Budapest túl libsi a Fidesznek: mi legyen Magyarország új fővárosa?

2019.10.14. 16:35

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá?

Budapest túl libsi a Fidesznek: mi legyen Magyarország új fővárosa?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Egy fideszes propagandaportál a közpénzmédiához képest szokatlanul kreatív ötlettel rukkolt elő a Budapesten és számos nagyvárosban aratott ellenzéki győzelem után. A Mindenszo.hu ugyanis országos népszavazást kezdeményez, hogy Budapest helyett Debrecen legyen a jövőben Magyarország fővárosa. Érvekkel nem támasztják alá a kezdeményezést, de vélhetően azért pont a kálvinista Debrecent választották ki az liberális Budapest helyett, mert ott 1998 óta nemcsak magabiztosan győz a jelenlegi kormánypárt, hanem konkrétan ott kísérletezték ki a NER modelljét is, legalábbis egy helyi újságíró, a Debreciner című portált főszerkesztő Porcsin Zsolt erről beszélt nyáron az Azonnalinak. Sőt, Porcsin azt is elmondta, Debrecenben a Fidesz tudatosan másik/második fővárosként kommunikál a hajdú-bihari megyeszékhelyről.

Bár a fővárosellenes kreatív közpénzlap valószínűleg nem akar a fideszes főfejesekkel kiszúrni, de ha Debrecen főváros lenne, az óriási kavarodást okozna a kormánytagok körében: Orbán Viktor hivatala például költözhetne is rögtön a várból a BMW-gyár közelébe, meg vele együtt az összes minisztérium is – igaz, korábban pont a Fidesz-kormánynak volt egy olyan ötlete, hogy a minisztériumokat a decentralizáció jegyében szét kellene szórni a vidéki nagyvárosok közt. Vannak persze érvek is Debrecen mellett a politikán túl: ha átköltözne a főváros, épülne egy csomó új lakás, és hosszútávon megképeznék az így is vízfejű ország ellenpólusát Budapesttel szemben.

De biztos Debrecen a megfelelő opció? Bizonytalanok vagyunk, úgyhogy döntsd el te!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek