+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. január 29. szerda, 13:16
A fehér keresztény heteróktól megrémülő DK-s nem kér bocsánatot, sőt, belerúg azokba, akik számon kérik. A Fidesznek ez jól jön, a DK-nak a lényeg egyedül az, hogy ők jól járjanak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere és a Demokratikus Koalíció alelnöke, miután az ATV A Nap híre című műsorában közölte, hogy a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak és nők „rémisztő képződményt” alkotnak, meghívást kapott Rónai Egonhoz az Egyenes beszédbe.

 

Saját maga tisztázása helyett Niedermüller úgy gondolja, hogy egyáltalán nincs miért bocsánatot kérnie.

 

Ez már önmagában is vállalhatatlan, de a polgármester ennél is tovább ment, a botrányos kijelentésről elsőként tudósító Magyar Hangot egyszerűen leszélsőjobboldalizta, és nem volt hajlandó elismerni a lap ellenzékiségét, majd a szavait kritizáló Ungár Péterről (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) közölte, hogy „nem politikai szövetséges”.

 

Az, hogy hogyan lesz egy TGM-szerű, joviális szobafilozófus-karakterből rasszizmusba hajlóan szélsőséges közéleti szereplő, nem nagy talány: a Foucault-Derrida-Lyotard Sötét Triád óta a szociológia- és kulturálisantropológia-tanszékeken a posztmodern, szélsőbalos kultúrmarxizmus dominál, Niedermüller pedig kulturális antropológus végzettsége révén jó eséllyel minimum fogékony ezekre a gondolatokra.

 

Ami sokkal érkesebb, az a DK válságkezelése (jobb szó híján, ugyanis a kifejezetten szektás alapon működő párt aligha fog veszteni támogatottságából a polgármester szavai miatt).

 

Soha nem bocsánatot kérni, mert az gyengeséget mutat. Sőt, belerúgni azokba, akik számon kértek. Aki kritizál, az nem ellenzéki, mert kizárólag mi vagyunk az ellenzék.

 

Lehet a Magyar Hang az egyik legkorrektebb ellenzéki lap és lehetett Ungár Péter az októberi ellenzéki együttműködés egyik legnagyobb támogatója, az igazság már nem számít.

 

A DK működése világos: minden körülmények között összezárni a sajátjaink mögött és legfőképp: erőt mutatni, mert a politikában legtöbbször nem az igazság vonzza be a nagy tömegeket, hanem a nyers erő. 

 

Az sem számít, hogy a DK most óriási muníciót adott a Fidesznek a tábor egybetartására és a bizonytalanok meggyőzésére, hogy az ellenzék tényleg gyűlöli a magyarságot. A lényeg egyedül az, hogy ők jól járjanak.

 

Már az EP-választás után tudtuk, hogy Magyarország következő éveit az ország két legelvetemültebb hatalomtechnikusa és egyben legjobb politikusa (a szó lehető legrosszabb értelmében), Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc fogják uralni; hogy még mindig ott tartunk, hogy választópolgárok százezrei nem képesek belátni, hogy a DK és a Fidesz ugyanazokkal a módszerekkel dolgozik, csak különböző pozíciókból és különböző erőforrásokkal.

 

Erős vezérek, mi és ők narratíva, profi politikai marketing, fake news és mindenekelőtt a hatalom mindenkori akarása.

 

Ezek bizony mindig ugyanazok.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás