Le fog mondani Jeremy Corbyn a Labour katasztrofális választási eredménye miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.13. 07:15

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a Labour rendezi sorait.

Le fog mondani Jeremy Corbyn a Labour katasztrofális választási eredménye miatt

„Ez egyértelműen egy nagyon csalódást keltő éjszaka a Munkáspárt számára” – ezzel indokolta péntekre virradóan Jeremy Corbyn, hogy miért fog lemondani a párt vezetéséről.

Pontosabban azt jelentette be, hogy nem fogja vezetni a pártot már semelyik későbbi választási kampányban.

A 2015 óta a Munkáspártot vezető Corbyn azért gyorsan hozzátette: lemondására nem azonnal fog sor kerülni. Szerinte a párt dolga most az, hogy reflektáljanak a választási eredményekre, és kitalálják azokat a lépéseket, amikkel a jövőben előre tudnak mozdulni.

„Vezetni fogom a pártot ezalatt a folyamat alatt, hogy biztosítsam ennek a vitának a lefolytatását” – jelentette ki a még regnáló pártelnök.

Corbyn lemondására a december 12-i, előrehozott parlamenti választás miatt fog sor kerülni. Az exit pollok szerint a Konzervatívok nagyot nyertek: a jelenlegi állás szerint 362 képviselővel kényelmes, 74 fős többsége lesz Boris Johnsonéknak a 650 főt számláló brit parlamentben, míg a Munkáspárt csupán 199 képviselővel lesz jelen. Összehasonlításképpen, ha a számok nem változnak radikálisan, a Munkáspárt még az 1983-as, történelmi vereségét is alul fogja múlni: akkor 209 képviselői helyet szerzett a párt.

Corbyn ennek ellenére visszautasította, hogy vállalja a szemrehányást pártja szerepléséért,

szerinte a baloldali politikája extrém népszerűségnek örvendett, és a médiát ostorozta, mert az állítása szerint undorító támadásokat intézett ellene a kampányban.

A jelenlegi állás szerint a harmadik legtöbb mandátumot a függetlenségpárti-nacionalista Skót Nemzeti Párt szerezte, akik 52 képviselőt küldhetnek a parlamentbe, míg a negyedik helyen futottak be a maradáspárti Liberális Demokraták: ők 13 képviselővel lesznek jelen az új parlamentben.

Az előrehozott választást azért kellett megtartani, mert a 2017-ben választott, többség nélküli parlament nem tudott megállapodásra jutni a brexittel kapcsolatban, Boris Johnson pedig annak érdekében erőszakolta ki az előrehozott választást, hogy a sokadjára kitolt, most éppen január 31-i határidővel kiléptethesse Nagy-Britanniát az EU-ból.

Hogy hogyan jutottunk el az előrehozott választáshoz, ki mit képviselt a kampányban, és hogy mi következhet most, arról részletesen itt írtunk, Pintér Bence pedig az eredményeket látva itt búcsúztatja el a Kilépés nélküli brexit kutyakomédiáját.

NYITÓKÉP: Flickr.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek