Visszataszító képződmény helyett profizmusra lenne szükség az ellenzéknél

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2020.01.30. 15:27

Orbán Viktor a hatalmát, pontosabban annak stabilitását annak köszönheti, hogy fő ellenfelei között még mindig az „én értelmiségi vagyok és majd nyilatkozok valamit” mentalitás érvényesül, nem pedig a profi tervszerűség.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Nagyon szeretek különböző, látszólag nem vagy csak lazán összefüggő hírekből tanulságokat levonni, ez is egy ilyen jegyzet lesz.

A három hírünk:

+ Niedermüller Péter katasztrofális nyilatkozata,

+ Jakab Péter frissen megválasztott Jobbik-elnök interjúja az Azonnalin,

+ a hír, hogy az egri városházán előkerültek a 2014-es választás ún. Kubatov-listái.

Niedermüller Péter nyilatkozata a legnagyobb jóindulattal is félresikerültnek nevezhető, valójában csak sokkal cifrább jelzők illenének rá. Kezdjük azzal, hogy igen, valóban most vívja élet-halál harcát az a politikai színtér, amelyben a vezető szerephez jutás feltétele az volt, hogy az ember középkorú fehér férfi legyen és szépen beleöregedjen a politikába, mint... Niedermüller Péter. Itt az első hiba: ez a nyilatkozat egy okébúmertől nem azonos, hiteltelen.

Aztán keresztényezik is egy jóízűt, amivel, ha már politizál, tudhatná, hogy vigyázni kell Magyarországon, ahol ugyan a lakosság nagy része nem tudná hibátlanul végigmondani a Miatyánkot, de abban a pillanatban, hogy a kereszténységet bántják, kapára-kaszára kél. A Fidesznél tudják ezt, nem hiába két napja egyfolytában mozgósítanak, bár a békemenetről a cöfikét azért leállították.

Persze, lehet olyan nyilatkozatot tenni, amelyik kifigurázza azt a szánalmas kereszténykedést, amelyet a Fidesz – melynek vezetése köztudomásúan érdekből kereszténykedik – előad. De meg kell tervezni, hogy ki, mikor és hogyan adja elő.

A Niedermüller-nyilatkozattal az a kisebbik probléma, amit mondott. A nagy, igazi probléma az, hogy ez annak a mentalitásnak a tünete, hogy kérem szépen, egy kelet-európai értelmiségi ért a politikához, fölényes műveltsége okán.

Ha netán emigrációba kényszerül, akkor is műfordításokból, nyelv- és zongoraleckék adásából simán megél, ha humánértelmiségi. Ha műszaki értelmiségi, akkor pedig sikeres feltaláló lesz. Mert mi, közép-európai értelmiségiek így csináljuk.

This is how we rock.

Ha pedig politikára kerül a sor, akkor magunktól tudjuk, mit kell nyilatkozni, holmi politikai és kommunikációs stratégia egy Niedermüller Pétert (helyettesítsünk be nyugodtan bármilyen baloldali politikust) nem zavar. Mi tudjuk, mi vagyunk a politikusok, akiknek az Úr a hivatal mellé észt is adott.

Ez az oka annak, hogy eddig esélyes Orbán-alternatíva nem tudott megjelenni. Pedig Orbán a politika Africana-csokija. A mogyoró benne avas, a csoki nagy részét margarin helyettesíti.

Ha bejön a Nestlé- vagy a Milka- csoki, a nép soha többet nem veszi meg, egészen kb. a húsz év múlva jövő nosztalgiahullámig, amikor valaki majd a mogyorós Milkát átcsomagolja Africana-csokinak és sok pénzt keres vele. De ameddig az a módi, hogy odamegyek és nyilatkozok valamit, ami tök oké, ha haverjaimmal fröccsözök valami hétvégi telken, miközben a tárcsán sül a flekken, de nem oké akkor amikor kb tizenöt célkereszt van rajtam, addig nem lesz Milka-csoki.

Azt ugyanis fel kell találni. Ki kell találni egy politikai terméket, célközönséggel, marketinggel, HR-rel kompletten.

Ezért érdekes a Jakab Péter-interjú. Ott úgy tűnik, hogy készültek a (magyar mércével) provokatív kérdésekre, vannak panelek, amelyeket a pasas elő tud venni. Üdítő, tényleg, hogy van végre egy pártpolitikus, aki jól láthatóan 8-10 betárazott panellel megy nyilatkozni. Aztán úgy tűnik, hogy ők most kitaláltak egy terméket, az új jobbközép néppártot.

Kétséges, hogy ebből valaha lesz-e sikertermék. Nagyon-nagyon sok múlik azon, hogy ezt a terméket milyen tartalommal töltik meg. Mi lesz az, ami majd az „érvelőkártyákra” kerül? És kik fogják azokat az érvelőkártyákat használni?

És itt érünk Kubatovhoz. Kubatovot a zsenitől a gazemberig sokféle jelzővel szokás illetni. Pedig amit csinál, semmi különös. Ő a Fidesznél a sales department, méghozzá az, aki door-to-door sales módszert csinál. Megy a házaló, bekopog, és eladja az érvelőkártyára felírt terméket és visszajelent. Faék egyszerűségű brute force method. Viszont egyáltalán nem titkos, Kubatov nem a kör négyszögesítését találta fel. Az országban még sok terméket (pl. vetőmagot, permetszert) árulnak teljesen hasonló módszerekkel.

Az, hogy a Jobbik (vagy a másik új szereplő, a Momentum) mennyire lesz sikeres, csak azon múlik, hogy 1) ki tudnak-e fejleszteni egy terméket, ami jobban érdekli a népet, mint Orbán Viktor terméke (amely nagyrészt maga Orbán Viktor), 2) tudnak-e építeni hozzá egy megfelelő brandet (beleértve a megfelelő frontembert), és 3) megtalálják-e hozzá a sales methodot.

A minden szavazót mozgató direct sale ugyanis nagyon hatékony és nagyon erőforrásigényes. De ha kevés az erőforrás, akkor 1) építeni kell erőforrást, toborzással, alapszervezetek alapításával 2) vannak olyan más értékesítési csatornák, amelyek ki tudják ezt egészíteni.

Ez nagy munka, de nem csodatétel, nem kell a tengert kettéválasztani vagy a vízen járni. Szakemberek kellene hozzá.

Orbán Viktor a hatalmát, pontosabban annak stabilitását annak köszönheti, hogy fő ellenfelei között még mindig az „én értelmiségi vagyok és majd nyilatkozok valamit” mentalitás érvényesül, nem pedig a profi tervszerűség.

Viszont azok a szakemberek, akik esetleg vállalnának egy kis közéleti másodállást, és meglátnak egy ilyen Niedermüller-nyilatkozatot, azt mondják, nagyon helyesen, hogy köszönöm, ezekkel én nem. És nem azért, mert szeretik vagy nem szeretik a fehér, keresztény férfiakat.

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek