+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2019. december 5. csütörtök, 11:11
Háttérbeszélgetést tartott a Magyar Liberális Párt új elnöke, Bősz Anett. Itt az Azonnalinak elmesélte, hogyan fogja vezetni az ellenzéki minipártot, miért nem indultak az EP-választáson, mit gondol pártja esélyeiről a 2022-es választáson, és miben mások ők, mint a Demokratikus Koalíció vagy a Momentum.
A fő terv, hogy a párt elmozduljon a korábbi, Fodor Gábor elnöksége alatt felvázolt stratégiai irányból, amikor a Magyar Liberális Párt célja a centrumszavazók megszólítása volt

 

– kezdte Bősz Anett, a Liberálisok újonnan megválasztott elnöke szerda reggel a Café Vianban tartott sajtóreggelin. Az új elnök szerint középről már elfogyott ez a szavazóréteg és a társadalmat az ellenzék-kormánypárt szembenállás jellemzi. Ezért a Liberálisok az ellenzéki térfélen szeretnék megjeleníteni a liberális értékeket és gondolkodást, ami szerinte jól megfér a többi ellenzéki párt társadalomszervezési alternatívája mellett, sőt, az ellenzéki szavazók kifejezetten támogatják a sokszínűséget az ellenzéki térfelen, véli Bősz.

 

Szerinte a május végi európai parlamenti választás és az október 13-i önkormányzati választás is bebizonyította, hogy a Fidesz-ellenes protestszavazatok a szélsőségek helyett a moderált gondolatokat megjelenítő pártokra mentek. Bősz szerint ebből az következik, hogy meg kell haladni a szekértábor-gondolkodást. Itt kérdésünkre, miszerint van-e olyan kormánypárti képviselő, akivel ezt hasonlóan látják, elmondta,

 

a KDNP-s Simicskó Istvánnal egyetértenek, hogy dráma, hogy az új parlamentben még egy közös focimeccset sem lehet úgy megrendezni, hogy arra mindegyik oldalról érkezzenek szereplők.

 

Bősz Anett az Azonnali kérdésére elmondta: biztos abban, hogy valamilyen ellenzéki szövetségi rendszer ki fog alakulni a 2022-es országgyűlési választásokra, és bízik abban, hogy a Magyar Liberális Párt ebben valamilyen szerepet fog tudni játszani. Szerinte a személye miatt van is erre esélye a pártnak, úgy látja, a parlament ellenzéki közege elfogadta őt, és tiszteletben tartják, hogy egy közös akció során ő hozza a pártjának színét és logóját. A Magyar Liberális Párt újdonsült elnöke hozzátette: az ellenzéki pártok elkezdték számontartani a pártjukat, még akkor is, ha tisztában vannak annak méreteivel.

 

Az újdonsült pártelnök elmondta azt is, hogy már korábban is megkeresték őt azzal más ellenzéki pártok, hogy lépjen be a frakciójukba, azonban még nem döntött, hogy belépjen-e, amit január 1-ig van ideje eldönteni, de lát lehetőséget a parlamenti együttműködésben is. Ez mindenesetre azért is érdekes, mert a mostani parlament 2018-as megalakulásánál Bősz a Párbeszéd-frakcióba ült be, de végül onnan kilépett, ami miatt veszélybe sodorta a frakció további működését (amit végül az egyik pécsi egyéni választókörzetet függetlenként megnyerő közgazdász, Mellár Tamás mentett meg azzal, hogy beült a zöldbalosok mellé).

 

Kérdésünkre, hogy ha már a Párbeszéddel nem igazán jött össze, más pártokkal kívánnak-e szövetségre lépni, a liberális politikus elmondta, hogy a Momentumnak felajánlották az EP-választás előtt, hogy segítenek nekik a kampányukban – ahol a Liberálisok azért nem indultak, mert állításuk szerint nem volt rá elég erőforrásuk –, azonban a Momentum nem kért a segítségükből. Szerinte elképzelhető, hogy a jövőben ez megváltozik, de a DK-val egyébként „szorosabb kapcsolatuk” van.

 

Bősz újságírói kérdésre kifejtette azt is, hogy van-e egyáltalán szükség a pártjára, ha a Momentum és a DK is a liberális szavazókat éri el. Szerinte ugyan a Momentum próbálja a szavazók elől elrejteni, de ők valójában egy jobboldali-liberális párt, míg a DK pedig inkább szociáldemokrata, mintsem baloldali liberális párt. Szerinte azonban ezek a pártok megférnek egymás mellett: a Momentum a jobboldali liberálisokat, addig a Magyar Liberális Párt a szociálliberálisokat tudja és kívánja megszólítani.

 

FOTÓ: Karóczkai Balázs / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula szerint ha jelöltjüknek ugyanannyi médiát adnának, mint a többieknek, mi is csodálkoznánk az eredményen.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás