+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. december 13. péntek, 07:14
Komikus, hogy a toryk által kitalált és végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le. Mindenesetre itt az ideje, hogy a győztes Johnson betartsa az ígéretét, és az EU végre megszabaduljon a britektől.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Boris Johnson miniszterelnök és a Konzervatív Párt magabiztos győzelmet aratott a csütörtöki időközi választáson az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnök simán keresztül tudja vinni az EU-val kötött új megállapodását a brit alsóházon.

 

A dolog egyrészről meglepő, hiszen az elmúlt hetekben is rendkívül komikus karakterként fellépő Boris Johnson épp akkora handabandázó svindler, mint mondjuk Donald Trump, másrészről viszont Donald Trump is az USA elnöke lett, tehát lassan be kell látnunk, hogy ilyen időket élünk.

 

Az eredmény arra mutat, hogy a britek valószínűleg tényleg túl akarnak lenni a brexiten minél előbb, kerül, amibe kerül,

 

és Boris Johnson miniszterelnökké választása óta ezt az egy ígéretet sulykolja, de azt nagyon. Rajta kívül mindenki más így vagy úgy, de húzta volna tovább a kérdést, ezt pedig úgy tűnik, hogy mostanra a britek is nagyon megunták – nem csodálom, én is borzalmasan untam már.

 

Persze komikus, hogy a toryk által kitalált, főleg toryk által végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le, de Jeremy Corbynnak itt az ideje levonni a tanulságokat.

 

Azért ne igyunk előre a medve bőrére, mármint kilépésügyben, hiszen a brexitsagában bármi megtörténhet: ami ma biztos parlamenti többségnek látszik, abból bármikor lehet kisebbség, bár erre most kevés esély látszik. Egy biztos: ha a komédiába fulladó eseménysor, amit mi egy ideje Kilépés nélküli brexitnek hívtunk, kap is egyfajta lezárást, rögtön itt is van a folytatás, ami várhatóan ugyanolyan abszurd lesz, mint az előzménye.

 

Hiszen a kilépés nem jelenti azt, hogy február elsejével egy csapásra megszabadulunk a brexit minden problémájától, mivel ha tényleg sikerül kilépni, akkor kezdődik csak a dolog igazán érdekes része:

 

kiderül ugyanis, hogy mire megy az Egyesült Királyság önmagában, és mire megy az EU a britek nélkül.

 

Vajon tényleg így járnak jobban a végén? Vagy jön a katasztrófa és a bezárkózás? Sikerül majd valaha értelmesen megoldani az Ír-sziget határvitáját, és sikerül-e elkerülni a polgárháborút, ha nem? Ha végre túl lesznek a brexiten össze tudja-e szedni magát mindegyik párt, és merre mehet tovább ezután a Munkáspárt?

 

Másrészről viszont igaza van Techet Péternek, amikor arról ír: a brexittel kapcsolatos brit szenvedés azt jelzi, hogy a csatornán túl egy demokrácia működik, ahol különféle elképzelések csapnak össze a parlamentben, és ha ott nem sikerül dönteni, akkor döntenek a szavazófülkékben.

 

Tűnjön bármennyire nehézkesnek és olykor nevetségesnek is, Magyarországról – és kibővítve: az EU-ból – egyértelműen irigylésre méltó egy demokratikus rendszert látni működés közben, hiszen Magyarországon ilyen egy évtizede nem létezik, és az Európai Bizottság elnökének megválasztásával EU idén nyáron mutatta be, hogy egészen pontosan mennyire demokratikus.

 

Éppen ezért is hiányozni fog egy kicsit a brit politika, ha végre nem kell már ennyit foglalkozni vele,

 

ettől függetlenül hálát adok az égnek, hogy végre – ha nem is teljesen, de – megszabadulunk ettől az egész baromságtól.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Ide kell kattintani!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás