+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 9. hétfő, 18:04
Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora a Liberálisok elnökével.

„Hónapok óta beszélgettünk a DK-val arról, hogy csatlakozhatnék a frakcióhoz, alapvetően a párt keresett meg engem” – erről beszélt az Azonnalinak Bősz Anett, a Liberálisok frissen megválasztott elnöke, aki hétfőn jelentette be: beül a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójába. 

 

Párbeszéd --> független --> Gyurcsány

 

A parlamentbe 2018-ban az MSZP-Párbeszéd listájáról bekerülő Bősz Anett eddig független országgyűlési képviselőként dolgozott. Ugyan tavaly az új Országgyűlés megalakulása után beült a Párbeszéd frakciójába, de tíz nap után már távozott is onnan. Akkor ezt azzal indokolta: nem látott garanciát arra, hogy érvényre juttathassa a liberális értékeket. A háttérben viszont kiderült: Molnár Gyula korábbi MSZP-elnök azt ígérte a liberálisoknak, évi hatvanmillió forinttal támogatják őket a parlamentben, ám erről a dealről az MSZP vezető testületei nem tudtak. Bár Bősz kilépésével úgy tűnt, megszűnik a Párbeszéd frakciója, azt végül a pécsi egyéni választókörzetét független, több ellenzéki párt által támogatott jelöltként megnyerő közgazdász, Mellár Tamás megmentette.

 

Bősz Anett az Azonnalinak arról beszélt: most érett meg arra a helyzet, hogy csatlakozzon a DK frakciójához. Mint mondta, ez egyébként is megtörtént volna, de

 

a folyamatot felgyorsította, hogy egy fideszes törvényjavaslat szerint a jövőben frakciót csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának.

 

Vagyis január elsejétől függetlenek nem léphetnének be frakciókba. Bősz Anett elmondta, garanciákat kapott a DK-tól arra, hogy erőteljesen képviselheti a liberális értékeket a frakción belül. Hogy ez mit jelent konkrétan, arra azt mondta, például a kettejük közti megállapodás tartalmazza, hogy alapvetően az illiberális állam elleni küzdelemben fontosnak tartják a liberális értékek megjelenítését. 

 

Mit csinál egy liberális a DK-nál?

 

Bősz Anettnek a jövőben több mozgástere is lesz frakcióban ülő képviselőként, mint függetlenként. Például többet szólalhat majd fel, mondhat napirend előtti felszólalásokat vagy intézhet interpellációkat. Hogy milyen témában fog először Orbán Viktor miniszterelnökhöz interpellációt benyújtani, arra azt mondta: rengeteg kérdése lenne, de az egyik első az lesz, hogy „hogyan lehet, hogy az egykori fiatal demokratából, aki liberálisként definiálta magát, mostanra egy jogcsorbító és autoriter ember lett”.

 

Azt is megtudtuk, hogy Bősz Anett nem köteles minden esetben együtt szavazni a DK-val, de az eltérő véleményből eredő különutas szavazást – megállapodás szerint – előre jelzi majd a DK-frakciónak, ugyanis szakpolitikai különbségek is vannak közte és a DK között. Például a Liberálisok alapvetően ki vannak békülve az egykulcsos adóval, míg a DK többkulcsos adórendszert szeretne. Igaz, mint a politikus hangsúlyozta: most nem azt keresi, ami elválasztja őt az ellenzéki pártoktól, így a szakpolitikai területeken nem tervez nekimenni majd a DK-nak vagy másnak az ellenzékből. „Régóta látszódik az ellenzék munkáján, hogy azt keressük, miben vagyunk egyek.”

 

Hogy nem tart-e attól, hogy a DK-val is rövid úton véget ér az együttműködése, mint a Párbeszéddel, arra azt mondta, nem, „egy szerves fejlődésen ment azóta keresztül az ellenzék”. „Én egyébként beszéltem hétfőn a bejelentés előtt az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetőivel, és ők barátsággal elfogadták a döntésemet”.

 

És hogy a DK-val való közös munkának hosszútávon nem az lesz-e a vége, hogy a Liberálisok beolvadnak a DK-ba?

 

A Liberálisok elnöke erre úgy válaszolt, kapott kajánkodó üzenetet a KDNP-s Nacsa Lőrinctől, amelyben felidézte neki, hogy Bősz Anett még éppen az Azonnalinak azt mondta, ha nem lenne liberális párt, akkor más párthoz eleve be se lépne. „Ugyanakkor az, hogy csatlakozom a DK frakciójához, két párt parlamenti együttműködését jelenti, nem arról van szó, hogy beolvadjunk”. Nacsa Lőrincnek egyébként azt válaszolta Bősz Anett: „ez kizárólag a ti házszabályotok sara”.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás