Együtt indul a szlovák választáson a Híd és az MKP

Szerző: Pintér Bence
2019.10.18. 12:45

Nyáron egyszer elbuktak az összefogási tárgyalások a nagyobb magyar pártok között, most azonban sikerült megállapodniuk: választási pártot alapít a 2020-as szlovák választásokra a Híd, az MKP és az MKDSZ. A pártelnökök nem vezetik majd a listát, a választás után pedig közös frakciót fognak alapítani, de közös kampánystábbal is dolgoznak majd.

Együtt indul a szlovák választáson a Híd és az MKP

Nyáron elbukott a szlovákiai magyar pártok összefogása, de most úgy tűnik, mégis lesz összefogás a jövő évi szlovák választáson a magyar pártok – egészen pontosan a Híd-Most, a Magyar Közösség Pártja és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség – között.

A pártok megegyeztek abban, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján indulnak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP (szlovákul: Strana regiónov Most MK) lesz

– derült ki a felek közös sajtónyilatkozatából.

A pártok közös kampánystábot és közös választási programot is létrehoznak. „A listára kerülők el kell, hogy fogadják a pártok értékrendbeli különbségeit, és egymás ellen nem kampányolhatnak. A felek kvótát biztosítanak egyéb nemzetiségű jelöltek számára is. A parlamentbe jutás után a bejutott képviselők közös frakciót hoznak létre. A pártelnökök megegyeztek, hogy nem vezetik a listát” – áll a nyilatkozatban.

A választási párttal a magyar pártoknak nem a hét százalékos küszöböt kell megugrania, mintha koalícióban indulnának, hanem továbbra is csak az öt százalékosat,

mint arról itt is írtunk.

Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson. A 2016-os választásokon még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t. Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal – tehát ha már májusban lett volna összefogás, talán lenne magyar képviselet az EP-ben.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek