Miért ül be Bősz Anett a DK frakciójába? A Fidesz miatt

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.09. 18:04

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora a Liberálisok elnökével.

Miért ül be Bősz Anett a DK frakciójába? A Fidesz miatt

„Hónapok óta beszélgettünk a DK-val arról, hogy csatlakozhatnék a frakcióhoz, alapvetően a párt keresett meg engem” – erről beszélt az Azonnalinak Bősz Anett, a Liberálisok frissen megválasztott elnöke, aki hétfőn jelentette be: beül a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójába. 

Párbeszéd --> független --> Gyurcsány

A parlamentbe 2018-ban az MSZP-Párbeszéd listájáról bekerülő Bősz Anett eddig független országgyűlési képviselőként dolgozott. Ugyan tavaly az új Országgyűlés megalakulása után beült a Párbeszéd frakciójába, de tíz nap után már távozott is onnan. Akkor ezt azzal indokolta: nem látott garanciát arra, hogy érvényre juttathassa a liberális értékeket. A háttérben viszont kiderült: Molnár Gyula korábbi MSZP-elnök azt ígérte a liberálisoknak, évi hatvanmillió forinttal támogatják őket a parlamentben, ám erről a dealről az MSZP vezető testületei nem tudtak. Bár Bősz kilépésével úgy tűnt, megszűnik a Párbeszéd frakciója, azt végül a pécsi egyéni választókörzetét független, több ellenzéki párt által támogatott jelöltként megnyerő közgazdász, Mellár Tamás megmentette.

Bősz Anett az Azonnalinak arról beszélt: most érett meg arra a helyzet, hogy csatlakozzon a DK frakciójához. Mint mondta, ez egyébként is megtörtént volna, de

a folyamatot felgyorsította, hogy egy fideszes törvényjavaslat szerint a jövőben frakciót csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának.

Vagyis január elsejétől függetlenek nem léphetnének be frakciókba. Bősz Anett elmondta, garanciákat kapott a DK-tól arra, hogy erőteljesen képviselheti a liberális értékeket a frakción belül. Hogy ez mit jelent konkrétan, arra azt mondta, például a kettejük közti megállapodás tartalmazza, hogy alapvetően az illiberális állam elleni küzdelemben fontosnak tartják a liberális értékek megjelenítését. 

Mit csinál egy liberális a DK-nál?

Bősz Anettnek a jövőben több mozgástere is lesz frakcióban ülő képviselőként, mint függetlenként. Például többet szólalhat majd fel, mondhat napirend előtti felszólalásokat vagy intézhet interpellációkat. Hogy milyen témában fog először Orbán Viktor miniszterelnökhöz interpellációt benyújtani, arra azt mondta: rengeteg kérdése lenne, de az egyik első az lesz, hogy „hogyan lehet, hogy az egykori fiatal demokratából, aki liberálisként definiálta magát, mostanra egy jogcsorbító és autoriter ember lett”.

Azt is megtudtuk, hogy Bősz Anett nem köteles minden esetben együtt szavazni a DK-val, de az eltérő véleményből eredő különutas szavazást – megállapodás szerint – előre jelzi majd a DK-frakciónak, ugyanis szakpolitikai különbségek is vannak közte és a DK között. Például a Liberálisok alapvetően ki vannak békülve az egykulcsos adóval, míg a DK többkulcsos adórendszert szeretne. Igaz, mint a politikus hangsúlyozta: most nem azt keresi, ami elválasztja őt az ellenzéki pártoktól, így a szakpolitikai területeken nem tervez nekimenni majd a DK-nak vagy másnak az ellenzékből. „Régóta látszódik az ellenzék munkáján, hogy azt keressük, miben vagyunk egyek.”

Hogy nem tart-e attól, hogy a DK-val is rövid úton véget ér az együttműködése, mint a Párbeszéddel, arra azt mondta, nem, „egy szerves fejlődésen ment azóta keresztül az ellenzék”. „Én egyébként beszéltem hétfőn a bejelentés előtt az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetőivel, és ők barátsággal elfogadták a döntésemet”.

És hogy a DK-val való közös munkának hosszútávon nem az lesz-e a vége, hogy a Liberálisok beolvadnak a DK-ba?

A Liberálisok elnöke erre úgy válaszolt, kapott kajánkodó üzenetet a KDNP-s Nacsa Lőrinctől, amelyben felidézte neki, hogy Bősz Anett még éppen az Azonnalinak azt mondta, ha nem lenne liberális párt, akkor más párthoz eleve be se lépne. „Ugyanakkor az, hogy csatlakozom a DK frakciójához, két párt parlamenti együttműködését jelenti, nem arról van szó, hogy beolvadjunk”. Nacsa Lőrincnek egyébként azt válaszolta Bősz Anett: „ez kizárólag a ti házszabályotok sara”.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek