Leparasztozta az orbánista szlovén jobboldal, mert Orbán ellen szavazott az EP-ben

Szerző: Illés Gergő
2020.01.27. 17:05

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról.

Leparasztozta az orbánista szlovén jobboldal, mert Orbán ellen szavazott az EP-ben

A magyar jogállamiság miatt ugrott egymásnak a két szlovén jobboldali párt, az orbánista Szlovén Demokrata Párt (SDS), valamint a a jobbközép Új Szlovénia (NSi), tudósít a Siol.net szlovén hírportál.

Emberi jogokat sértenek és kereszténydemokráciáról papolnak

Történt ugyanis, hogy az NSi korábbi elnöke és jelenlegi EP-képviselője,

a néppárti frakcióban ülő Ljudmila Novak az EP januári plenáris ülésén megszavazta az állásfoglalást, mely szerint tovább romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.

Ez volt ugyebár az az emlékezetes parlamenti szavazás, melyben immár a néppárti frakció többsége – köztük Novak – is Orbánék ellen szavazott, mire a magyar miniszterelnök a parlamenti voksolást követő napon azt fejtegette, hogy a Néppárt „elárult bennünket” és „egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk”. Később azt is nyilatkozta, hogy az EPP elfeledte alapértékeit, „túl liberális, szocialista és centrista” lett.

Végül az EP-ben 446 igen és 178 nem szavazat mellett ment át – a semmire nézve nem kötelező érvényű – parlamenti állásfoglalás. A nemmel szavazók között volt az orbánista szlovén SDS két EP-képviselője, a delegáció harmadik tagja tartózkodott. Míg igennel a szlovén néppártiak közül az egyedüli NSi-sként résztvevő Ljudmila Novak szavazott.

Novak még hozzá is tette, határozottan elítéli Orbán kijelentését, amikor leszocialistázta a Néppártot. „Az EPP alapértékei az emberi jogok, a szólásszabadság és a jogállamiság tiszteletén nyugszanak...

Azok beszélnek most kereszténydemokrata értékekről, akik egyébként emberi jogokat sértenek” – szólt oda Novak Orbánéknak.

Minden tiszteletem a parasztoké

Ez volt az, ami kiverte a biztosítékot az Orbánhoz a végsőkig lojális – és szintén az Európai Néppártban ülő – SDS-nél. A parlament SDS-es alelnöke, Jože Tanko ugyanis lényegében leparasztozta Novakot, amiért Orbán ellen szavazott. Twitterén azt írta,

a politikusnő „egy olyan paraszt a politikai sakktáblán, aki nem tud különbséget tenni a tények és a provokáció között”.

Erre Novak úgy replikázott: „Minden tiszteletem a szlovén parasztoké, akik sokat tudnak és reggeltől estig dolgoznak, így nincs idejük a parlament alelnökének sértő tweetjeit követni.”

Ha a Fidesz tiszteletben tartaná az emberi jogokat, a bírói függetlenséget és más demokratikus értékeket, akkor „semmi akadálya nem lenne, hogy az Európai Néppártban maradjanak”, de ilyesmi jelenleg nem történik – fogalmazott Novak egy későbbi interjúban. Egyúttal hozzátette: az SDS antidemokratikus voltára utal, hogy csupán eltérő véleménye miatt támadták be. „De nyilvánvaló, hogy ilyen reakciók azért érkeznek, mert egy Fidesz által pénzelt pártnak Orbán Viktort kell védenie” – szúrt oda Novak.

ORBÁN VIKTOR MELLETT BALRA JANEZ JANŠA SDS-VEZÉR. FOTÓ: SDS / FACEBOOK

Habony építi a szlovén Orbán médiáját

A gyanúsítgatás nem véletlen, ugyanis Janez Janša SDS-e valóban rendkívül szoros viszonyt ápol a Fidesszel: a Vecer napilap szerint 2018 közepéig jó 2,2 millió eurót öntöttek Habony-közeli vállalkozók az SDS-es médiába, többek között a Škandal24 bulvárlapba, a Demokracija hetilapba, valamint a Nova24 tévécsatornákba is. Ráadásul emlékezetes módon

az SDS nemcsak a magyar médiaviszonyokat, hanem a teljes kampányt próbálta amolyan franchise-szerűen importálni Magyarországról:

Szlovéniában orrvérzésig tartó migránsozással próbálták az SDS-re való szavazásra buzdítani az embereket, de végül ez csak 25 százalékos eredményre volt elég, messze elmaradva attól, hogy akár egy szélesebb jobboldali koalíció élén Janša miniszterelnökké válhasson. Mindennek következtében Janša is ragaszkodik a Fidesz néppárti tagságához, hogy miért, azt alábbi videónkban el is mondta az Azonnalinak az Európai Néppárt tavaly novemberi kongresszusán.

Most úgy látszik azonban, az SDS újból nekiveselkedhet a választásnak: hétfőn délelőtt Marjan Šarec, a kisebbségi ötpárti koalíció vezetője bejelentette lemondását a kormányfői tisztségről. Ezen felül előrehozott választásokat is követelt a kormányfő: ezen az orbánista SDS, valamint Šarec saját liberális pártja körülbelül fej-fej mellett áll jó 25-25 százalékos eredménnyel.

BORÍTÓKÉP: Ljudmila Novak (Európai Parlament, 2019), és Jože Tanko (SDS, Twitter)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek