Felcsútra költöztethetik a fél éve épült fehérvári stadionból a meccseket a fertőzött víz miatt

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.27. 13:53

A MOL Sóstó Aréna vizével már az átadás óta gondok voltak, a beszámolók hasmenésről és tonnaszámra hordott fertőtlenítőről szólnak, a klub egyelőre nem kommunikálja a helyzetet.

Felcsútra költöztethetik a fél éve épült fehérvári stadionból a meccseket a fertőzött víz miatt

Szerdán a Napi.hu írta meg a hírt, hogy a 2018 novemberében, tehát alig fél éve átadott székesfehérvári MOL Aréna Sóstó vizében rezisztens baktériumot találtak, ami miatt a stadionban csak palackozott vizet lehet fogyasztani. A létesítmény üzemeltetése nem állt le, de a pseudomonas aeruginosa névre hallgató alapvetően kórházi baktérium teljes kiirtása nagyon nehézkes, ami elég nagy gond annak fényében, hogy július 18-án többezer embert érdeklő focimeccset kéne játszania ott a most éppen MOL Fehérvár FC néven futó Vidinek.

Bár az üzemeltető válasza alapján eltúlzottak voltak azok a kijelentések, hogy barna víz folyik a stadionban, az Azonnali információi szerint azért mégis súlyos problémák vannak Székesfehérváron:

az ott dolgozók egy részének hasmenése lett a fertőzött víztől, forrásunk szerint pedig „tonnaszám viszik a fertőtlenítőt” a stadionhoz, de a zuhanyzással már a megnyitáskor is probléma volt.

A pseudomonas aeruginosa kiirtása azért nehéz, mert hagyományos klórral például nem lehet kiirtani, és mikrokolóniákat hoznak létre, ezek pedig olyan filmréteget hoznak létre maguk körül, amik a gyógyszerek és a fehérvérsejtek számára is nehezen hozzáférhetővé teszik a kórokozókat. Ha embert fertőz, a leggyakrabban a külső hallójárat fertőzése, illetve bőrkiütés lép fel.

Bár logikus lenne, hogy Garancsi István csapata ezért cserélte el a pályaválasztói jogot az EL-selejtezőben sorsolt ellenfelével, a montengerói FK Zetával, a klub tájékoztatása szerint a cserét a montenegrói csapat kérte. A stadion infrastruktúrájára vonatkozó kérdésre, tehát hogy mennyire súlyos a helyzet a vízzel, nem kívántak válaszolni.

A csapat játékosai jelenleg Spanyolországban edzőtáboroznak, és a hazaérésükig egyáltalán nem kommunikálja a klub a kialakult helyzetet.

Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy az első selejtezőt még mindenképp Felcsúton fogja lejátszani a csapat a vadonatúj, 14,6 milliárd adóforintba került stadion helyett.

Ezt az információt támasztja alá a Semleges Térfél blog is, akik szintén belsős információkra hivatkozva állítják, egyre valószínűbb az ideiglenes költözés. Ők úgy tudják, még az is benne van, hogy a klub esetleges továbbjutása esetén a második selejtezőkört is albérletben kéne megrendezni.

Arról, hogy egyáltalán van-e esély arra, hogy a régóta jelen lévő problémát július 18-ig megoldják, a Nanosept fertőtlenítőszer-család forgalmazásával foglalkozó cég szakértőjét, Varga Zitát kérdeztük meg: „Általában a kivitelező és az üzemeltető között is vitás kérdés lehet, hogy került a baktérium az ivóvízbe, megjelenésének sok féle oka lehet. Teljesen át kell nézni az ivóvíz kezelését biztosító technológiai egységet, karbantartási protokollokat, mikor, hol és hogyan jelent meg először a baktérium, és hogy eddig milyen rendkívüli karbantartásokat végeztek a baktérium eltüntetéséért. 

A rendkívüli karbantartási protokoll megszünteti a problémát a rendszerben, utána azonban felülvizsgáljuk az eddigi karbantartást azért, hogy legközelebb ne történhessen hasonló.

Akár, rendben is lehet július 18-ra, de ebben az esetben nagyon összefogott munka szükséges az üzemeltető és a technológiai egységek karbantartásáért felelős dolgozók között.”

A szakértő szerint, a problémát okozó baktérium megjelenésének okai szerteágazóak, előfordulhat, hogy az ivóvízkezelő egység bizonyos részeinek módosítására, cseréjére is szükség van, de volt olyan eset is, hogy már a kútvízben is megjelent a baktérium.

Bár aznapra ezek szerint feszített tempóban akár meg lehetne oldani a problémát, az UEFA ellenőrei elég szigorúak ebben, és általában már napokkal korábban felmérik azokat a helyszíneket, ahol nemzetközi meccset akarnak rendezni.

Az előző szezonban még MOL Vidi FC-ként futott fehérvári csapat 2018-ban szerepelt az Európa-liga csoportkörében, akkor a stadion építése miatt játszotta albérletben meccseit előbb a már említett felcsúti Pancho Arénában, később pedig a budapesti Groupama Arénában. Úgy tűnik, Székesfehérvárnak továbbra is várnia kell nemzetközi focimeccsre.

A rossz nyelvek szerint ezen a stadionon amúgy is átok ül: eredetileg csak 12,62 milliárd forintba került volna, de olyan előre nem látható problémák merültek fel, mint hogy le kellett bontani a mindössze 11 évvel korábban épült főlelátót is, ki kellett váltani egy kábelt is, aminek a nyomvonalába esett egy aluljáró, és új zárt csatorna kiépítésére is szükség volt. Ezek miatt egy évet csúszott az átadás. A kivitelezésért a Strabag-MML, a Strabag Építő és a Belfry PE Kft. voltak felelősek.

FOTÓ: MOL Aréna Sóstó / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek