+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 14. hétfő, 07:30
A vasárnapi választást az ellenzék nyerte, az ő üzenetük ment át. Orbán Viktornak és azoknak, akik finnyásan fogadták az együttműködést, kell meghallaniuk ezt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ezt a választást az egységes ellenzék nyerte meg.

 

Ehhez nem kell centizgetni, arányokat nézni – ugyanis egy olyan választáson, ahol az országos tét nem a hatalom, hanem az üzenet, egyértelmű: az egységes ellenzéknek számos helyen sikerült előretörnie, ami eleve siker. De különösen siker ez egy olyan autoriter rendszerben, mint a Nemzetietlen Együttműködésé, amelyben a Fidesz-maffia ural mindent a jogtól a médián át a gazdaságig. Budapest, Miskolc, Pécs, Dunaújváros, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Eger – és lehet tovább sorolni.

 

Ma két üzenet van. Győzött az ellenzék. Mégpedig az egységes ellenzék.

 

Az első Orbánnak üzenet.

 

A halomban álló hazugságok és pénzek sem segítenek, még a jelenlegi autoriter rendszerben is be lehet vinni Orbánnak egy gyomrost. Én persze kétlem, hogy Orbán hajlandó lenne bármikor is parlamenti választást veszíteni, azaz a mostani üzenet után a kormány politikája csak durvulni fog.

 

De az ellenzék által megszerzett önkormányzatokat fel kell használni arra, hogy egy ellenhatalom épüljön ki – szabad sajtóval, szabad kultúrával, lopásmentes gazdálkodással. Az önkormányzatok hatalmát Orbán 2010 után teljesen elvette. De üzeneteket hatalom nélkül is lehet küldeni. Éppen erről szóltak a vasárnapi választások. A hatalom nélküli ellenzék, a hatalom nélküli magyar nép üzent a zsarnoknak.

 

A második üzenet azoknak szól, akik az elmúlt kilenc évet végigokoskodták arról, hogy mindenki hülye, csak ők helikopterek.

 

Budapesten ennek a gondolatiságnak jelöltje is volt. Puzsér Róbert, a Csillag születik egykori zsűritagja a politikai autizmus programját kínálva indult el: csináljunk úgy, mintha ma annak lenne itt az ideje, hogy az ellenzékről vitatkozzunk, és ne a kormányt akarjuk leváltani.

 

Puzsér négy százalékra volt most jó, ebből – ha végül önmagát meghazudtolva mégsem tűnik el a politikai színpadról – mozgalmat is csinálhat. Sok sikert – és tényleg irónia nélkül, őszintén! Miért ne lehetne a balpopulista, elit-, nő- és oltásellenes grilloizmusnak Magyarországon is pártja?

 

De egy biztos:

 

a Fideszt nem úgy lehet leváltani, hogy először ellenzéket akarunk váltani.

 

Bárhol a térségben, ahol Orbánhoz hasonló autoriter politikusokat kellett leváltani, az fogott össze, ami van. Vladimir Mečiarral szemben klerikálisok, liberálisok, nacionalisták, posztkommunisták, magyarok álltak össze. Franjo Tudjman rendszerével szemben posztkommunisták, kisgazdák, kisebbségiek, liberálisok. Slobodan Milošević-tyel szemben balliberálisok, csetnikek, posztkommunisták, Európa-pártiak, ruszofilek, albánok, albánfalók.

 

Azaz Orbánt sem úgy lehet leváltani, hogy először az ellenzéket cseréljük le. Az az ellenzék, ami van. A feladat majdan az lesz, hogy meg kell teremteni azt a plurális demokráciát, ahol már valóban nem kell Demokratikus Koalíciónak, Jobbiknak, Momentumnak összefognia, és ahol Puzsér pártja is remélhetőleg bent lesz a parlamentben.

 

De most nem plurális demokrácia van. Ezt nem látni politikai autizmus vagy hasznos hülyeség vagy fideszes kollaboráció.

 

Szerencsére a választók ezt jól látták, és helyesen üzentek. Ez persze még csak egy nagy csata első állomása. De az irány megvan. Ma nem részletkérdéseken kell összeveszni, hanem a NER-t teljes mértékben elutasítani, minden elemében kétségbe vonni. Ennek érdekében kell irányítani az önkormányzatokat, ennek érdekében kell összefognia mindenkinek, aki plurális demokráciát akar.

 

Olvass még több cikket Techet Pétertől az Azonnalin! És olvasd vissza október 13. eseményeit is, percről percre!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás