Ha a focink szar is, pofázásban világelsők is lehetünk!

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.08.02. 15:38

A magyar kormány legnagyobb tragédiája, hogy ezeket a hülye sporteredményeket nem lehet úgy kommunikálni, hogy sikernek tűnjenek. Most mégis soha vissza nem térő esélyt kaptunk arra, hogy panaszkodással kozmetikázzuk a vacak játékot!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A foci az olyan, hogy gyorsan fordul vele a világ: két hete még őrületes történelmi sikeren volt túl a magyar klubfoci, miután kivételesen mind a négy nemzetközi kupainduló sikerrel vette az első akadályait, csütörtök este viszont minden korábbinál gyorsabban érkezett a valóság.

A Debrecen végül 7-1-es összesítéssel zúgott ki az olasz középcsapat Torino ellen, a Fehérvár a svájci másodosztályban vitézkedő, egyébként Liechtensteint képviselő Vaduz ellen volt kevés, a Budapest Honvéd pedig a román Craiova ellen két egészen nézhetetlen 0-0 után tizenegyesekkel távozott a még álló csapatok sorából, bár itt még van egy nyitva hagyott kérdés. A Fradi maradt még a BL-selejtezőben, de Máltán ők is csak döntetlenre voltak jók a visszavágón.

Azt ugye már rég látjuk, hogy mióta politikai ügy lett a fociból, ott a legkönnyebb megfogni a magyar kormányt: a stadionépítések egyáltalán nem emelik a nézőszámot, a magyar akadémiai rendszer most már több, mint tíz éve képtelen kinevelni egyetlen külföldön is értékes játékost, a magyar klubok a sokszorosra nőtt költségvetések után is pont olyan súlytalanok Európában, mint 2010 előtt.

A helyzetről az mond el talán a legtöbbet, hogy Orbán Viktor Puskás Akadémiának csúfolt lieblingje még a magyar szinten kiemelkedő költségvetéssel a háta mögött sem képes összevásárolni egy sikeres csapatot,

de két éve még a tényleg minden tekintetben kiemeltnek számító Fradi-Videoton duót is ki tudta ütni a Kispest az aranyéremtől az NB1-ben. 

A legbiztosabban ezeknél szokott kiderülni, mihez ért valójában a magyar állami gépezet: a kommunikációhoz. Orbán Viktor bizalmában egymásnak adják a kilincset a kommunikációs zsenik, akik kommunikációs zseniként azzal a skillel rendelkeznek, hogy elmagyarázzák akár azt is, hogy a szar az jó. Ez megy a gazdaságban, megy a külpolitikában, megy a fizetésekben, de az ország meglepően nagy részében tényleg sikerült azt is átvinni, hogy egy Miskolc melletti faluban jobb helyzet van, mint Bécsben.

Szóval tényleg minden problémát meg lehet oldani egy kis pofázással.

Ez a hülye foci viszont nem ilyen: bár épp két hete láttuk, micsoda világraszóló sikert tudott csinálni Mészáros Lőrinc sportújságja abból, hogy kivételesen nem vérzett el egy magyar klub sem a legelső adandó alkalommal, azért ennek még a legelvakultabb olvasók is tisztában voltak a valódi súlyával, mint ahogy azon talán már meg se lepődött senki, hogy

amikor a végletekig torz magyar sportsajtó egy emberként térdel le a magyar foci előtt kicsit, akkor a magyar foci lendületből dörgöli bele a farkát az arcukba.

Azt ugyanis, amit például a Fehérvár csinált tegnap, nem lehet lekommunikálni: a gazdaságpolitikához kevesen értenek, de azt úgy 6-7 éves korától mindenki tudja, hogy a sportban nem létezik unortodox győzelem. Akárhogy játsszanak a szavakkal, a végeredményt mindenképp le kell írni, a végeredmény láttán pedig még a sportba öntött milliárdokat kevésbé figyelő emberben is felmerül a kérdés, hogy akkor minek kellett Székesfehérvárra felépíteni stadiont, ha a foci ugyanolyan szar benne? (Azon már nincs is szívem röhögni, hogy a Fehérvár kiesése miatt végül még egy évig nem játszhat európai meccset, hiszen ezt a két kört a MOL Aréna Sóstó fertőzött vize miatt Felcsúton játszották, ahogy a stadion épülése miatt az előző két szezonban is tették.)

Itt az időnk belátni, hogy a magyar futball konkrétan semmit nem fejlődött. Ha valaki nagyon kevés magyar focistát játszat, akkor egy-egy évre kijöhet egy csoportkör, ahogy kijött tavaly a fehérvári délszláv válogatottal, vagy idén a Ferencváros ukrán kontingensével, de ezek maximum a klub szurkolóinak lelkén segítenek, nem a szigorúan értelmezett hazai focin. Abból ugyanis semmit nem profitálunk, ha egy-egy jól sikerült ukrán légióst sikerül sok pénzért tovább adni. Ellenpéldának ott van épp a jövő heti ellenfelük: a Dinamo Zagreb garantáltan nem két olyan horvát játékossal fog felállni, akiket amúgy is más kluboktól szerződtettek.

Miután beletörődtünk abba, hogy ezt a focidolgot nem lehet pofázással megnyerni, azért kicsit örülhetünk is, ugyanis az a sokszoros rendezési hiányosság, amivel a Budapest Honvéd szembesült a romániai Krajovában, végre lehetőséget biztosít futballunk nagyjainak, hogy demonstrálják az előrelépést. Ha ugyanis nem tudnak sikeresen megóvni egy olyan meccset, ahol hanggránáttal dobják fejbe a bírót a román szurkolók, és az egészet csak azért viszik el a végéig, mert a krajovai csendőrség jelezte, hogy

ha itt a szabályok szerint járnak el, és 0-3-as végeredményt adnak a Honvédnak, akkor nem tudják garantálni senki biztonságát, akkor kiderül, hogy még az alapvetően kommunikációról és helyezkedésről szóló sportdiplomáciánk is a béka segge alatt van.

Márpedig a magyaroknak ez most óriási lehetőség: bár a Honvéd 210 perc alatt úgy háromszor tudott kapura lőni, a játékosaik kihagytak három tizenegyest, végül ennek ellenére is tovább juthatnak, ha jól kommunikál például az UEFA-ban komoly pozíciót kapott Csányi Sándor.

Ez azt jelenti, hogy először végre tényleg hazai pályán játszhatunk, és egy kis pofázással kozmetikázhatunk kicsit azon a tényen, hogy röhejesen gyenge focival esett ki egy magyar futballcsapat. Ha viszont a saját nemzeti sportunkban sem érünk el semmit, akkor most már érdemes lenne elfelejteni ezt az egészet.

Olvasnál még többet Fekő Ádámtól az Azonnalin? Ide kattints!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek