Kész, vége a Kilépés nélküli brexitnek, jöhet a valódi kilépés!

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.12.13. 07:14

Komikus, hogy a toryk által kitalált és végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le. Mindenesetre itt az ideje, hogy a győztes Johnson betartsa az ígéretét, és az EU végre megszabaduljon a britektől.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Boris Johnson miniszterelnök és a Konzervatív Párt magabiztos győzelmet aratott a csütörtöki időközi választáson az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnök simán keresztül tudja vinni az EU-val kötött új megállapodását a brit alsóházon.

A dolog egyrészről meglepő, hiszen az elmúlt hetekben is rendkívül komikus karakterként fellépő Boris Johnson épp akkora handabandázó svindler, mint mondjuk Donald Trump, másrészről viszont Donald Trump is az USA elnöke lett, tehát lassan be kell látnunk, hogy ilyen időket élünk.

Az eredmény arra mutat, hogy a britek valószínűleg tényleg túl akarnak lenni a brexiten minél előbb, kerül, amibe kerül,

és Boris Johnson miniszterelnökké választása óta ezt az egy ígéretet sulykolja, de azt nagyon. Rajta kívül mindenki más így vagy úgy, de húzta volna tovább a kérdést, ezt pedig úgy tűnik, hogy mostanra a britek is nagyon megunták – nem csodálom, én is borzalmasan untam már.

Persze komikus, hogy a toryk által kitalált, főleg toryk által végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le, de Jeremy Corbynnak itt az ideje levonni a tanulságokat.

Azért ne igyunk előre a medve bőrére, mármint kilépésügyben, hiszen a brexitsagában bármi megtörténhet: ami ma biztos parlamenti többségnek látszik, abból bármikor lehet kisebbség, bár erre most kevés esély látszik. Egy biztos: ha a komédiába fulladó eseménysor, amit mi egy ideje Kilépés nélküli brexitnek hívtunk, kap is egyfajta lezárást, rögtön itt is van a folytatás, ami várhatóan ugyanolyan abszurd lesz, mint az előzménye.

Hiszen a kilépés nem jelenti azt, hogy február elsejével egy csapásra megszabadulunk a brexit minden problémájától, mivel ha tényleg sikerül kilépni, akkor kezdődik csak a dolog igazán érdekes része:

kiderül ugyanis, hogy mire megy az Egyesült Királyság önmagában, és mire megy az EU a britek nélkül.

Vajon tényleg így járnak jobban a végén? Vagy jön a katasztrófa és a bezárkózás? Sikerül majd valaha értelmesen megoldani az Ír-sziget határvitáját, és sikerül-e elkerülni a polgárháborút, ha nem? Ha végre túl lesznek a brexiten össze tudja-e szedni magát mindegyik párt, és merre mehet tovább ezután a Munkáspárt?

Másrészről viszont igaza van Techet Péternek, amikor arról ír: a brexittel kapcsolatos brit szenvedés azt jelzi, hogy a csatornán túl egy demokrácia működik, ahol különféle elképzelések csapnak össze a parlamentben, és ha ott nem sikerül dönteni, akkor döntenek a szavazófülkékben.

Tűnjön bármennyire nehézkesnek és olykor nevetségesnek is, Magyarországról – és kibővítve: az EU-ból – egyértelműen irigylésre méltó egy demokratikus rendszert látni működés közben, hiszen Magyarországon ilyen egy évtizede nem létezik, és az Európai Bizottság elnökének megválasztásával EU idén nyáron mutatta be, hogy egészen pontosan mennyire demokratikus.

Éppen ezért is hiányozni fog egy kicsit a brit politika, ha végre nem kell már ennyit foglalkozni vele,

ettől függetlenül hálát adok az égnek, hogy végre – ha nem is teljesen, de – megszabadulunk ettől az egész baromságtól.

Olvasnál még Pintér Bencétől? Ide kell kattintani!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek