+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 25. szerda, 18:42
A támadók nem hagytak utalást arra, hogy tettüket a film miatti felháborodásból követték volna el, de maguk a filmkészítők sem gondolnak más motivációra.

Jézus első megkísértése – ezt a címet kapta egy negyvenhat perces, brazil kisfilm. A cím azonban a megtévesztő lehet:

 

Jézust nem Mária Magdolna, hanem egy Orlando nevű férfi kísérti meg. Jézus pedig annyira nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy nem is hezitál sokat: újdonsült párját be is mutatja családjának,

 

amiből aztán jó nagy kalamajka keveredik.

 

Ez a Jézus első megkísértésének alaphelyzete, amit a brazil komikusokat magába tömörítő Porta dos Fundos nevű csoport készített (egész pontosan Gregorio Duvivier és Fábio Porchat komikusok), és amit a Netflix égisze alatt december harmadikán mutattak be. Az angol felirattal ellátott előzetest alább lehet megtekinteni.

 

 

A meleg Jézust kiparodizáló film azonban annyira nem nyerte el egyesek tetszését, hogy szenteste a Porta dos Fundos Rio de Janeiro-i központjára Molotov-koktélt is dobtak. A csoport szerint a lángokat a biztonsági őrnek sikerült megfékeznie, és az incidens során senki nem sérült meg.

 

A támadók ugyan nem hagytak semmiféle konkrét utalást arra, hogy tettüket a film miatti felháborodásból követték volna el, azonban nehéz elképzelni bármi más indokot. Ez a motiváció már csak azért sem lenne meglepő, mert ha valahol érzékenyen érintheti az embereket a Jézus első megkísértésében látható polgárpukkasztás, az pont Brazília:

 

2018-ban a brazil lakosság több, mint nyolcvan százaléka vallotta magát római katolikusnak.

 

Maga a film is elég széles felháborodást keltett, konzervatív vallási csoportok azzal fenyegetik mind a Porta dos Fundost, mind a Netflixet, hogy beperlik őket a keresztényeket sértő tartalom miatt. Azt az online petíciót pedig, amiben azt követelik, hogy távolítsák el a Netflix kínálatából az istenkáromló filmet, már majdnem két és félmillióan írták alá.

 

Az ultra konzervatív, nacionalista elnök, Jair Bolsonaro fia, Eduardo Bolsonaro egy ízben hulladéknak nevezte a meleg Jézust bemutató alkotást, és felhívta a világ figyelmét arra, hogy a filmkészítők „nem reprezentálják a brazil társadalmat”.

 

Az sem kétséges, hogy az elnök maga hol áll az ügyben: Jair Bolsonaronak eléggé karakteres véleménye van a szexuális kisebbségeket tematizáló filmekről.

 

Szerinte az ilyen romlott alkotások táplálják legfőképpen az ellene irányuló, ellenzéki gondolatvilágot, és ennek nyomán radikális lépéseket is tett, hogy a brazil filmeseket megregulázza.

 

Erről itt írtunk bővebben.

 

A Porta dos Fundos is a filmüknek tulajdonítja a Molotov-koktélos támadást. Mint közleményükben írják: még egységesebben, erősebben, még inkább megihletetten és magabiztosan fognak továbblépni remélve, hogy az ország túléli a gyűlöletnek ezt a viharát, és hogy a szólásszabadság mellett a szeretetnek is lesz helye.

 

NYITÓKÉP: Netflix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás