+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 9. hétfő, 20:48
Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod, ha az LMBTQ-ról vagy a színesbőrűekről akarsz filmet készíteni.

Hétfőn kezdődött, és egészen december 19-ig tart a Riói Nemzetközi Filmfesztivál. Az eseményt azonban beárnyékolja, hogy

 

arra egyhónapos késéssel került sor, és a korábbiakhoz képest kevesebb, mint feleannyi filmet mutatnak be:

 

míg idáig több, mint 400 filmművészeti alkotást tekinthetett meg a nagyérdemű, addig idénre ez a szám 190-re csökkent.

 

Hogy miért? Hát a politika, pontosabban Jair Bolsonaro miatt. Az idén januárban elnöki hivatalába lépett Bolsonaro ugyanis az elmúlt évben elég komolyan megvágta a 2001-ben létrehozott brazil Nemzeti Filmügynökség büdzséjét, ami pont az olyan művészeti kezdeményezéseket hivatott anyagilag segíteni, mint amilyen a filmfesztivál is.

 

„Rájöttünk, hogy nem lesz elég pénzünk a fesztivál megtartásához. Nagyon keményen sújtott ez minket” – kommentálta Bolsonaro döntését Ilda Santiago, a filmfesztivál szervezője. Ezután a Riói Filmfesztivál közösségi gyűjtésbe kezdett, és az összekalapozott pénzből sikerült végül egyhónapos késéssel, szűkített programmal megrendezni a fesztivált.

 

Ne akarj Brazíliában az LMBTQ-ról vagy a színesbőrűekről filmet készíteni

 

A Riói Filmfesztivál esete azonban nem egyedi.

 

Az elmúlt években sorra jelentek meg az olyan brazil filmek, amik kifejezetten valamilyen társadalmi kisebbséget, mint az LMBTQ-közösséget vagy a színesbőrűeket mutatták be, vagy éppen a szexuális tabuk megdőlésének következtében vállalkoztak olyan dolgokra is, hogy beszéljenek a prostituáltak életéről. Ahogy tette azt mondjuk a 2011-es Bruna Surfistinha, ami az azonos nevű, egykori prostituáltból lett színésznő történetét meséli el.

 

Jair Bolsonaronak azonban eléggé karakteres véleménye van az ilyen filmekről.

 

Szerinte az ilyen romlott alkotások táplálják legfőképpen az ellene irányuló, ellenzéki gondolatvilágot, és el is határozta: hadat üzen ennek a szabadosságnak, és az államnak nagyobb szerepet juttat a kultúra igazgatásában.

 

Ahogy azt Bolsonaro elmondta, szerinte a művészeteknek, így például a brazil film- és tévéiparba tetemes összegeket toló Nemzeti Filmügynökségnek is szűrőket kell beépíteni a működésébe. „Ha nincsen ilyen szűrő, be fogjuk zárni a Nemzeti Filmügynökséget, vagy privatizáljuk” – mondta ellentmondást nem tűrően a brazil elnök még júliusban.

 

Azt ugyan nem tisztázta akkor, hogy ez a szűrő pontosan mit jelent, de augusztusban már pontosította korábbi állításait: kijelentette,

 

csakis olyan filmeket hajlandó finanszírozni, amik a brazil népesség többsége által vallott „keresztény értékeket” osztják,

 

és nem hagyott kétséget afelől sem, hogy meg fog vétózni minden olyan alkotást, ami az LMBTQ-t vagy a feketéket reklámozná. Egy alkalommal ki is jelentette: nem akar több olyan filmet, mint a Bruna Surfistinha.

 

Ennek nyomán a brazil kormány augusztusban több, mint 5 milliárd forint értékű összeg folyósítását függesztette fel az állami televíziós szektorban, amiből nagyrészt addig az LMBTQ-ügyekre, a szexuális sokszínűségre és a faji megkülönböztetésre koncentráló sorozatok finanszírozták magukat.

 

De Bolsonaro szeptemberben már megvonta az idáig viszonylag függetlenül működő Nemzeti Filmügynökségtől azokat a promóciós pénzeket is, amikből a filmkészítők eddig a tengerentúlon reklámozták magukat. Így lett semmivé az addig biztosnak vett pénzügyi támogatása egy 28 éves filmkészítőnek, Diego Paulinonak is, akitől a filmügynökség egyik pillanatról a másikra volt kénytelen visszakérni a neki adott 333 ezer forintos összeget. Diego Paulino ebből az összegből utazott volna Lisszabonba népszerűsíteni a fekete és queer embereket is bemutató rövidfilmjét.

 

A filmkészítőnek ugyan valahogyan sikerült összekalapoznia annyi pénzt az emberektől, hogy ki tudjon utazni, a kormány üzenete viszont egyértelmű volt számára. „Azt mondják, ez az egész a pénzről szól, de tudjuk, hogy nem így van. Ez arról szól, hogy világos üzenetet küldjenek nekünk” – kommentálta Diego Paulino.

 

Inkább készíts filmet a nemzeti hősökről, mint maga Bolsonaro!

 

Azonban nem kell a sötétben tapogatózni, ha tudni szeretnénk, a Paulino-féle alkotások helyett mit akar Bolsonaro: a művészetekben a „brazil hősöket” helyezné előtérbe. „Olyan sok hősünk van Brazíliában, és az emberek nem beszélnek róluk. Meg kell őriznünk az emléküket, meg kell mutatnunk azok értékét, akik a múltban életüket áldozták, harcoltak a független, demokratikus Brazíliáért” – ecsetelte úgyszint júliusban az elnök.

 

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, jól mutatja, hogy

 

Bolsonaroék idén júliusban félmillió brazil reált, átszámolva 36,1 millió forintot adtak egy dokumentumfilm elkészítésére, ami Bolsonaro 2018-as győzelmét dolgozza majd fel.

 

De augusztusban még ennek az összegnek is a háromszorosával támogatták meg a brazil focistáról, Neymarról készülő dokumentumfilm büdzséjét.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás