Molotov-koktélt kaptak karácsonyra a brazil komikusok, akik melegparódiát forgattak Jézusról

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.25. 18:42

A támadók nem hagytak utalást arra, hogy tettüket a film miatti felháborodásból követték volna el, de maguk a filmkészítők sem gondolnak más motivációra.

Molotov-koktélt kaptak karácsonyra a brazil komikusok, akik melegparódiát forgattak Jézusról

Jézus első megkísértése – ezt a címet kapta egy negyvenhat perces, brazil kisfilm. A cím azonban a megtévesztő lehet:

Jézust nem Mária Magdolna, hanem egy Orlando nevű férfi kísérti meg. Jézus pedig annyira nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy nem is hezitál sokat: újdonsült párját be is mutatja családjának,

amiből aztán jó nagy kalamajka keveredik.

Ez a Jézus első megkísértésének alaphelyzete, amit a brazil komikusokat magába tömörítő Porta dos Fundos nevű csoport készített (egész pontosan Gregorio Duvivier és Fábio Porchat komikusok), és amit a Netflix égisze alatt december harmadikán mutattak be. Az angol felirattal ellátott előzetest alább lehet megtekinteni.

A meleg Jézust kiparodizáló film azonban annyira nem nyerte el egyesek tetszését, hogy szenteste a Porta dos Fundos Rio de Janeiro-i központjára Molotov-koktélt is dobtak. A csoport szerint a lángokat a biztonsági őrnek sikerült megfékeznie, és az incidens során senki nem sérült meg.

A támadók ugyan nem hagytak semmiféle konkrét utalást arra, hogy tettüket a film miatti felháborodásból követték volna el, azonban nehéz elképzelni bármi más indokot. Ez a motiváció már csak azért sem lenne meglepő, mert ha valahol érzékenyen érintheti az embereket a Jézus első megkísértésében látható polgárpukkasztás, az pont Brazília:

2018-ban a brazil lakosság több, mint nyolcvan százaléka vallotta magát római katolikusnak.

Maga a film is elég széles felháborodást keltett, konzervatív vallási csoportok azzal fenyegetik mind a Porta dos Fundost, mind a Netflixet, hogy beperlik őket a keresztényeket sértő tartalom miatt. Azt az online petíciót pedig, amiben azt követelik, hogy távolítsák el a Netflix kínálatából az istenkáromló filmet, már majdnem két és félmillióan írták alá.

Az ultra konzervatív, nacionalista elnök, Jair Bolsonaro fia, Eduardo Bolsonaro egy ízben hulladéknak nevezte a meleg Jézust bemutató alkotást, és felhívta a világ figyelmét arra, hogy a filmkészítők „nem reprezentálják a brazil társadalmat”.

Az sem kétséges, hogy az elnök maga hol áll az ügyben: Jair Bolsonaronak eléggé karakteres véleménye van a szexuális kisebbségeket tematizáló filmekről.

Szerinte az ilyen romlott alkotások táplálják legfőképpen az ellene irányuló, ellenzéki gondolatvilágot, és ennek nyomán radikális lépéseket is tett, hogy a brazil filmeseket megregulázza.

Erről itt írtunk bővebben.

A Porta dos Fundos is a filmüknek tulajdonítja a Molotov-koktélos támadást. Mint közleményükben írják: még egységesebben, erősebben, még inkább megihletetten és magabiztosan fognak továbblépni remélve, hogy az ország túléli a gyűlöletnek ezt a viharát, és hogy a szólásszabadság mellett a szeretetnek is lesz helye.

NYITÓKÉP: Netflix

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek