni a kormányalakításra.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás