Bugárék és az MKP végre megléphetik, amit annyira akarnak a felvidéki magyarok

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.30. 09:58

Legkésőbb novemberig el kell döntenie a Bugár Béla vezette Hídnak, valamint a Magyar Közösség Pártjának, hogy közösen akarnak-e indulni a 2020-as választáson, és ha igen, pontosan miként tennék azt. Egy kutatás szerint megérné együtt indulniuk, mert így jelentősen mobilizálni tudnák a felvidéki magyar választókat, akiknek jó része leszavazna egy közös listára.

Bugárék és az MKP végre megléphetik, amit annyira akarnak a felvidéki magyarok

Tovább folytatódnak a július eleje óta tartó tárgyalások a jelenleg a szlovák kormánykoalícióban és a pozsonyi parlamentben is bent lévő Bugár Béla vezette Híd párt, valamint a parlamenten kívüli, de a budapesti Orbán-kormány támogatását élvező Magyar Közösség Pártja között. Szorít az idő, hiszen valószínűleg 2020. február 29-én lesznek a szlovákiai parlamenti választások, ami egyben azt is jelenti, hogy a pártoknak november végéig be kell jelenteniük a listájukat.

Kényszeregyüttműködés

Az MKP és az onnan pont tíz éve kivált, az etnikai politizálás helyett az interetnikus együttműködést hangsúlyozó, a magyar mellett a többi szlovákiai kisebbséget is képviselni igyekvő Híd együttműködése kényszermegoldás: a Híd ugyan korábban magabiztosan megugrotta volna az ötszázalékos bejutási küszöböt a közvélemény-kutatások szerint, az EP-választásokon hozott 2,59 százalékos szereplés óta azonban 4,5 százalék körülire mérik Bugárékat. Jobban az MKP sem áll – most éppen 3,5 százalékra mérik a Menyhárt József vezette pártot –, ám a párt a Hídnál jobban tudja mozgósítani szavazótáborát, ezt mutatja az EP-választáson elért 4,96 százalékos eredménye is.

A pártok nyilatkozatai és Azonnalinak küldött sajtóközleményeik alapján kifejezetten konstruktív hangnemben egyeztet a két párt idén nyáron – korábban nagyjából sajtóbeli üzengetések szintjén vetették fel, majd utasították el az együttműködést. Hétfőn a két párt a lehető legkomolyabb delegációt küldte tárgyalni (az MKP-t Menyhárt József elnök, Őry Péter OT-elnök, Agócs Kőrösi Ildikó alelnök és Bárdos Gyula elnökségi tag képviselte, a Híd részéről Bugár Béla elnök, Ravasz Ábel alelnök, Rudolf Chmel és Jakab Elemér elnökségi tag volt jelen), ide a hidasok már eleve egy megállapodási tervezettel jöttek, amit ma az MKP elnöksége meg is tárgyal.

Koalíció a hét százalékért

Nyár elején az üzengetések szintjén még szó volt arról is, hogy az MKP esetleg felkúszik a Híd listájára, vagy fordítva, ezt azonban mindkét párt kizárta azóta, ahogy azt is, hogy választási pártot hozzanak létre. Így már csak egy lehetőségük van a külön indulást leszámítva: ha választási koalícióként indulnak el jövő február végén.

Koalíció esetén azonban már nem 5, hanem 7 százalékos bejutási küszöböt kell megugraniuk.

„Sem a koalíció, sem az önálló indulás nem jelent biztos sikert a választásokon. Jelenleg az öt százalékos küszöböt kell átlépnünk, és mindkét párt öt százalék alatt áll. De ha koalícióra lépnénk, akkor már hét százalékra lenne szükségünk” – tudatosította mindenkiben Ravasz Ábel, a Híd alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

BUGÁR BÉLA AZ IDEI ELNÖKVÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN. ELHALKULTAK A HÍD ÉLÉRŐL VALÓ TÁVOZÁSÁT KÖVETELŐ HANGOK A TÖBBI MAGYAR PÁRTBAN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

A koalíció melletti érv az is Ravasz Ábel szerint, hogy „az MKP etnikai alapú csoport, a Híd inkább interetnikus párt, ezen nem lehet változtatni”. A Híd az MKP-n kívül (hátha mégsem jön össze velük a koalíció) tárgyalásokat folytatott több kisebb, parlamenten kívüli párttal, mint amilyen a Szlovák Konzervatív Párt, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés és a ŠANCA (Esély) is.

Mit mondanak a választók?

A felvidéki magyarok 67 százaléka menne el legközelebb is szavazni, ezzel szavazókedvük alacsonyabb a szlovákiai átlagnál, derül ki a Fórum Kisebbségkutató Intézet júniusban végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. Azok, akik biztosan vagy inkább nem mennének el választani, tizennégy lehetséges ok közül ezt leginkább a következő hárommal indokolták a Ma7 portál összefoglalója szerint: a politikusok nem tartják be az ígéreteiket (89 százalék), a Híd és az MKP között nincs összetartás (84 százalék), a politikusok nem a választók érdekeit képviselik (78 százalék). A kutatásból kiderül, hogy a négy felvidéki párt (Híd, MKP, Magyar Fórum, MKDSZ) valamelyikére összesen 57 százalék szavazna, ám a 2018-as kutatáshoz képest most már a szlovákiai magyaroknak nem csupán 5 százaléka, hanem 14 százaléka szavazna szlovák pártra – ez annak köszönhető, hogy létrejöttek olyan alakulatok is, mint a magyarokat is képviselni akaró, Szlovákia elnökét is adó Progresszív Szlovákia.

Az viszont jó hír Bugárék és az MKP számára, hogy

abban az esetben, ha a parlamenti választások előtt a magyar pártok összefognának, a szlovákiai magyarok 75 százaléka elmenne szavazni

(összefogás nélkül ez az arány ugye 67 százalék), és 70 százalékuk egyben erre a képviseletre szavazna. A Hidat választók 83 százaléka, az MKP-t választók 87 százaléka szavazna egy ilyen közös listára.

A Ma7 által ismertetett fórumos kutatásnak érdekes része az is, hogy a felvidéki magyarok 67 százaléka a magyarság politikai érdekképviseletének legmegfelelőbb formájának azt tartja, ha egy pártjuk van, 21 százalékuk pedig azt, ha van ugyan több párt, de ezek együttműködnek. A külön utat járó több magyar pártot (ami lényegében eddig volt) mindössze 2 százalék tartja megfelelőnek, a szlovák párton belül működő magyar politikusokat 4 százalékuk, a magyarok érdekeit felvállaló szlovák pártot pedig 3 százalékuk. 3 százalék szerint pedig eleve nincs is szükség külön magyar érdekképviseletre Szlovákiában.

A felvidéki Körkép hírportál a héten nézte meg, hány szavazója volt a Hídnak és az MKP-nak együtt az elmúlt években. Ebből kiderül: 2010-ben, a pártszakadás után a két párt együttvéve ugyan növelte szavazatai számát 2006-hoz képest, de a 2002-es fénykorához viszonyítva így is harmincezerrel kevesebbet kaptak. Tizennégy év alatt 85 ezer választópolgár fordult el a két párttól összesen csak a 16 magyarlakta járásban. Ők vagy szlovák pártokra szavaztak inkább, vagy távol maradtak a választásoktól. A magyarok által is lakott déli járásokban 2016-ra 41 százalékkal járultak kevesebben az urnákhoz, mint 2002-ben.

Ha képet akarsz kapni, hogyan látják a felvidéki politikát maguk az ott élő magyarok, itt egy videó az idei év elejéről:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek