A gyűlölet, ami összetart

Gajárszki Áron

Szerző:
Gajárszki Áron

2019.10.26. 09:55

Amíg a NER nem köt békét az ellenzékkel, a DK lesz a legadekvátabb erő a koalícióban, és nemigen kérdőjeleződik meg a szerepe. Orbán egyetlen esélye, ha gesztusokat tesz az ellenzéknek, hogy bomlassza őket.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A földindulásszerű városatyaváltás sokakat meglepett október közepén. A jelek egyértelműek voltak, de senki nem remélt ilyen jó eredményt. A rövid- és középtávú jövő is tele van rengeteg izgalmas kérdéssel, melyekre van néhány szubjektív megfejtésem.

Nézzünk hát egy kicsit az eredmény mögé!

Hosszú évek óta mantrázta a DK és az MSZP az összefogás szükségességét, de az LMP és a Jobbik erről hallani sem akart, mígnem egy szép májusi napon világossá vált, hogy a szavazóik elpártoltak tőlük. Mentve ami menthető, az új pártok beálltak az összefogásba, és ez adott egy felhajtóerőt a közös ellenfél (vagy mostanra inkább ellenség) elleni küzdelemben.

Sok negatív jóslat ellenére az egyes pártok szavazatai tényleg összeadhatóvá váltak,  sőt még extra szavazatokat is jelentettek, amire talán senki nem számított.

Mi történt, ami ennyire különböző ideológiákat egy zászló alá tudott terelni?

Személyes benyomásom szerint annyi, hogy a NER-lovagok (gy.k. Mészáros Lőrincek, Borkaik és Rogánok) gátlástalansága elért egy olyan szintet, amit már senki nem akart tolerálni ellenzéki oldalon. Vettek egy nagy levegőt, és leszavaztak olyan közös listákra, amikre egy egészséges választási rendszerben, kiegyensúlyozott médiaháttér mellett soha nem szavaztak volna le.

Logikusan az a párt lett a vezető erő, amelyik már hosszú évek óta megállás nélkül a Fideszéhez mérhető gyűlöletkampányt nyom, csak épp a kormány ellen. Mostanra beérett.

Mert mindenki torkig volt már a gátlástalan lopással, a sok tucat olyan üggyel, ami nem végződött lemondással. Mindenki siratta a szétvert oktatást, az Akadémiát, vagy épp a legjobb egyetem elüldözését. Nem utolsósorban utáltuk a buta, de jól kitömött kádereket, akik elhitték, hogy a képességeik miatt ülnek pozíciókban,  és a NER összes többi állampárti attitűdjét is gyűlöltük.

Most Budapest újra szabad

Olyan város, ahol nem kihúzni akarjuk a következő éveket, hanem tervezni, építeni és főleg élvezni. Közhely, hogy ez a világváros a lehetőségeinek a töredékét használta csak ki eddig. Meglátjuk mire lesz elég Gergő mandátuma és mozgástere. 

Mert mindenki fél a szivárványkoalíció jövőjétől. De én azt hiszem, hogy nem is kéne annyira. Ha csak átlagos képességű politikusokat raktunk a városok élére a NER árnyékában, ők tudni fogják, hogy mekkora a felelősségük. Ráadásul a kormány jól felépített szekértábora már kondicionálva van a gyűlöletre. Nem képes más üzeneteket befogadni. Márpedig amíg a NER nem köt békét az ellenzékkel, a DK lesz a legadekvátabb erő a koalícióban, és nemigen kérdőjeleződik meg a szerepe.

Orbán egyetlen esélye a sokpárti megállapodások szétbomlasztására, ha megosztja őket azzal, hogy elkezd gesztusokat tenni feléjük.

Ezzel szerintem 1-2 év alatt már a centrumos erők egy részét simán el lehetne bizonytalanítani, mert az emberek többsége nem szeret tartósan gyűlöletben létezni. Azért adok ilyen bátran tippeket a NER-nek, mert alapvetően képtelenek a békére. Ha nincs ellenség és háborús hangnem, akkor elmúlik a mindentudás mítosza, és a tábor jó része leválik róluk: hazamegy TV-t nézni, vagy kapálni.


Egyszóval nem kell félni, csúnya harc vár Budapestre, és az ellenzéki városokra, ami viszont tartósan megosztva tartja majd az országot.

Ez ilyen öröm az ürömben jellegű sötét jövő, aminek azért mégiscsak lehet örülni, mert ez a legtöbb, amit egy háborús retorikával működtetett országban elérhetett az ellenzék. Éppenséggel kitarthat egy kormányváltásig is, ha a Fidesz képtelen lesz hangnemet váltani.

Abban nem hiszek, hogy Szijjártó villája, Borkai videója, vagy épp Tiborcz közbeszerzései után ki lehetne kezdeni egy politikust az erkölcstelensége miatt. A demokrata szekértábor fel fogja menteni a bűnöseit (ha lesznek), és majd a fenti bukott közszereplőket fogja emlegetni mentségül.

Nagy kérdés, hogy vajon a pártok lemondatnák-e ilyenkor a morálisan nem megfelelő embereiket.

Ha igen, akkor van esély az ellenzéki győzelemre 2022-ben. Ha nem, akkor egy lépést sem jutottunk előrébb a rendszerváltozás óta.

A szerző korábbi LMP-s újbudai önkormányzati képviselő. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek