+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Petróczi Rafael
2020. november 24. kedd, 11:59
A választási törvény Varga Judit-féle módosításánál is szigorúbb módosító javaslatot fogadott el a parlament illetékes bizottsága, az Azonnali ellenzéki forrásai szerint ezzel gyakorlatilag eldőlt: a mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítani szándékozó hatpárti ellenzéki szövetség számára nincs más lehetőség 2022-ben, csak a közös listán való indulás.

Az Azonnali több képviselő által is megerősített értesülése szerint az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes többsége a keddi ülésén elfogadta a választásitörvény-módosításhoz a volt jobbikos, most saját magáról elnevezett pártjával próbálkozó Volner János módosító javaslatát, miszerint a következő országgyűlési választáson

 

a listaállításához ne a Varga Judit-féle választásitörvény-módosításban szereplő 50 egyéni választókerületben, hanem 71-ben kelljen önállóan jelöltet indítani. A mostani választási törvény szerint csak 27 helyen kellene.

 

És ne 9, hanem 14 megyében. Volner indoklása szerint azért van erre szükség, hogy a kamupártok dolgát megnehezítsék. Valójában meg fogja nehezíteni például a mindenképpen önálló listát állítani akaró Kétfarkú Kutyapárt dolgát is, amely az ellenzéknek kedvezni akarva eleve csak azon választókerületekben indult volna, ahol borítékolható az ellenzéki győzelem, így viszont rákényszerül még több helyen elindulni.

 

A választási törvény módosítása úgy fog tehát a parlament plenáris ülésén – már amennyiben az úgyszint fideszes többségű törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványába bekerül, ami felől nem sok kétségünk lehet – a fideszes kétharmad elé kerülni, hogy ezt a Volner-féle módosítást már tartalmazza. Ott pedig nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ne szavazzák azt meg, ugyanis nem jellemző, hogy a fideszes többség egy bizottságban még támogasson valamit, a plenárison viszont már nem.

 

Erre, hogy akár a törvényalkotási bizottság, akár a plénum fideszes többsége mégse szavazza meg az igazságügyi bizottságban elfogadott módosítást, egyik parlamenti forrásunk gyakorlatilag semmi esélyt nem lát, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz eleve így tervezte el a választási törvény módosítását: majd a bizottsági munka alatt úgyis változtatnak még rajta a szájuk íze szerint.

 

Egy forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy további módosításokat még a többi bizottságban meghozott módosításokat összegző törvényalkotási bizottságban is eszközölhetnek a kormánypártok, így akár olyan részeihez is hozzányúlhatnak még a választási törvénynek – például ahhoz a választókerületi térképhez, amihez Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozata alapján csak az ellenzékkel egyetértésben nyúlnának hozzá –, amiket eddig békén hagytak.

 

Ezzel az Azonnali ellenzéki forrásai szerint gyakorlatilag eldőlt: a mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítani szándékozó hatpárti ellenzéki szövetség (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, Párbeszéd, LMP) számára nincs más lehetőség 2022-ben, csak a közös listán való indulás.

 

FOTÓ: Azonnali-montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás