Megvan, pontosan mikor fogják megválasztani Jeremy Corbyn utódját

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.06. 20:52

A bukott munkáspárti vezérnek még majdnem három hónapja van ücsörögni a pártelnöki székben.

Megvan, pontosan mikor fogják megválasztani Jeremy Corbyn utódját

Hétfőn jelentette be a Munkáspárt legfőbb döntéshozó szerve, a Nemzeti Végrehajtó Bizottság (hasonlót kell elképzelni, mint egy magyar párt esetében a kongresszus), hogy

április 4-én fogják kihirdetni, ki veszi át a Munkáspárt vezetését Jeremy Corbyntól.

Mint ismeretes, Corbyn a december 12-i, előrehozott parlamenti választás történelmi vereségének tudatában jelentette be: nem fogja vezetni a pártot már semelyik későbbi választási kampányban. Ahogy a választás másnapjára virradóan elmondta, lemondása nem azonnal fog bekövetkezni, hanem megvárja, amíg a párt megválasztja utódját, és addig is vezetni fogja a Munkáspártot.

Ez a választás a következőképpen fog kinézni:

+ A pártvezetésre pályázó jelölteknek először is január 7. és 13. között össze kell gyűjteniük legalább 22 munkáspárti képviselő (a december 12-én az alsóházba bekerült 202 képviselő tíz százalékának) támogatását.

+ Továbbá január 14-ig meg kell szerezniük a választókerületi pártszervezetek öt százalékának, vagy a pártszervezetekhez kapcsolódó egyéb szervezetek (mint a szakszervezetek) három százalékának támogatását is. Csak ha mindkettő kritériumot teljesíti a jelölt, akkor kerülhet fel a szavazólapra.

+ Szavazásra jogosult minden párttag, de azt megelőzendő, hogy a sikeresen rajtvonalhoz álló jelöltek a szimpatizánsaikat akár még az utolsó héten is beléptessék a pártba, szavazni csak az szavazhat, aki január 20-ig csatlakozik a párthoz. A belépési határidő befagyasztását a korábbi negatív tapasztalatok alapján 2016-ban vezették be.

+ A nyílt és demokratikus választási procedúra jelszavával azonban hagytak egy kiskaput a rendszerben: a párttagsággal nem rendelkezők szavazójogot vásárolhatnak maguknak egy szűk, negyvennyolc órás időkereten belül: aki párttagság híján január 14. és január 16. között megfizeti a 25 angol font, átszámítva mintegy 9300 forintos díjat, az szavazati jogot kap a munkáspárti elnökválasztáson.

+ Így a jelöltek és a mögöttük álló erőcsoportok január 21-től egészen az április 2-i urnazárásig győzhetik meg a párttagságot és a regisztráló szimpatizánsokat, hogy rájuk érdemes szavazni. A szavazatot ebben az időszakban, postai úton lehet leadni.

+ A szavazatok ellenőrzésére és összeszámlálására két napot hagy a Munkáspárt, így jön ki az április 4-i dátum, amikor is kihirdetik a végeredményt.

Ez az időpont későbbi, mint azt eredetileg a párt főtitkára, Jennie Formby akarta volna, aki a december 12-i választás másnapján még úgy informálta kollégáit, Corbyn utódjának megválasztását március végére érdemes belőni.

Így Corbynnak maradt még majdnem három hónapja a pártelnöki székben, és az alsóházban még tizenháromszor alkalma lesz kérdést intéznie Boris Johnsonhoz a miniszterelnöki kérdések órájában. (Ez hasonló parlamenti műfaj, mint nálunk az azonnali kérdések órája, csak itt kifejezetten a miniszterelnököt kérdezhetik szabadon a képviselők a parlamenti ülésszak minden szerdáján.)

Apró fun fact, hogy az utolsó ilyen alkalom pont április elsejére, bolondok napjára fog esni.

NYITÓKÉP: Flickr.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek