Mi lesz most a brexittel?

2019.12.13. 11:55

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Mi lesz most a brexittel?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Boris Johnson akkorát nyert a brit Konzervatívok színeiben a csütörtöki brit előrehozott választásokon, mint Margaret Thatcher óta még senki a pártban: a miniszterelnök és a toryk 364 helyet nyertek el a 650 fős brit alsóházban, míg legfőbb ellenfele, a munkáspárti Jeremy Corbyn óriásit veszítve 203 hellyel áll a második helyen.

Johnsonnak az óriási győzelemhez alapvetően két dolog kellett:

egyrészt, a miniszterelnök azzal kampányolt, hogy ő bizony mindenáron végrehajtja a brexitet,

másrészt pedig az, hogy Jeremy Corbyn ehhez képest szociális témákat emelt a brit választások középpontjába. Utóbbi pedig nem volt jó ötlet abban a brit társadalomban, amely már három éve hallgatja, hogy a parlament a brexiten civakodik – míg Johnson a parttalan vita lezárását ígérte, no meg azt, hogy ezután tiszta lapot kezd, addig a Munkáspárt még elment volna Brüsszelbe egy harmadik brexit-megállapodásért, és ezt még népszavazásra is terjesztette volna. Johnson így továbbra is simán maradhat miniszterelnök, Corbyn pedig megígérte: a következő brit választásokon már nem ő vezeti majd a Munkáspártot, s csak addig marad pártelnök, amíg a párt rendezi a sorait.

Szóval ahogy Pintér Bence is megénekelte, a Kilépés nélküli brexit nevű, így is túl hosszúra nyúlt komédiának Johnson győzelmével vége szakadhat, már ha a miniszterelnök be is tartja amit ígér.

De várjunk csak: biztos betartja? Elvégre ő is politikusból van!

Egyáltalán ki akartak-e lépni a britek az EU-ból, vagy csak egy jó kis médiahekk volt az egész? És ami még fontosabb: egyben maradhat-e így az Egyesült Királyság? Skóciában a skót függetlenségpárti SNP szinte mindent vitt, Észak-Írországban is több szavazat érkezett az ír nacionalistákra, mint az egységpárti unionistákra. De ha sikerül is a brexit, nem lesz-e akkora kudarc, hogy egy év múlva Johnson az EU-nak fog könyörögni, hogy vegyék vissza őket? 

Ez a hét kérdése az Azonnalin, ti pedig erre szavazhattok alább:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek