Volner János és a Fidesz elintézték, hogy közös listán indulhasson csak az ellenzék

2020.11.24. 11:59

A választási törvény Varga Judit-féle módosításánál is szigorúbb módosító javaslatot fogadott el a parlament illetékes bizottsága, az Azonnali ellenzéki forrásai szerint ezzel gyakorlatilag eldőlt: a mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítani szándékozó hatpárti ellenzéki szövetség számára nincs más lehetőség 2022-ben, csak a közös listán való indulás.

Volner János és a Fidesz elintézték, hogy közös listán indulhasson csak az ellenzék

Az Azonnali több képviselő által is megerősített értesülése szerint az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes többsége a keddi ülésén elfogadta a választásitörvény-módosításhoz a volt jobbikos, most saját magáról elnevezett pártjával próbálkozó Volner János módosító javaslatát, miszerint a következő országgyűlési választáson

a listaállításához ne a Varga Judit-féle választásitörvény-módosításban szereplő 50 egyéni választókerületben, hanem 71-ben kelljen önállóan jelöltet indítani. A mostani választási törvény szerint csak 27 helyen kellene.

És ne 9, hanem 14 megyében. Volner indoklása szerint azért van erre szükség, hogy a kamupártok dolgát megnehezítsék. Valójában meg fogja nehezíteni például a mindenképpen önálló listát állítani akaró Kétfarkú Kutyapárt dolgát is, amely az ellenzéknek kedvezni akarva eleve csak azon választókerületekben indult volna, ahol borítékolható az ellenzéki győzelem, így viszont rákényszerül még több helyen elindulni.

A választási törvény módosítása úgy fog tehát a parlament plenáris ülésén – már amennyiben az úgyszint fideszes többségű törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványába bekerül, ami felől nem sok kétségünk lehet – a fideszes kétharmad elé kerülni, hogy ezt a Volner-féle módosítást már tartalmazza. Ott pedig nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ne szavazzák azt meg, ugyanis nem jellemző, hogy a fideszes többség egy bizottságban még támogasson valamit, a plenárison viszont már nem.

Erre, hogy akár a törvényalkotási bizottság, akár a plénum fideszes többsége mégse szavazza meg az igazságügyi bizottságban elfogadott módosítást, egyik parlamenti forrásunk gyakorlatilag semmi esélyt nem lát, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz eleve így tervezte el a választási törvény módosítását: majd a bizottsági munka alatt úgyis változtatnak még rajta a szájuk íze szerint.

Egy forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy további módosításokat még a többi bizottságban meghozott módosításokat összegző törvényalkotási bizottságban is eszközölhetnek a kormánypártok, így akár olyan részeihez is hozzányúlhatnak még a választási törvénynek – például ahhoz a választókerületi térképhez, amihez Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozata alapján csak az ellenzékkel egyetértésben nyúlnának hozzá –, amiket eddig békén hagytak.

Ezzel az Azonnali ellenzéki forrásai szerint gyakorlatilag eldőlt: a mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítani szándékozó hatpárti ellenzéki szövetség (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, Párbeszéd, LMP) számára nincs más lehetőség 2022-ben, csak a közös listán való indulás.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek