Niedermüller-ügy: a DK és a Fidesz ugyanazokkal a módszerekkel dolgozik

Varsányi Bence

Szerző:
Varsányi Bence

2020.01.29. 13:16

A fehér keresztény heteróktól megrémülő DK-s nem kér bocsánatot, sőt, belerúg azokba, akik számon kérik. A Fidesznek ez jól jön, a DK-nak a lényeg egyedül az, hogy ők jól járjanak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere és a Demokratikus Koalíció alelnöke, miután az ATV A Nap híre című műsorában közölte, hogy a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak és nők „rémisztő képződményt” alkotnak, meghívást kapott Rónai Egonhoz az Egyenes beszédbe.

Saját maga tisztázása helyett Niedermüller úgy gondolja, hogy egyáltalán nincs miért bocsánatot kérnie.

Ez már önmagában is vállalhatatlan, de a polgármester ennél is tovább ment, a botrányos kijelentésről elsőként tudósító Magyar Hangot egyszerűen leszélsőjobboldalizta, és nem volt hajlandó elismerni a lap ellenzékiségét, majd a szavait kritizáló Ungár Péterről (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) közölte, hogy „nem politikai szövetséges”.

Az, hogy hogyan lesz egy TGM-szerű, joviális szobafilozófus-karakterből rasszizmusba hajlóan szélsőséges közéleti szereplő, nem nagy talány: a Foucault-Derrida-Lyotard Sötét Triád óta a szociológia- és kulturálisantropológia-tanszékeken a posztmodern, szélsőbalos kultúrmarxizmus dominál, Niedermüller pedig kulturális antropológus végzettsége révén jó eséllyel minimum fogékony ezekre a gondolatokra.

Ami sokkal érkesebb, az a DK válságkezelése (jobb szó híján, ugyanis a kifejezetten szektás alapon működő párt aligha fog veszteni támogatottságából a polgármester szavai miatt).

Soha nem bocsánatot kérni, mert az gyengeséget mutat. Sőt, belerúgni azokba, akik számon kértek. Aki kritizál, az nem ellenzéki, mert kizárólag mi vagyunk az ellenzék.

Lehet a Magyar Hang az egyik legkorrektebb ellenzéki lap és lehetett Ungár Péter az októberi ellenzéki együttműködés egyik legnagyobb támogatója, az igazság már nem számít.

A DK működése világos: minden körülmények között összezárni a sajátjaink mögött és legfőképp: erőt mutatni, mert a politikában legtöbbször nem az igazság vonzza be a nagy tömegeket, hanem a nyers erő. 

Az sem számít, hogy a DK most óriási muníciót adott a Fidesznek a tábor egybetartására és a bizonytalanok meggyőzésére, hogy az ellenzék tényleg gyűlöli a magyarságot. A lényeg egyedül az, hogy ők jól járjanak.

Már az EP-választás után tudtuk, hogy Magyarország következő éveit az ország két legelvetemültebb hatalomtechnikusa és egyben legjobb politikusa (a szó lehető legrosszabb értelmében), Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc fogják uralni; hogy még mindig ott tartunk, hogy választópolgárok százezrei nem képesek belátni, hogy a DK és a Fidesz ugyanazokkal a módszerekkel dolgozik, csak különböző pozíciókból és különböző erőforrásokkal.

Erős vezérek, mi és ők narratíva, profi politikai marketing, fake news és mindenekelőtt a hatalom mindenkori akarása.

Ezek bizony mindig ugyanazok.

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek