Bősz Anett: Változtatunk a Fodor Gábor által megkezdett úton

2019.12.05. 11:11

Háttérbeszélgetést tartott a Magyar Liberális Párt új elnöke, Bősz Anett. Itt az Azonnalinak elmesélte, hogyan fogja vezetni az ellenzéki minipártot, miért nem indultak az EP-választáson, mit gondol pártja esélyeiről a 2022-es választáson, és miben mások ők, mint a Demokratikus Koalíció vagy a Momentum.

Bősz Anett: Változtatunk a Fodor Gábor által megkezdett úton
A fő terv, hogy a párt elmozduljon a korábbi, Fodor Gábor elnöksége alatt felvázolt stratégiai irányból, amikor a Magyar Liberális Párt célja a centrumszavazók megszólítása volt

– kezdte Bősz Anett, a Liberálisok újonnan megválasztott elnöke szerda reggel a Café Vianban tartott sajtóreggelin. Az új elnök szerint középről már elfogyott ez a szavazóréteg és a társadalmat az ellenzék-kormánypárt szembenállás jellemzi. Ezért a Liberálisok az ellenzéki térfélen szeretnék megjeleníteni a liberális értékeket és gondolkodást, ami szerinte jól megfér a többi ellenzéki párt társadalomszervezési alternatívája mellett, sőt, az ellenzéki szavazók kifejezetten támogatják a sokszínűséget az ellenzéki térfelen, véli Bősz.

Szerinte a május végi európai parlamenti választás és az október 13-i önkormányzati választás is bebizonyította, hogy a Fidesz-ellenes protestszavazatok a szélsőségek helyett a moderált gondolatokat megjelenítő pártokra mentek. Bősz szerint ebből az következik, hogy meg kell haladni a szekértábor-gondolkodást. Itt kérdésünkre, miszerint van-e olyan kormánypárti képviselő, akivel ezt hasonlóan látják, elmondta,

a KDNP-s Simicskó Istvánnal egyetértenek, hogy dráma, hogy az új parlamentben még egy közös focimeccset sem lehet úgy megrendezni, hogy arra mindegyik oldalról érkezzenek szereplők.

Bősz Anett az Azonnali kérdésére elmondta: biztos abban, hogy valamilyen ellenzéki szövetségi rendszer ki fog alakulni a 2022-es országgyűlési választásokra, és bízik abban, hogy a Magyar Liberális Párt ebben valamilyen szerepet fog tudni játszani. Szerinte a személye miatt van is erre esélye a pártnak, úgy látja, a parlament ellenzéki közege elfogadta őt, és tiszteletben tartják, hogy egy közös akció során ő hozza a pártjának színét és logóját. A Magyar Liberális Párt újdonsült elnöke hozzátette: az ellenzéki pártok elkezdték számontartani a pártjukat, még akkor is, ha tisztában vannak annak méreteivel.

Az újdonsült pártelnök elmondta azt is, hogy már korábban is megkeresték őt azzal más ellenzéki pártok, hogy lépjen be a frakciójukba, azonban még nem döntött, hogy belépjen-e, amit január 1-ig van ideje eldönteni, de lát lehetőséget a parlamenti együttműködésben is. Ez mindenesetre azért is érdekes, mert a mostani parlament 2018-as megalakulásánál Bősz a Párbeszéd-frakcióba ült be, de végül onnan kilépett, ami miatt veszélybe sodorta a frakció további működését (amit végül az egyik pécsi egyéni választókörzetet függetlenként megnyerő közgazdász, Mellár Tamás mentett meg azzal, hogy beült a zöldbalosok mellé).

Kérdésünkre, hogy ha már a Párbeszéddel nem igazán jött össze, más pártokkal kívánnak-e szövetségre lépni, a liberális politikus elmondta, hogy a Momentumnak felajánlották az EP-választás előtt, hogy segítenek nekik a kampányukban – ahol a Liberálisok azért nem indultak, mert állításuk szerint nem volt rá elég erőforrásuk –, azonban a Momentum nem kért a segítségükből. Szerinte elképzelhető, hogy a jövőben ez megváltozik, de a DK-val egyébként „szorosabb kapcsolatuk” van.

Bősz újságírói kérdésre kifejtette azt is, hogy van-e egyáltalán szükség a pártjára, ha a Momentum és a DK is a liberális szavazókat éri el. Szerinte ugyan a Momentum próbálja a szavazók elől elrejteni, de ők valójában egy jobboldali-liberális párt, míg a DK pedig inkább szociáldemokrata, mintsem baloldali liberális párt. Szerinte azonban ezek a pártok megférnek egymás mellett: a Momentum a jobboldali liberálisokat, addig a Magyar Liberális Párt a szociálliberálisokat tudja és kívánja megszólítani.

FOTÓ: Karóczkai Balázs / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek