+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 30. csütörtök, 11:30
Az egri városházán nemcsak a Kubatov-lista frissítésére szolgáló, választópolgárokat profilozó lista került elő, hanem a 2014-es ajánlóívek is, amelyeket rég meg kellett volna semmisíteni.

Októberben a jobbikos Mirkóczki Ádám személyében ellenzéki polgármestert választott Eger, ami egyben azt is jelenti, hogy kerülnek elő a csontvázak a szekrényből a városban. Most az Azonnali kiadójához tartozó Egri Ügyek beszámolója szerint

 

fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről.

 

A helyi lap szerint az egyik alpolgármester irodájának egyik szekrényében volt az a dosszié, amelyben a képek tanúsága alapján a Fidesz helyi ún. Kubatov-listája kapott helyett, illetve feltehetően még a 2014-es választási kampány során gyűjtött ajánlások fénymásolatai, amelyet a helyi fideszes aktivisták Nyitrai Zsoltnak, a Fidesz képviselőjének gyűjtöttek. Az ilyen ajánlásokat már rég meg kellett volna semmisíteni a jogszabályok szerint.

 

A Fidesz pártigazgatójáról elnevezett Kubatov-lista egy olyan dokumentum, amelyben különféle szempontok alapján tartják számon az állampolgárokat, főleg azt jelezve, hogy az adott személy mennyire mozgósítható a választás napján a Fidesz mellett – az Egerben talált listákon a polgárok aktivitását például egy skálán 1 és 7 között értékelték.

 

AZ 1-ES A FIDESSZEL SZEMBEN LEGELUTASÍTÓBB MAGATARTÁST JELZI, A 7-ES PEDIG A LEHETŐ LEGLOJÁLISABB VISELKEDÉST A NAGYOBBIK KORMÁNYPÁRT IRÁNT.

 

Az ilyen – törvénytelenül birtokolt – listákat az egyes választások, vagy fideszes aláírásgyűjő kampányok során folyamatosan frissítik, az Egerben előkerült dokumentumokon látszik, is hogyan: jelzik, hogy a korábbi lista alapján az adott helyen lakik-e még az ember, változott-e a lojalitása, ezen felül ha valaki nem fideszes, azzal vitába is szállnak, ehhez pedig kapnak mindenféle okosító kártyákat, amelyeken érvek szerepelnek.

 

LISTÁZTÁK, AKI MEGHALT, ÉS AZT IS, AKI BE SE ENGEDTE AZ AKTIVISTÁKAT.

 

A most előkerült papírok a 2014-es választási kampány során keletkeztek, amikor Egerben a Fidesz jelöltjének, Nyitrai Zsoltnak gyűjtöttek aláírásokat. A Helyi Választási Bizottság által hitelesített íveket a gyűjtési időszak után vissza kell szolgáltatni a HVB-nek éppen azért, hogy a választók személyes adatait megvédjék, a választási bizottság pedig kilencven nap után megsemmisíti azokat. Meg például azért is, hogy egy adott jelölt csapata ne adja azt át egy másik jelöltnek, akinek aztán már csak másolnia kell a neveket és adatokat.

 

A JOGELLENES LISTA 2020-BAN IS MEGVAN A 2014-ES TÁMOGATÓKRÓL

 

Az egri Kubatov-lista mellett azonban megtalálták a 2014-es gyűjtési időszak ajánláóíveinek fénymásolt verzióit, amelyeket tehát öt éve nem szolgáltattak vissza, vagy semmisítettek meg. Az októberi kampányban Egerben fel is merült egyébként egy jelölt kapcsán, hogy ajánlásait a fideszes jelöltéről másolhatta.

 

Az Egri Ügyek arról ír: Mirkóczki Ádám polgármester az ügyben büntetőfeljelentést tesz,

 

ismeretlen tettes ellen személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával, emellett a csütörtöki közgyűlésen fel fogja szólítani a jelenlegi fideszes önkormányzati képviselőket a lemondásra és mandátumuk visszaadására.

 

Megkérdeztük a fideszes Nyitrai Zsoltot is az ügyről, amint reagál, jelentkezünk!

 

FOTÓK: Egri Ügyek

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás