+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. január 30. csütörtök, 15:27
Orbán Viktor a hatalmát, pontosabban annak stabilitását annak köszönheti, hogy fő ellenfelei között még mindig az „én értelmiségi vagyok és majd nyilatkozok valamit” mentalitás érvényesül, nem pedig a profi tervszerűség.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nagyon szeretek különböző, látszólag nem vagy csak lazán összefüggő hírekből tanulságokat levonni, ez is egy ilyen jegyzet lesz.

 

A három hírünk:

 

+ Niedermüller Péter katasztrofális nyilatkozata,

 

+ Jakab Péter frissen megválasztott Jobbik-elnök interjúja az Azonnalin,

 

+ a hír, hogy az egri városházán előkerültek a 2014-es választás ún. Kubatov-listái.

 

Niedermüller Péter nyilatkozata a legnagyobb jóindulattal is félresikerültnek nevezhető, valójában csak sokkal cifrább jelzők illenének rá. Kezdjük azzal, hogy igen, valóban most vívja élet-halál harcát az a politikai színtér, amelyben a vezető szerephez jutás feltétele az volt, hogy az ember középkorú fehér férfi legyen és szépen beleöregedjen a politikába, mint... Niedermüller Péter. Itt az első hiba: ez a nyilatkozat egy okébúmertől nem azonos, hiteltelen.

 

Aztán keresztényezik is egy jóízűt, amivel, ha már politizál, tudhatná, hogy vigyázni kell Magyarországon, ahol ugyan a lakosság nagy része nem tudná hibátlanul végigmondani a Miatyánkot, de abban a pillanatban, hogy a kereszténységet bántják, kapára-kaszára kél. A Fidesznél tudják ezt, nem hiába két napja egyfolytában mozgósítanak, bár a békemenetről a cöfikét azért leállították.

 

Persze, lehet olyan nyilatkozatot tenni, amelyik kifigurázza azt a szánalmas kereszténykedést, amelyet a Fidesz – melynek vezetése köztudomásúan érdekből kereszténykedik – előad. De meg kell tervezni, hogy ki, mikor és hogyan adja elő.

 

A Niedermüller-nyilatkozattal az a kisebbik probléma, amit mondott. A nagy, igazi probléma az, hogy ez annak a mentalitásnak a tünete, hogy kérem szépen, egy kelet-európai értelmiségi ért a politikához, fölényes műveltsége okán.

 

Ha netán emigrációba kényszerül, akkor is műfordításokból, nyelv- és zongoraleckék adásából simán megél, ha humánértelmiségi. Ha műszaki értelmiségi, akkor pedig sikeres feltaláló lesz. Mert mi, közép-európai értelmiségiek így csináljuk.

 

This is how we rock.

 

Ha pedig politikára kerül a sor, akkor magunktól tudjuk, mit kell nyilatkozni, holmi politikai és kommunikációs stratégia egy Niedermüller Pétert (helyettesítsünk be nyugodtan bármilyen baloldali politikust) nem zavar. Mi tudjuk, mi vagyunk a politikusok, akiknek az Úr a hivatal mellé észt is adott.

 

Ez az oka annak, hogy eddig esélyes Orbán-alternatíva nem tudott megjelenni. Pedig Orbán a politika Africana-csokija. A mogyoró benne avas, a csoki nagy részét margarin helyettesíti.

 

Ha bejön a Nestlé- vagy a Milka- csoki, a nép soha többet nem veszi meg, egészen kb. a húsz év múlva jövő nosztalgiahullámig, amikor valaki majd a mogyorós Milkát átcsomagolja Africana-csokinak és sok pénzt keres vele. De ameddig az a módi, hogy odamegyek és nyilatkozok valamit, ami tök oké, ha haverjaimmal fröccsözök valami hétvégi telken, miközben a tárcsán sül a flekken, de nem oké akkor amikor kb tizenöt célkereszt van rajtam, addig nem lesz Milka-csoki.

 

Azt ugyanis fel kell találni. Ki kell találni egy politikai terméket, célközönséggel, marketinggel, HR-rel kompletten.

 

Ezért érdekes a Jakab Péter-interjú. Ott úgy tűnik, hogy készültek a (magyar mércével) provokatív kérdésekre, vannak panelek, amelyeket a pasas elő tud venni. Üdítő, tényleg, hogy van végre egy pártpolitikus, aki jól láthatóan 8-10 betárazott panellel megy nyilatkozni. Aztán úgy tűnik, hogy ők most kitaláltak egy terméket, az új jobbközép néppártot.

 

Kétséges, hogy ebből valaha lesz-e sikertermék. Nagyon-nagyon sok múlik azon, hogy ezt a terméket milyen tartalommal töltik meg. Mi lesz az, ami majd az „érvelőkártyákra” kerül? És kik fogják azokat az érvelőkártyákat használni?

 

És itt érünk Kubatovhoz. Kubatovot a zsenitől a gazemberig sokféle jelzővel szokás illetni. Pedig amit csinál, semmi különös. Ő a Fidesznél a sales department, méghozzá az, aki door-to-door sales módszert csinál. Megy a házaló, bekopog, és eladja az érvelőkártyára felírt terméket és visszajelent. Faék egyszerűségű brute force method. Viszont egyáltalán nem titkos, Kubatov nem a kör négyszögesítését találta fel. Az országban még sok terméket (pl. vetőmagot, permetszert) árulnak teljesen hasonló módszerekkel.

 

Az, hogy a Jobbik (vagy a másik új szereplő, a Momentum) mennyire lesz sikeres, csak azon múlik, hogy 1) ki tudnak-e fejleszteni egy terméket, ami jobban érdekli a népet, mint Orbán Viktor terméke (amely nagyrészt maga Orbán Viktor), 2) tudnak-e építeni hozzá egy megfelelő brandet (beleértve a megfelelő frontembert), és 3) megtalálják-e hozzá a sales methodot.

 

A minden szavazót mozgató direct sale ugyanis nagyon hatékony és nagyon erőforrásigényes. De ha kevés az erőforrás, akkor 1) építeni kell erőforrást, toborzással, alapszervezetek alapításával 2) vannak olyan más értékesítési csatornák, amelyek ki tudják ezt egészíteni.

 

Ez nagy munka, de nem csodatétel, nem kell a tengert kettéválasztani vagy a vízen járni. Szakemberek kellene hozzá.

 

Orbán Viktor a hatalmát, pontosabban annak stabilitását annak köszönheti, hogy fő ellenfelei között még mindig az „én értelmiségi vagyok és majd nyilatkozok valamit” mentalitás érvényesül, nem pedig a profi tervszerűség.

 

Viszont azok a szakemberek, akik esetleg vállalnának egy kis közéleti másodállást, és meglátnak egy ilyen Niedermüller-nyilatkozatot, azt mondják, nagyon helyesen, hogy köszönöm, ezekkel én nem. És nem azért, mert szeretik vagy nem szeretik a fehér, keresztény férfiakat.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás