+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. december 15. vasárnap, 17:19
Csak nagyon kevés dolgon lehet annyira őszintén nevetni, mint a bénázásra minden lehetőséget megragadó magyar futballközegen. Mivel a hétvégétől január végéig szünetel az NB I, nézzük, min röhögtünk idén! Van itt kémtörténet, hülye női bíróra fogott vereség és persze románok is.

Biztos nem csak nekem nehéz elfogadni, de január végéig szünetel a Világ Legizgalmasabb Bajnoksága, a magyar labdarúgó NB I. Igaz, nagy előrelépés ez azokhoz a szörnyű időkhöz képest, amikor három hónapig nem mentek a magyar foci izgalmai, de szerencsére most már tulajdonképpen minden budi mögött van egy pályafűtést is tartalmazó pálya (kivéve Újpesten, ott két felújítási ciklus kell egy ilyenhez), úgyhogy már lehet tisztességesen fagyoskodni a hagyományosan szellős lelátókon.

 

Ilyenkor persze mindig felmerül az emberben, hogy megéri-e pénzt, időt és energiát elvernie Európa egyik leggyengébb bajnokságának követésére, amikor csinálhatna akár hasznos dolgot is? A válasz persze mindig egyértelmű igen!

 

Az NB I. izgalmai ugyanis legalább annyira szólnak a nagybetűs Magyar Valóságról, mint a sportról.

 

Van itt politika, bénán elköltött pénz, besülő ígéretek, és persze sok-sok mókás pillanat. Ahogy szoktuk, úgy az idei ősz végén is leírjuk, mik azok a csodálatos apróságok, amikkel megint szinte hetente meglepett minket a magyar foci!

 

9. A borsodi kémtörténet

 

Kezdjük talán a legklasszikusabb történettel: a DVTK azóta már lapátra tett edzője, Fernando Fernández vadul készült a Mezőkövesd elleni megyei rangadóra, de feltűnt neki, hogy a kövesdiek megfigyelőket küldtek az edzésükre. Fernando akkora troll volt, hogy a sajtótájékoztatón is kiemelte ezt, és el is mondta a szombaton várható kezdőcsapatot. A húzás vicces volt, de az még viccesebb, amikor kiderült, hogy a mezőkövesdi kém egy miskolci szurkoló volt, aki külföldön lakik, és ezért mivel volt pár napja itthon, megnézte kedvenc csapatának amúgy nyilvános edzését is. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Mezőkövesd kémek nélkül is 3-0-ra nyert a Miskolcon rendezett meccsen.

 

8. A magyar sportdiplomácia sikere

 

Nyáron a Budapest Honvéd EL-selejtezőt játszott a román Craiovával. A hazai meccs mindenféle gond nélkül lement, köszönhetően többek közt annak, hogy a stadionok országában nem volt elég stadion a budapesti rendezéshez, és Győrbe vitték az egészet, a vendégmeccs viszont iszonyatos balhéval ért véget. A román szurkolók fejbedobták a bírót, akinek viszont a csendőrség szólt, hogy ne fújja le a meccset a szabályok szerint, mert nem tudják garantálni se az ő, se a 200 magyar szurkoló biztonságát.

 

A Craiova tizenegyesekkel nyert, a Honvéd pedig megóvta a meccset, mi pedig kicsit azt figyeltük,

 

van-e annak értelme, hogy Csányi Sándor például az UEFA alelnöke, és úgy általában példátlan magyar sportdiplomáciai sikerekről van szó az MLSZ-nél már évek óta.

 

Nos, a magyar sportdiplomácia annyit tudott elérni, hogy a Honvédot is súlyosan megbüntette az UEFA, a tarthatatlan biztosítással megrendezett romániai meccs eredményének megváltoztatásáról szó sem volt.

 

7. Nagy Zsolt Cardiffban

 

Az tiszta sor, hogy komoly problémák vannak a magyar válogatott szóbajöhető keretével, ezért talán nem is Marco Rossi szövetségi kapitány hibája, hogy úgy gondolta, a Puskás Akadémiában és az NB II-es Csákvárban szerzett tapasztalat elég lesz Nagy Zsoltnak ahhoz, hogy felvegye a harcot a világ egyik legdrágább játékosával, Gareth Bale-lel a Wales-Magyarország mindent eldöntő selejtező mérkőzésen. Az egy dolog, hogy simán kikaptunk, de Nagy Zsoltnak sikerült egy meccsen 39-szer eladni vagy ellenfélhez passzolni a labdát, ami egésze kiemelkedő produkció ezen a szinten. Az első gólt is az ő helyéről kaptuk, bár az igaz, hogy Bale valószínűleg bárkiből hülyét csinált volna a keretből, úgyhogy épp elég csak azon a 39-es számon nevetgélni.

 

6. A Puskás Aréna avatója

 

2010 óta nem meglepő, hogy a Fidesz-KDNP teljesen összenőtt a magyar futball izgalmaival, de talán élő ember nem gondolta volna, hogy a meccs legmaradandóbb emlékévé az válik, hogy az Index újságírója riportban írta le, hogy nem állt fel az Ismerős Arcok Nélküled című dalára, mert nem ismerte, ráadásul nem is a Himnuszról van szó. Nyilván már előtte is látni lehetett, hogy ez a stadionavató igazából a Fidesz házibulija, hiszen az avatóvideóban is Varga Judit és Orbán Viktor mutatta meg őrületes futballtudását, de arra talán senki nem számított, hogy még napokkal később is attól lesz hangos a közpénzmédia, hogy valaki nem állt fel egy dalra a stadionban.

 

A csúcspont persze a Mi Hazánk Index szerkesztősége előtti sajtótájékoztatója volt, ahol Toroczkai László bejelentette, hogy fel is jelenti a párt az újságot. A történetnek azért létezik egy kevésbé röhejes szála is, az pedig a Budapesten megjelent izraeli zászlós plakátok az Index újságíróinak fejével, de még ezzel együtt sem lehet kibírni röhögés nélkül azt, hogy a magyar sajtó egy része annyira nem akart beszélni a szar fociról, vagy a túlárazott Puskásról, hogy inkább az Indexet cseszegették.

 

5.  Bognár György és a buta nők

 

A magyar foci nevű őrületben rendre tűnnek fel új legendák, de biztosra akkor lehet venni, hogy valami vicces fog történni, amikor a hagyományos nagyok közül szólal meg valaki. Közéjük tartozik például Bognár György, aki focistának még el is ment, de edzőként és szakértőként azt a kategóriát képviseli, aminek a jelenlétét élő ember nem érti 2019-ben. Bognár mindenesetre a maga kvalitásaival simán megengedte magának már 2016-ban is, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitánnyá válásán hőbörögjön, most viszont az NB II-es Budaörs szakmai igazgatójaként dobott nagyot. Bognár a Siófok elleni vereség után magyarázta meg, szerinte miért kaptak ki ennyire simán: 

 

„Egy felnőtt férfi NB II-es mérkőzést hiba központilag lebutítani.”

 

Nos, Bognár arra gondolt itt, hogy a mérkőzést egy női bíró, Kulcsár Katalin vezette, tehát az MLSZ tulajdonképpen vele butította le az amúgy elképesztően összetett NB II-es rangadót. Ahogy soha, úgy most sem merült fel Bognárban, hogy esetleg neki is van szerepe abban, ha kikap a csapata.

 

4. Mészáros Lőrinc és a sikeres magyar foci

 

Azon elég nehéz vitázni, hogy a magyar foci közel sem lett annyival sikeresebb 2010 óta, mint amennyivel több pénzt öntünk bele: azzal, hogy tavaly a Vidi, idén pedig a Fradi bejutott az Európa Liga csoportkörébe, nagyjából hozzuk azt a szintet, amit Kazahsztán vagy Azerbajdzsán elitcsapatai hoznak már évek óta, de jóval pozitívabban látja a világot Mészáros Lőrinc. Az „üzletembert” a Fradi-Felcsút szuperrangadó után sikerült elkapnia egy videósnak, ahol elmondhatta végre, miben látja azt, hogy egyre sikeresebbek vagyunk a sportban. Értékelte a pénzt és a szakmai munkát is, de azér a legjobb mégis ez a gondolat volt:

 

„Sokat kell dolgoznunk. Tíz éve mind nagyon sokat dolgozunk, hogy a magyar futball fejlődjön, de még kell pár év, hogy az európai középmezőnybe fel tudjunk jönni.”

 

3. Váczi Zoltán nyilatkozata a Vasas stadionavatóján

 

Az új Illovszky átadása egészen fenomenálisra sikerült, de még ebből is ki tudott emelkedni a Békéscsaba és a Vasas legendája, Váczi Zoltán. A főleg piálós történeteiről elhíresült Váczit a Nemzeti Sport interjúvolta meg, de a csatár a szokásos seggnyalás helyett inkább elmondta, amit valóban gondol:

 

„Gyönyörű az új aréna, de nekem nem kötődnek hozzá emlékeim, számomra a régi marad az igazi Vasas-stadion, ott értem el szép sikereket. Boldogan léptem pályára a gálameccsen, külön erre az alkalomra vettem egy cipőt, azt most kiteszem otthon a falra emlékül, hogy játszottam a megnyitón,

 

de többé szerintem nem jövök ebbe a stadionba.”

 

2. Ez a videó a Honvéd új tulajdonosai és George F. Hemingway főszereplésével

 

 

1. A székesfehérvári stadion vize

 

Talán senki nem számított arra, hogy ennyi stadionrutinnal, mint amennyit mi szereztünk az elmúlt években sikerül játékra alkalmatlanná tenni az általában Videoton, tavaly MOL Vidi FC, idén MOL Fehérvár FC-ként futó székesfehérvári focicsapat stadionját. Mint kiderült, a Sóstó Aréna vizébe nagyon nehezen kiirtható szuperbaktérium került, ami miatt egy ideig az egész stadionban csak palackozott vizet lehetett inni, nemzetközi meccset pedig nem is mertek benne rendezni.

 

A legviccesebb persze az, hogy a fehérvári stadion már így is két éve épült, de a fertőzés miatt a szurkolók még az elkészülés után sem láthattak benne nemzetközi meccset: a csapat EL-selejtezőit Felcsúton rendezte a baktérium miatt, és bár bejelentették a probléma megszűnését, mire felavathatták volna az új otthonukat Európában is, kiverte őket a sorozatból a svájci másodosztályban vitézkedő Vaduz.

 

Január végén újra találkozunk, köszönünk mindent!

 

FOTÓ: A magyar futball hőskorából, a legendák szerint egy DVTK-Siófok rangadón

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás