Alig született meg, máris széthullóban a szlovákiai magyar pártok összefogása

Szerző: Illés Gergő
2019.10.23. 18:50

Ezúttal „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” a Magyar Közösség Pártja borította a terveket, szélesebb együttműködést követelnek.

Alig született meg, máris széthullóban a szlovákiai magyar pártok összefogása

Bár a múlt héten a két legnagyobb szlovákiai magyar párt, a Bugár Béla-féle, a szlovák kormánykoalícióban bent lévő Híd és a Menyhárt József-féle orbánista, parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja (MKP) még abban egyeztek meg, hogy közös választási pártot hoznak létre a jövő februárban esedékes szlovák parlamenti választások előtt, az MKP keddi ülésén úgy döntött,

kihátrál az eddig körvonalazódó együttműködésből, és szélesebb, ötpárti egyeztetéseket javasol majd.

Megváltozott a politikai helyzet

Az eredeti terv szerint ugyanis a választási párt három szervezetből állt volna: a Hídból, az MKP-ból és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségből (MKDSZ). Az általuk létrehozott választási párt a Régiók Pártja Híd MKP nevet kapta volna, az új választási párt pedig közös kampánystábbal és választási programmal dolgozott volna, és nézetkülönbségeik ellenére a parlamentbe jutás után is közös frakciót hoztak volna létre. Ráadásul mivel nem koalícióról, hanem közös pártról lett volna szó, a szervezetnek elég lett volna az 5 százalékos bejutási küszöböt megugrania, és nem lett volna szükség 7 százalékot gyűjtenie.

Ezt a tervet borította szerdán az MKP. A párt sajtótitkára, Králik Róbert szerda reggel az Új Szóval tudatta, hogy „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” nem fogadták el a Híddal és az MKDSZ-szel való választási párt létrehozását, ehelyett a párt az eddiginél szélesebb, ötpárti egyeztetést javasol. Menyhárt József MKP-vezér a Paraméter.sk-nak adott interjújában a párt döntését azzal indokolta, hogy kedden a szlovák belügy hivatalosan is bejegyezte az Összefogás nevű, szintén magyar mozgalmat,

„így az most már teljes értékű politikai erőként kapcsolódhat be a folyamatokba”.

Ezzel tehát Menyhárt azt próbálhatja elérni, hogy az MKP-n, a Hídon és az MKDSZ-en felül a másik két magyar szervezetet, a fentebb említett Összefogás pártot és a Magyar Fórumot is vegyék be a tárgyalásokba. Kérdés azonban, hogy ezt Bugárék elfogadják-e.

Mindenképp össze kell fogni, de hogyan?

Bugár a döntésről az Új Szó szerint elmondta, nem tudja annak pontos okát, mindenesetre ezzel az MKP „történelmi lehetőséget szalasztott el”. Hozzátette: a jövőben tárgyalni fog más kisebbségeket képviselő és a harmadik szektor szervezeteivel is.

„Most, amikor a szlovákiai magyarságot megszólítani kívánó szubjektumok osztódással szaporodnak, felkínáltuk a legésszerűbb és leghatékonyabb megoldást,

és ami a legfontosabb, a formálódó egységből, illetve az erről szóló tárgyalásokból senkit sem kívántunk kizárni” – fogalmazott a Híd közleményében, arról viszont nem ejtettek szót, hogy tárgyalásba kezdenek-e az Összefogással és a Magyar Fórummal.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke üdvözölte az MKP döntését, és remélte, hogy a két párt mihamarabb megegyezik az együttműködésről. Hozzátette, reméli, mihamarabb tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, hogy „tisztességes magyar alternatívát” kínáljanak fel a magyar választóknak.

Egyébként mind Menyhártékra, mind Bugárékra komoly nyomás nehezedik, hogy fogjanak össze a 2020-as választásokra: 2016-ban még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t. Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal az Európai Parlamentből.

Vagyis ha már májusban is összefogtak volna a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson, ezért is racionális döntés lehet egy szélesebb spektrumú összefogás létrehozása a jövő évi választásokra.

BORÍTÓKÉP: Bugár Béla (balra) és Menyhárt József (jobbra) / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek