Ezen a választáson az ellenzék győzött

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2019.10.14. 07:30

A vasárnapi választást az ellenzék nyerte, az ő üzenetük ment át. Orbán Viktornak és azoknak, akik finnyásan fogadták az együttműködést, kell meghallaniuk ezt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ezt a választást az egységes ellenzék nyerte meg.

 

Ehhez nem kell centizgetni, arányokat nézni – ugyanis egy olyan választáson, ahol az országos tét nem a hatalom, hanem az üzenet, egyértelmű: az egységes ellenzéknek számos helyen sikerült előretörnie, ami eleve siker. De különösen siker ez egy olyan autoriter rendszerben, mint a Nemzetietlen Együttműködésé, amelyben a Fidesz-maffia ural mindent a jogtól a médián át a gazdaságig. Budapest, Miskolc, Pécs, Dunaújváros, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Eger – és lehet tovább sorolni.

 

Ma két üzenet van. Győzött az ellenzék. Mégpedig az egységes ellenzék.

 

Az első Orbánnak üzenet.

 

A halomban álló hazugságok és pénzek sem segítenek, még a jelenlegi autoriter rendszerben is be lehet vinni Orbánnak egy gyomrost. Én persze kétlem, hogy Orbán hajlandó lenne bármikor is parlamenti választást veszíteni, azaz a mostani üzenet után a kormány politikája csak durvulni fog.

 

De az ellenzék által megszerzett önkormányzatokat fel kell használni arra, hogy egy ellenhatalom épüljön ki – szabad sajtóval, szabad kultúrával, lopásmentes gazdálkodással. Az önkormányzatok hatalmát Orbán 2010 után teljesen elvette. De üzeneteket hatalom nélkül is lehet küldeni. Éppen erről szóltak a vasárnapi választások. A hatalom nélküli ellenzék, a hatalom nélküli magyar nép üzent a zsarnoknak.

 

A második üzenet azoknak szól, akik az elmúlt kilenc évet végigokoskodták arról, hogy mindenki hülye, csak ők helikopterek.

 

Budapesten ennek a gondolatiságnak jelöltje is volt. Puzsér Róbert, a Csillag születik egykori zsűritagja a politikai autizmus programját kínálva indult el: csináljunk úgy, mintha ma annak lenne itt az ideje, hogy az ellenzékről vitatkozzunk, és ne a kormányt akarjuk leváltani.

 

Puzsér négy százalékra volt most jó, ebből – ha végül önmagát meghazudtolva mégsem tűnik el a politikai színpadról – mozgalmat is csinálhat. Sok sikert – és tényleg irónia nélkül, őszintén! Miért ne lehetne a balpopulista, elit-, nő- és oltásellenes grilloizmusnak Magyarországon is pártja?

 

De egy biztos:

 

a Fideszt nem úgy lehet leváltani, hogy először ellenzéket akarunk váltani.

 

Bárhol a térségben, ahol Orbánhoz hasonló autoriter politikusokat kellett leváltani, az fogott össze, ami van. Vladimir Mečiarral szemben klerikálisok, liberálisok, nacionalisták, posztkommunisták, magyarok álltak össze. Franjo Tudjman rendszerével szemben posztkommunisták, kisgazdák, kisebbségiek, liberálisok. Slobodan Milošević-tyel szemben balliberálisok, csetnikek, posztkommunisták, Európa-pártiak, ruszofilek, albánok, albánfalók.

 

Azaz Orbánt sem úgy lehet leváltani, hogy először az ellenzéket cseréljük le. Az az ellenzék, ami van. A feladat majdan az lesz, hogy meg kell teremteni azt a plurális demokráciát, ahol már valóban nem kell Demokratikus Koalíciónak, Jobbiknak, Momentumnak összefognia, és ahol Puzsér pártja is remélhetőleg bent lesz a parlamentben.

 

De most nem plurális demokrácia van. Ezt nem látni politikai autizmus vagy hasznos hülyeség vagy fideszes kollaboráció.

 

Szerencsére a választók ezt jól látták, és helyesen üzentek. Ez persze még csak egy nagy csata első állomása. De az irány megvan. Ma nem részletkérdéseken kell összeveszni, hanem a NER-t teljes mértékben elutasítani, minden elemében kétségbe vonni. Ennek érdekében kell irányítani az önkormányzatokat, ennek érdekében kell összefognia mindenkinek, aki plurális demokráciát akar.

 

Olvass még több cikket Techet Pétertől az Azonnalin! És olvasd vissza október 13. eseményeit is, percről percre!

 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek