Lesz-e végre alku az EU és a britek között?

2020.12.14. 15:48

Miközben egyre közelebb az átmeneti időszak vége, még mindig nincs szabadkereskedelmi egyezmény az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. De végül vajon lesz-e?

Lesz-e végre alku az EU és a britek között?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Annak ellenére, hogy a britek már több, mint négy éve megszavazták az Európai Unióból való kilépésüket, a politikusaiknak csak idén januárban sikerült kiléptetni az országot az EU-ból, miután január 31-én éjfélkor formálisan is megszűnt a britek EU-tagsága és megtörtént a brexit.

Azonban a brexit eddig csak politikai értelemben történt meg, ugyanis január 31-ig a legfontosabb kérdésről, a kereskedelmi kapcsolatokról még mindig nem állapodtak meg a felek,

csupán arról, hogy a vitás kérdéseket majd a kilépés után, 2020-ban fogják letárgyalni az év végéig tartó átmeneti időszak alatt, amikor az Egyesült Királyság már formálisan nem tagjai az EU-nak, azonban még ugyanazon jogok és kötelezettségek illetik meg, mintha tagállam lenne.

De a tárgyalások nem igazán haladnak, sőt, nyárra szinte befagytak a frontvonalak. Annak ellenére, hogy elkezdték már megszövegezni az egyezményt, három fontos dologról még mindig nem sikerült megállapodnia a feleknek: a halászatról, a vitarendezés formájáról, illetve az állam által nyújtott piaci támogatásokról — azaz decemberben még mindig nincs előrelépés azokban a fentmaradó kérdésekben, amikben már nyár közepén sem volt egyetértés.

Annak ellenére, hogy nyáron még úgy tervezték, hogy októberre már sikerülhet megállapodni, októberben már arról beszéltek a felek, hogy fel kell készülni az alku nélküli kilépésre is. Az elakadt tárgyalásokat pedig a brit miniszterelnök, Boris Johnson és az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen közötti beszélgetések sem lendítették át a holtponton: szerdán megállapodtak abban, hogy vasárnapig megállapodnak, azonban december 13-án nem jelentették be a megállapodást, mindössze annyit, hogy folytatják a párbeszédet, és mindkét fél reménykedik, hogy december 31-ig sikerül megállapodniuk.

Azonban az idő egyre inkább fogy: december 31-ig mindössze három hét maradt hátra, és kérdéses, hogyha három hónap alatt nem sikerült közelíteni az álláspontokat, akkor három hét alatt sikerülni fog-e.

Ez a hét kérdése, dönts te! Szerinted sikerül-e megállapodnia a feleknek még időben?

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek