+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 29. szerda, 11:04
Kell-e aggódnia a jobbikos parlamenti képviselőknek attól, hogy visszakéri mandátumukat az új elnökség? Lesz-e fegyverszünet Szávay István és Jakab Péter között? Mit fognak tenni a Fidesz-árvák megszólításáért, és miért vágynak még a Néppártba? Jakab Péter, a Jobbik új elnöke válaszolt az Azonnalinak.

A Duna-parti, zsidógyilkosságoknak emléket állító cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt – aki a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés képviselője – lemondásra szólította fel a Jobbik új elnöksége. Reagált már ő erre? 

 

A hivatalos levelet megkapta, de kedd délutánig nem kaptunk tőle reakciót. 

 

Kulcsár elküldése annak jegyében történt, hogy érdemelvű pártot hirdettek meg. Kell hasonlótól tartania például a Jobbik jelenlegi országgyűlési képviselőinek?

 

Az országgyűlési képviselőink remekül dolgoznak, és helytállnak a politikai porondon. Kulcsár Gergely viszont már évek óta méltatlan arra, hogy képviselőként szolgálja a nemzetet és a közösségünket. Az előző elnökségnek a felelőssége lett volna, hogy megtegye vele kapcsolatban azt, amit az új vezetőség most pótolt. Nemcsak azért, mert ezzel a saját lelkiismeretünknek is tartoztunk, de világos határvonalat is kellett húznunk, hogy mi az, ami az általunk irányított néppárti politikába belefér, és mi az, ami nem.

 

Ez egy szimbolikus döntés is volt. Kulcsár Gergellyel ugyanakkor a határvonalat meghúztuk, vagyis mostantól mindenki tiszta lappal indul. A személyzeti politikában azért lesz változás, sokkal feszesebb és teljesítményorientáltabb munkamenetet szeretnék kialakítani a jobbikosok számára.

 

Senki sem ülhet a babérjain, mindenkinek teljesítenie kell, de aki jól dolgozik, azt meg is fogjuk becsülni.

 

Lesz fegyverszünet Szávay Istvánnal? Lehetett hallani arról, hogy feszültség van önök között. 

 

Tisztújítás előtt természetes jelenség, hogy súrlódások is előfordulnak, sőt a kampány során nézeteltérések is lehetségesek, mert szerencsére nem mindenben kell, hogy egyetértsünk. Hál' Istennek ez nem a Fidesz, ahol Orbán Viktor megmondja, mi lesz. Amikor véget ért az őszi ülésszak, a parlamenti képviselőinket megajándékoztuk egy-egy csapatmezzel. Az átadásukkor azt mondtam: tisztújítás előtt állunk, lesznek majd viták és akár feszültségek is, de bármi is lesz a vége, egységes csapatként kell tovább mennünk.

 

Akkor a tiszta lap Szávay Istvánra is vonatkozik, és azokra, akikről lehetett hallani, hogy más véleményen vannak, mint ön?

 

Mindenkire.

 

Az érdemelvűség azt jelenti, aki tehetséges, szolgálni kívánja a közösséget, arra számítunk, aki erre nem képes, az pedig lépjen hátra. 

 

Ki fogják húzni a Jobbikot a baloldali összefogásból?

 

Nem baloldali összefogás van, hanem ellenzéki együttműködés. A Jobbik nem baloldali párt, és nem az ellenzék vezetője akar lenni, hanem a kormányváltó erőké. Ezért is fontos, hogy integratív személyiségek kerüljenek az előtérbe az ellenzéki együttműködés során, ne pedig megosztó politikusok. Ahogy mi is megtettük Kulcsár Gergellyel  kapcsolatban az elvárható lépést, úgy mi is hasonló, fontos és szimbolikus lépéseket várnánk el a többi ellenzéki párttól. 

 

Tudna még megosztó nevet mondani Gyurcsány Ferencé mellett az ellenzéki térfélen?

 

Ő önmagában is elég teher az ellenzéki együttműködés számára. Talán erősnek tűnik a DK szimpatizánsai felé, de az együttműködés tekintetében Gyurcsány Ferenc a DK Kulcsár Gergelye.  

 

Ezek szerint ha Gyurcsány neve nem kerülne fel az ellenzéki közös listára, akkor a Jobbik elgondolkodna azon, hogy részt vegyen ebben?

 

Ha a 2010 előtti világ szimbolikus szereplői önmérsékletet tanúsítanának, akkor nagyságrenddel egyszerűbb lenne a hatékony együttműködés kialakítása.

 

Nyilván kihívó is kell Orbán Viktornak, olyan, aki intellektuálisan egyenrangú a miniszterelnökkel és megmozgatja a választókat. Kiket lát ilyennek a magyar közéletben?

 

Látok ilyen embereket, de semmiképpen sem szeretném megnevezni őket. Annyi viszont biztos, hogy

 

nagyon szeretném, ha pártokon kívülről érkezne majd a miniszterelnökjelölt.

 

Ön alkalmasnak tartaná magát a fent említett szerepre?

 

Én pártpolitikus vagyok, de annyit tapasztaltam az elmúlt években, hogy ideológiától és pártpolitikától mentesen, képes vagyok megszólítani embereket. Nagyon sok DK- és MSZP-szimpatizáns jön el a fórumjaimra, és bizony támogatásukról is biztosítanak. Azt nem tudom, hogy adott esetben a szavazóim is lennének-e, épp ezért olyan emberre van szükség, akire DK-s és csalódott fideszes is gyomorgörcs nélkül szavazhat.

 

A Fidesz-árvák megszólítására milyen stratégiájuk van?

 

A csalódott fideszesek számára a legkönnyebb átjárás a Jobbik felé van, hiszen mi egy jobbközép párt vagyunk, és nemzetben gondolkodunk. Orbán Viktor csak azokat tartja a nemzet részének, aki részt vesznek ennek a korrupt rendszernek a fenntartásában, mi viszont minden tisztességes magyar embert a nemzet teljes jogú tagjának tekintünk. 

 

Mely jobbikos politikusok azok, akik külön szimpatikusak lehetnek egy volt fideszeseknek?

 

Bízom benne, hogy egy józanul gondolkodó fideszes számára akár jómagam is vonzó lehetek, hiszen az igazság képviseletére esküdtem fel,

 

olyan ügyekért harcolok, mint hogy végre ne legyenek fűtetlen tantermek vagy lerohasztott kórházak. Szerintem a Jobbik-frakció tagjai is képesek a Fidesz-szavazók megszólítására, sokszínűek vagyunk. Ander Balázs például a többi képviselőnkhöz képest rendre sarkosabban szokott fogalmazni, míg mondjuk Z. Kárpát Dániel a szakpolitika útján tudja megtalálni az utat a csalódott kormánypártiakhoz. Említhetném Steinmetz Ádám olimpikonunkat is, aki nemcsak a medencében képviseli a nemzet egészét, de a parlamentben is. 

 

A Jobbiknak feladata a budapesti elit megszólítása is?

 

Mindenkit tudnunk kell megszólítani, de számomra nem teljesen világos, kit tartunk elitnek. Pont a napokban kérdeztek azzal kapcsolatban, hogy mi nem érjük-e el nehezebben az értelmiséget azért, mert én elsősorban azok felé kommunikálok, akik alacsonykeresetűek. Igen ám, de Magyarországon az értelmiség is az alacsonykeresetűek közé tartozik. Tehát amikor fontos problémákról beszélünk – legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészségügyi szolgáltatások színvonaláról –, akkor el tudjuk érni azt az értelmiségi réteget is, aki Nyugat-Európában az elitet alkotná. De hát Magyarországon a gondolkodó embert nem szokás az elithez sorolni.

 

A Jobbik külhoni bázisát inkább a Londonban dolgozó magyarok adják vagy a határon túli magyarok?

 

A határon túliak képviseletét eddig is elláttuk, ezután is el fogjuk. Azt látjuk, hogy a szavazataikat első sorban a Fidesz szokta becsatornázni, hiszen egyfajta függelmi viszony alakult ki a kormánypárt és az ottaniak között, ezért nem is támogatja a Fidesz az autonómiát. Mi pedig pont azért támogatjuk, hogy a helyi közösségek függetlenné válhassanak, ne szoruljanak rá az anyaország támogatására.

 

Ami még a külhoni szavazatokat illeti: az elmúlt években azt tapasztaltam, a londoni magyarok támogatására bőven számíthatunk. Amikor 2018-ban indultam az országgyűlési választásokon Miskolcon, elég szoros eredményt értem el a fideszes jelölttel szemben, és lényegében a külföldön dolgozó magyarok szavazatai miatt, nem sok hiányzott a győzelemhez.

 

Gyöngyösi Márton EP-képviselőjük teljesítményét hogyan ítéli meg? Még egyetlen frakcióba sem tudott beülni. Ez nem kudarc?

 

Nem. Márton legfontosabb feladata, hogy építse a Jobbik nemzetközi kapcsolatrendszerét az EP-ben és azon keresztül. Ő a maga diplomáciai érzékével és múltjával ezt kiválóan meg fogja tenni. Azt sem tartom kizártnak, hogy

 

egyszer el fog jönni az a történelmi pillanat, Márton munkájának és a Jobbik hiteles néppárti politikájának köszönhetően, hogy az Európai Néppárthoz is csatlakozhassunk.

 

Nyilván ez csak akkor fordulhat elő, ha a Néppárt nem vállal közösséget olyan antidemokratikus pártokkal, mint amilyen a Fidesz. 

 

Azért látni, hogy a Néppárt régóta mismásol a Fidesz ügyében. Nem zavarja önöket, hogy képtelenek döntést hozni?

 

Ez így van, de már az is pozitív, hogy egyáltalán mismásolnak. Az, hogy felfüggesztették a Fidesz testületi jogait, azt mutatja, hogy talán valami elindult a Néppártnál. A változás lehetőségét mindenkinek meg kell adni. A Jobbik sem egyik napról a másikra változott meg. 

 

Egyébként mi az oka annak, hogy a Jobbik elnökei Kelet-Magyarországról kerülnek ki? Ön miskolci, Sneider Tamás egri, Vona Gábor gyöngyösi. 

 

A magyar valósághoz talán mi vagyunk a legközelebb a keleti végeken,

 

emiatt talán jobban is értjük az átlag magyar ember problémáit. Ebből következően tudjuk mi a nép hangját a leghitelesebben képviselni a parlamentben. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás