+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 25. szerda, 18:42
A támadók nem hagytak utalást arra, hogy tettüket a film miatti felháborodásból követték volna el, de maguk a filmkészítők sem gondolnak más motivációra.

Jézus első megkísértése – ezt a címet kapta egy negyvenhat perces, brazil kisfilm. A cím azonban a megtévesztő lehet:

 

Jézust nem Mária Magdolna, hanem egy Orlando nevű férfi kísérti meg. Jézus pedig annyira nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy nem is hezitál sokat: újdonsült párját be is mutatja családjának,

 

amiből aztán jó nagy kalamajka keveredik.

 

Ez a Jézus első megkísértésének alaphelyzete, amit a brazil komikusokat magába tömörítő Porta dos Fundos nevű csoport készített (egész pontosan Gregorio Duvivier és Fábio Porchat komikusok), és amit a Netflix égisze alatt december harmadikán mutattak be. Az angol felirattal ellátott előzetest alább lehet megtekinteni.

 

 

A meleg Jézust kiparodizáló film azonban annyira nem nyerte el egyesek tetszését, hogy szenteste a Porta dos Fundos Rio de Janeiro-i központjára Molotov-koktélt is dobtak. A csoport szerint a lángokat a biztonsági őrnek sikerült megfékeznie, és az incidens során senki nem sérült meg.

 

A támadók ugyan nem hagytak semmiféle konkrét utalást arra, hogy tettüket a film miatti felháborodásból követték volna el, azonban nehéz elképzelni bármi más indokot. Ez a motiváció már csak azért sem lenne meglepő, mert ha valahol érzékenyen érintheti az embereket a Jézus első megkísértésében látható polgárpukkasztás, az pont Brazília:

 

2018-ban a brazil lakosság több, mint nyolcvan százaléka vallotta magát római katolikusnak.

 

Maga a film is elég széles felháborodást keltett, konzervatív vallási csoportok azzal fenyegetik mind a Porta dos Fundost, mind a Netflixet, hogy beperlik őket a keresztényeket sértő tartalom miatt. Azt az online petíciót pedig, amiben azt követelik, hogy távolítsák el a Netflix kínálatából az istenkáromló filmet, már majdnem két és félmillióan írták alá.

 

Az ultra konzervatív, nacionalista elnök, Jair Bolsonaro fia, Eduardo Bolsonaro egy ízben hulladéknak nevezte a meleg Jézust bemutató alkotást, és felhívta a világ figyelmét arra, hogy a filmkészítők „nem reprezentálják a brazil társadalmat”.

 

Az sem kétséges, hogy az elnök maga hol áll az ügyben: Jair Bolsonaronak eléggé karakteres véleménye van a szexuális kisebbségeket tematizáló filmekről.

 

Szerinte az ilyen romlott alkotások táplálják legfőképpen az ellene irányuló, ellenzéki gondolatvilágot, és ennek nyomán radikális lépéseket is tett, hogy a brazil filmeseket megregulázza.

 

Erről itt írtunk bővebben.

 

A Porta dos Fundos is a filmüknek tulajdonítja a Molotov-koktélos támadást. Mint közleményükben írják: még egységesebben, erősebben, még inkább megihletetten és magabiztosan fognak továbblépni remélve, hogy az ország túléli a gyűlöletnek ezt a viharát, és hogy a szólásszabadság mellett a szeretetnek is lesz helye.

 

NYITÓKÉP: Netflix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás