Hiba volt, hogy az SZDSZ nem kérdezte meg a társadalmat, mire lenne szüksége

2019.02.28. 08:00

Miért kezd el egy fiatal ma politizálni? Az Azonnali új interjúsorozatában utánajártunk a kérdésnek. Először a 32 éves Bősz Anettel, a Magyar Liberális Párt parlamenti képviselőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy miért lépett be 2010 előtt az SZDSZ-be, és azt is kifejtette, hogy miért jó politikus Fodor Gábor.

Hiba volt, hogy az SZDSZ nem kérdezte meg a társadalmat, mire lenne szüksége

Miért lesz egy fiatalból politikus, és miért pont annál a pártnál köt ki, ahol? Mit gondol a közélet aktuális kérdéseiről? Az Azonnali interjúsorozatot indít az új politikusgenerációval, amelynek keretében a Liberálisoktól egészen a Mi Hazánk Mozgalomig minden párttól leülünk beszélgetni egy-egy fiatallal. Felkérésünket kizárólag a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas nem vállalta. Az interjúsorozat többi része a Kölyökklub címke alatt érhető el.

Hogy került a politikába?

Mindig érdeklődtem a közélet iránt, a Közgázon egy éven át töltöttem be HÖK-elnöki pozíciót, és ez alatt sodort össze az élet a már düledező SZDSZ fiataljaival a dunaújvárosi EFOTT fesztiválon, ahol egy kérdőív kitöltése után kiderült, hogy elhanyagolható a különbség világnézetileg köztem és köztük.

Ennek örültem, mert tudtam, hogy politikailag ott a helyem. HÖK-elnökként viszont nem éreztem helyénvalónak, hogy belépjek bármelyik pártba is, de azért pártoló tag lettem. Ez 2008-ban volt, abban az évben novemberben ért véget a HÖK-elnöki mandátumom, úgyhogy büszkén újságoltam is nekik, hogy végre beléphetek. Azért az akkori állapotokról sokat elmond, hogy arra kértek, csak januárban lépjek be, mert szavazati jogom még nem lehetett volna a következő alapszervezeti gyűlésen, de emelném a létszámot, és akár határozatképtelenné válhat.

Kicsit úgy éreztem magam, mint egy véradó a tömegbalesetben: nagyon sokat nem tudtam segíteni, de a körülöttem lévőknek sokat számított.

A 2009-es év már a mélyrepülésről szólt, úgyhogy örültem neki, hogy ösztöndíjat nyertem a Berlini Szabadegyetemre. Különösen azért volt jó mennem, mert épp akkor változott narancssárgává az ország. Úgy éreztem akkor, hogy szabályszerűen kivet engem magából ez az ország.

2008-körül már az emberek nagy része rég nem szerette az SZDSZ-t, tele volt balhéval. Ön miért gondolta mégis azt, hogy ebben még van lehetőség?

Én a nagymamám miatt már kisgyerekként is beleláttam a kilencedik kerületi SZDSZ életébe, és sok jó embert ismertem a köreikben. 2008-ban is inkább olyan emberekkel találkoztam, akik elszenvedői voltak a pártvezetés hibáinak. Ők inkább visszaszorítani akarták azokat a döntéseket, amelyek miatt az ország elfordult az ország a párttól.

Ezek szerint nem Kóka János miatt lépett be?

Nem. De volt a pártról szerethető élményem: én még akkor jártam az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba, amikor még megengedhette magának a középosztály, és láthattam, mit jelent egy liberális oktatási intézmény. Amiben nem csak az egyén fontos, hanem az egyén és a közösség viszonya, valamint a felelősségvállalás. Amikor egy liberális párt ezeket az üzeneteket nem tudja, vagy nem akarja közvetíteni a társadalom felé, az baj. De a német FDP is ugyanebben a cipőben járt, ki is estek a Bundestagból. Viszont a németek később elhitték, hogy meg tud újulni a liberális pártjuk, és újra bizalmat szavaztak nekik.

A magyar társadalom keményen megtorol, és nem hiszi el a másikról, hogy tanul a hibáiból.

És Fodor Gáborról mi a véleménye? Jó politikusnak tartja?

Szerintem nagyon nagy dolog, hogy valaki liberálisként kezd el politizálni, és nem változik. Régen Orbán Viktor puszta cinizmusból meglépte a távolodást az eredetileg felvett ideológiájától, mert másra volt igény, de én azt nagy dolognak tartom, hogy valaki akkor is liberális, amikor arra épp nincs társadalmi igény. Ha meghallgatja, mit gondol most a társadalomról, az abszolút összevethető azzal, amit 1988-ban mondott. Nem lehet róla olyan „akkor és most” videókat összevágni, mint például Kövér Lászlóról.

Arról a gyakori, SZDSZ-szel kapcsolatos kritikáról mit gondol, hogy annyira gőgösen viszonyultak a választókhoz, hogy ez kicsapta a biztosítékot?

Ebben volt igazság, az egyik legnagyobb hiba volt. Nem kérdezték a társadalomtól, hogy mire lenne szüksége. Bizonyos dolgok megtanulása még mindig a diktatúrából frissen kilépett magyar társadalom előtt áll, tenni is kell a tanulási folyamat előre mozdításáért,

de ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg kell mondani, mire van szükségük.

Ez kinek volt a felelőssége volt a pártból?

Én ezzel már igazából nem szeretnék foglalkozni. A Liberálisokkal már máshogy állunk ehhez, sok egészen máshonnan érkezett fiatal van nálunk, az ifjúsági szervezetünk nagy része már az 1990-es évek második felében született. Ők már csak azt látják, hogy nem kapnak levegőt az iskolában, és a tanárokkal együtt sérülnek a szabadságjogaik.

Nem érdekli jobban a szabadságjogoknál az embereket a kenyér ára? Egyáltalán foglalkoznak eleget ilyen témákkal?

Nem ez a fő üzenet, de ott van az üzeneteink között, hogy a rablógazdasággal nem egyenlő a piacgazdaság. A liberálisok eddig elmaradt kötelessége átvinni a köztudatba, hogy hagyjuk a versenyt, de a szabályozás feladata, hogy kiküszöbölje a tisztességtelen piaci magatartást. Ebben benne van a munkavállalók és a fogyasztók érdekképviselete is. Nem tudunk a világpiaci árak ellen menni, és nagyon demagóg lenne, ha a kenyér ára miatt mennék tüntetni, hiszen nem csak közgazdászként, liberálisként, de rendszerben gondolkodó emberként is tudom, hogy ennek az lenne a következménye, hogy a péket nem fizetjük meg.

Kifejezetten károsnak tartom a baloldalnak azt az üzenetét például, hogy egy cég tulajdonosa ellenérdekeltnek számít, amikor tárgyal a munkavállalókkal.

Egy modern vállalati kultúrában ők tudják, hogy szükségük van egymásra, és eszerint viszonyulnak egymáshoz, még akkor is, amikor megütköznek a másik féllel mondjuk a bérek miatt.

Biztos jó ötlet volt Magyar Liberális Párt néven futni akkor, amikor a liberális az egyik legsúlyosabb szitokszónak számít?

Amikor létrejött a párt, több koncepció is volt,

de missziónak tekintjük, hogy lemossuk a liberális kifejezésre ragadt bélyegeket.

A finkelsteini kommunikációnak is nagy szerepe volt ebben, ezért ez egy nagy feladat. Nem akartunk elbújni valami másik szó mögé, de persze így nehezebb lesz végigmenni az úton.

Mennyi idő alatt lehet ezt megtenni úgy, hogy most is alig mérhető a Liberálisok támogatottsága?

A társadalom egészét nézve kérdés, vonzó lesz-e, de a magukat liberálisnak valló emberek megnyerése is siker. 2013-ban vágtam bele ebbe az egészbe, és jóval lassabb folyamat és több visszaesés van ebben, mint amire valaha is számítottam.

Már a nulladik lépésnél jöttek az első pofonok, mert milliónyi prekoncepció van erről, amit évekbe telik semmissé tenni.

Talán most az ellenzéki fordulat után változtak a dolgok, legalábbis az én irányomban mindenképp. Végre kezdenek olyannak látni engem, amilyen valójában vagyok.

A másik gyakori kritika az SZDSZ-szel kapcsolatban az volt, hogy nem láttak még közelről falusi embert. Önöknek milyen a viszonya a vidékkel?

Az egy kisebb csoda, hogy tudtunk például Békés megyei szervezetet alapítani, vagy hogy volt hernádi tanyasi adománygyűjtésünk az adventi időszakban. Említhetném azt is, hogy még kormánypárti körökben is híre ment, hogy 100-120 fős rendezvényeket tudtak csinálni a pécsi liberálisok, ezért az addigi helyszínről el is kellett mennünk, mert nem akartuk veszélybe sodorni a helyet. Ez már jó jel, de az is, hogy sikerült Kaposváron oktatási fórumot létrehozni annak ellenére, hogy ott már a NER előtt kialakult a mai fideszes vezetési stílus.

A határon túliak kérdéséhez hogy állnak?

Egyesekkel szemben a szavazati jogukat semmiképp nem vonnánk vissza, szerzett jogot nem vonunk meg, nem beszélve arról, hogy nem létezik másodlagos állampolgárság.

Inkább azt kéne megmutatni a határon túliaknak, hogy a Fidesz kormányzása nekik sem feltétlenül jó. Például a kárpátaljai magyarokhoz jó lenne, ha eljutna az üzenetünk, hogy az Ukrajnát csatatérré változtató Moszkvával jó viszonyt ápoló magyar kormány vajon mennyire képes védeni az ő érdekeiket. Az Orbán-kormány egyébként is hiteltelen, amikor kiáll a magyar kisebbségek jogaiért, miközben a hazai kisebbségeket nem védi.

A Fidesz tiporja a kisebbségek jogait?

Abszolút. Elég csak megnézni a roma tanulók helyzetét, kifejezetten nőtt a szegregáció. Mivel a túlfinanszírozott egyházi iskoláknak nincs körzeti felvételi kötelezettségük, a KLIK által fenntartott iskoláknak meg van, ezért a jómódú emberek az egyházi iskolákba viszik a gyerekeket, a többi pedig gettósodik, és ez ellen nem tesz a kormány semmit. Az EU is rendszeresen felhívja rá a figyelmet, hogy ez egy rossz folyamat, és a kabinet sértődéssel reagál ahelyett, hogy korrigálna. De mondhatnám a meleg közösség jogait. Megengedhetetlen lenne egy EU-tagországnak alaptörvénybe iktatni, hogy egy férfi és egy nő házassága tekinthető csak házasságnak.

Amikor a katolikus Írország eldöntötte, hogy lehessen melegházasság, még a konzervatív politikusok is azt mondták, hogy ez nem gyengíteni, hanem erősíteni fogja a házasság intézményét.

Tudunk arra példát, hogy kifejezetten jól képzett azonos nemű pár esett el egy két és fél éves kislány örökbefogadásától az utolsó fázisban csupán azért, mert leszbikusok.

A melegházasság kicsit a magyar kormány kedvenc témája is, gyakorlatilag ezzel azonosítják a liberalizmust. Nem lehet, hogy tényleg túl sokat rugóznak a Liberálisok ezen ahelyett, hogy megvárnák, ameddig a társadalom elér oda, hogy már magától is felmerülne az emberekben?

Többek közt ezért választottam fő iránynak az oktatást és az egészségügyet, de liberálisként muszáj beszélnünk a kisebbségeink helyzetéről. A hátrányos megkülönböztetéstől szenvedő kisebbségek mindennapi példáin keresztül lehet tökéletesen megmutatni a teljes képet. Ezeket a kérdéseket nem lehet elhallgatni, hiszen akkor nem lennénk hitelesek. És igen: jó lenne egy olyan világban élni, amiben minden társadalmi csoportnak megvan a méltósága.

Az O1G-zés nem sérti ezt a méltóságot?

Én ezt tudatosan nem használom, bár nem vitatom el azoktól, akik annyira dühösek, hogy csak ezzel tudják kifejezni a nemtetszésüket.

Nagy Blankának is elmondtuk a többi női képviselővel, hogy nem biztos, hogy igaza van, de jogában áll elmondani a véleményét. Senkit nem fogok megkövezni ezért – azt mindenki eldöntheti, hogyan csomagolja be az elégedetlenségét.

Tehát nem jogos az aggodalom a közbeszéd minőségéért a kormány részéről?

Elég hiteltelen attól a kormánytól, amelyik megtette házelnöknek Kövér Lászlót. Én ezt éppúgy a kormányzati álszentséghez sorolom, mint hogy beviszik az iskolákba az erkölcstant, miközben kiszakítják az országot abból a kultúrkörből, amihez már Szent István is tartozni szeretett volna.

De szerintem Bayer Zsolttól is akkor tudunk csak különbözni, ha nem azt mondjuk vissza rá, amit ő mond ránk.

Azért azon ne lepődjön meg senki, hogy valaki évtizedekre megakasztja a társadalom fejlődését, és utána elkezdik az emberek az O1G szimbólumot használni. Én minden alkalommal felemelem a szavam például a virtuális felkoncolások ellen. Ilyen volt László Petra vagy Andy Vajna esete is, de őszintén szólva Simicska Lajos kiborulásán, az eredeti O1G idején én is nagyon sokat nevettem. Nem is baloldali szóhasználat volt először.

Mikor lesz ennek az ön által említett dühnek számszerűen is megmutatható jele például egy tüntetésen? A hidegre nem lehet fogni, Belgrádban is hideg van, ott mégis sokan tüntetnek.

Szerintem nem az első edzések után kell ráállni a mérlegre, vagy megmérni a bicepszünket. Szeretnék abban hinni, hogy most egy életmódváltáshoz hasonló történik az ellenzékkel: kialakult köztünk egyfajta törékeny bizalom, igyekszünk együtt mozogni és nem felülni a kormánypárti média közénk éket verő próbálkozásaira.

Mint például a Sneider-féle esküvős karlengetés a Jobbik körül?

Korábban ő volt az, aki az elnökválasztáskor inkább meg akarta jeleníteni a néppártosodást, de a videó alapján nem tartozik a mérsékelt konzervatívok közé. Bízom benne, hogy erre a Jobbik megfelelően fog tudni reagálni.

A felvételek idején Sneider Tamás már a párt alelnöke volt, ilyen magas pozícióban ez már nem fér bele magánemberként sem. És senkitől sem fér bele.

Ahogy Orbán Viktor pár év alatt kereszténydemokratává vált liberálisból, úgy Sneider nem mehetett át pár év alatt ekkora változáson?

Én kíváncsian várom, hogy Sneider Tamás tényleg változott-e vagy sem. Előbb-utóbb ezek mindig kiderülnek, ezek a szögek ki fognak bújni a zsákból, és én bízom benne, hogy a Jobbik nem tart a zsákban szögeket. Ezt a kormányt nem jobbszélről kell megelőzni.

Vannak olyan fiatal kormánypárti politikus, akivel ön szerint lehet együtt dolgozni és tisztelik egymást?

Van! A KDNP-s Nacsa Lőrinccel szerintem a világ dolgainak 70 százalékában nem értünk egyet, de vele le tudtunk ülni vitázni. Remélem, hogy később sem fogunk egymásnak csalódást okozni.

Az EP-választásokon fognak indulni?

Én nagyon örültem volna, ha kialakul egy olyan közös EP-lista, amiben az értékben azonos pártok együtt vannak. Ez már nem fog megtörténni, így ha indulunk, azt önállóan fogjuk megtenni. Erről március végén dönt a párt küldöttgyűlése.

Mit csinálna, ha nem politikusi karriere lenne?

Berlinben útkereső fiatal voltam, ott egy brit cégnek dolgoztam home office-ban, mellette judoedzést tartottam gyerekeknek, ezt most is csinálnám. Jelenleg társadalmi munkában tartok judóedzéseket elsősöknek heti egyszer, és ezzel párhuzamosan írom a doktori disszertációmat. Abba az irányba is szívesen mennék. Nagyon érdekelnek az Európai Unió egyes szervezetei.

Az ön neve ismertebb brandnek tűnik jelenleg, mint a pártjáé. Ha bedőlne a Liberális Párt, akkor kihasználná ezt máshol?

Volt, aki úgy fogalmazott, hogy olyan vagyok, mint valamifajta őrláng a parlamentben, aki őrzi ott a liberális értékeket.

Nem is csatlakoznék máshova, ha nem lenne liberális párt.

A politikusi karrierjében mivel lenne elégedett?

Szívesen lennék olyan oktatáspolitikus, aki segíti újraformálni az oktatási rendszert. Szándékosan nem mondok pozíciókat, de valódi változáshoz az kell, hogy kormányon legyél.

És mikor szállna ki a politikából?

Ha 2022-ben sem ad életjelet magáról a társadalom vagy az ellenzéki-, esetleg a liberális szavazótábor, akkor ki kell mondani, hogy ez nekem nem sikerült. És menni tovább. Valahol máshol.

FOTÓK: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek