Budapestre készül Jair Bolsonaro brazil elnök, Putyintól jöhet Orbán Viktorhoz

Szerző: Kósa András
2022.01.17. 13:52

Folyik Jair Bolsonaro brazil elnök budapesti látogatásának előkészítése, a híresen oltásszkeptikus politikus Orbán Viktor előtt Vlagyimir Putyinnal találkozhat majd – tudta meg az Azonnali. A lengyel elnöknek viszont túl radikális lehet brazil kollégája információink szerint.

Budapestre készül Jair Bolsonaro brazil elnök, Putyintól jöhet Orbán Viktorhoz

Nagyot megy a választások előtt a nemzetközi diplomáciában Orbán Viktor.

Az Azonnali több forrásból megerősített információi szerint februárban Budapestre látogathat Jair Bolsonaro brazil elnök.

Szintén ebben a hónapban kerül majd sor – minden bizonnyal Moszkvában, de ez még nem végleges – Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin korábban már bejelentett találkozójára, majd márciusban Londonban tartják Boris Johnson brit, Eduard Heger szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozóját.

Utóbbiról már szintén tett említést a miniszterelnök a decemberi kormányinfón, de azt nem mondta, hogy pontosan mikor és hol találkoznak. (Igaz, a brit út annyiban még kérdéses lehet, hogy Boris Johnson éppen a bukás szélén táncol a lezárások idején a hivatalában tartott bulik miatt.)

Orbán Viktor 2018-ban egyike volt annak a kevés európai állami vezetőnek, aki személyesen is részt vett Bolsonaro beiktatásán 2018 január 1-én.

Rajta kívül Marcelo Rebelo de Souza portugál államfő és a nyugati szövetségi rendszerhez tartozó Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök vett részt.

Egy magyar kormányzati forrásunk szerint ilyenkor illik egy látogatást valamilyen formában viszonozni, ezért logikus lehet, hogy a választások előtt még legalább egy villámlátogatásra benéz hozzánk Bolsonaro.

Ráadásul – bár nyilván alacsony bázisról indulva – az elmúlt években erősödtek a brazil-magyar kapcsolatok, a két brazil katonai szállítógép megvásárlása akár nemzetközi szinten is jelentős fegyverüzletnek minősíthető, de brazil szempontból még fontosabb lehet, hogy a KC-390-es típusú gépek NATO kötelékbe állítva komoly referenciaként szolgálhatnak további partnerek számára.

Ennél azonban valószínűleg fontosabb a közös ideológiai platform:

Jair Bolsonaro ugyanúgy a nemzetközi politikában erősödő jobboldali populizmus egyik vezető politikusa, mint Orbán Viktor, akinek bevallott célja, hogy nemzetközi hálózatot építsen a hozzá hasonló vezetőkből.

Az külön érdekességet adhat a látogatásnak, ha Bolsonaro Moszkvából egyenesen Budapestre érkezik majd, bár ekkora már az előzetes tervek szerint lezajlik majd a Putyin-Orbán találkozó.

A nemzetközi kereskedelmi korlátok lebontásában, vagy éppen a gazdasági szempontok természetvédelmiek elé helyezésében és akár még a konzervatív családi értékek elsődlegességében biztosan sok közös van Jair Bolsonaro és Orbán Viktor között, egy fontos dologban ugyanakkor teljesen ellentétes nézeteket vallanak.

A brazil elnök ugyanis a koronavírus-járvánnyal szemben híresen szkeptikus, be sem oltatta magát, és a Twitter, a Facebook vagy a YouTube például már több bejegyzését, videóját eltávolította arra hivatkozva, hogy fals információkat terjeszt a betegségről – egyszer például azt állította, hogy az oltás AIDS-et okoz.

Egy forrásunk szerint többek között ezért sem biztos, hogy összejön majd Jair Bolsonaro szintén tervezett varsói látogatása, mert sok szempontból egyszerűen túl radikális Andrzej Duda lengyel elnök számára, aki természetesen brazil kollégája oroszbarátságát sem akceptálja.

Bolsonaro nyilvánosan elérhető tervezett programjai között mindenesetre a moszkvai és a budapesti út mellett még a varsói is szerepel egyelőre.

NYITÓKÉP: Michele Bolsonaro, Jair Bolsonaro és Orbán Viktor a 2018-as beiktatrási ceremonián. FOTÓ: miniszterelnok.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek