+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 6. hétfő, 20:52
A bukott munkáspárti vezérnek még majdnem három hónapja van ücsörögni a pártelnöki székben.

Hétfőn jelentette be a Munkáspárt legfőbb döntéshozó szerve, a Nemzeti Végrehajtó Bizottság (hasonlót kell elképzelni, mint egy magyar párt esetében a kongresszus), hogy

 

április 4-én fogják kihirdetni, ki veszi át a Munkáspárt vezetését Jeremy Corbyntól.

 

Mint ismeretes, Corbyn a december 12-i, előrehozott parlamenti választás történelmi vereségének tudatában jelentette be: nem fogja vezetni a pártot már semelyik későbbi választási kampányban. Ahogy a választás másnapjára virradóan elmondta, lemondása nem azonnal fog bekövetkezni, hanem megvárja, amíg a párt megválasztja utódját, és addig is vezetni fogja a Munkáspártot.

 

Ez a választás a következőképpen fog kinézni:

 

+ A pártvezetésre pályázó jelölteknek először is január 7. és 13. között össze kell gyűjteniük legalább 22 munkáspárti képviselő (a december 12-én az alsóházba bekerült 202 képviselő tíz százalékának) támogatását.

 

+ Továbbá január 14-ig meg kell szerezniük a választókerületi pártszervezetek öt százalékának, vagy a pártszervezetekhez kapcsolódó egyéb szervezetek (mint a szakszervezetek) három százalékának támogatását is. Csak ha mindkettő kritériumot teljesíti a jelölt, akkor kerülhet fel a szavazólapra.

 

+ Szavazásra jogosult minden párttag, de azt megelőzendő, hogy a sikeresen rajtvonalhoz álló jelöltek a szimpatizánsaikat akár még az utolsó héten is beléptessék a pártba, szavazni csak az szavazhat, aki január 20-ig csatlakozik a párthoz. A belépési határidő befagyasztását a korábbi negatív tapasztalatok alapján 2016-ban vezették be.

 

+ A nyílt és demokratikus választási procedúra jelszavával azonban hagytak egy kiskaput a rendszerben: a párttagsággal nem rendelkezők szavazójogot vásárolhatnak maguknak egy szűk, negyvennyolc órás időkereten belül: aki párttagság híján január 14. és január 16. között megfizeti a 25 angol font, átszámítva mintegy 9300 forintos díjat, az szavazati jogot kap a munkáspárti elnökválasztáson.

 

+ Így a jelöltek és a mögöttük álló erőcsoportok január 21-től egészen az április 2-i urnazárásig győzhetik meg a párttagságot és a regisztráló szimpatizánsokat, hogy rájuk érdemes szavazni. A szavazatot ebben az időszakban, postai úton lehet leadni.

 

+ A szavazatok ellenőrzésére és összeszámlálására két napot hagy a Munkáspárt, így jön ki az április 4-i dátum, amikor is kihirdetik a végeredményt.

 

Ez az időpont későbbi, mint azt eredetileg a párt főtitkára, Jennie Formby akarta volna, aki a december 12-i választás másnapján még úgy informálta kollégáit, Corbyn utódjának megválasztását március végére érdemes belőni.

 

Így Corbynnak maradt még majdnem három hónapja a pártelnöki székben, és az alsóházban még tizenháromszor alkalma lesz kérdést intéznie Boris Johnsonhoz a miniszterelnöki kérdések órájában. (Ez hasonló parlamenti műfaj, mint nálunk az azonnali kérdések órája, csak itt kifejezetten a miniszterelnököt kérdezhetik szabadon a képviselők a parlamenti ülésszak minden szerdáján.)

 

Apró fun fact, hogy az utolsó ilyen alkalom pont április elsejére, bolondok napjára fog esni.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás