+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 14. hétfő, 07:30
A vasárnapi választást az ellenzék nyerte, az ő üzenetük ment át. Orbán Viktornak és azoknak, akik finnyásan fogadták az együttműködést, kell meghallaniuk ezt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ezt a választást az egységes ellenzék nyerte meg.

 

Ehhez nem kell centizgetni, arányokat nézni – ugyanis egy olyan választáson, ahol az országos tét nem a hatalom, hanem az üzenet, egyértelmű: az egységes ellenzéknek számos helyen sikerült előretörnie, ami eleve siker. De különösen siker ez egy olyan autoriter rendszerben, mint a Nemzetietlen Együttműködésé, amelyben a Fidesz-maffia ural mindent a jogtól a médián át a gazdaságig. Budapest, Miskolc, Pécs, Dunaújváros, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Eger – és lehet tovább sorolni.

 

Ma két üzenet van. Győzött az ellenzék. Mégpedig az egységes ellenzék.

 

Az első Orbánnak üzenet.

 

A halomban álló hazugságok és pénzek sem segítenek, még a jelenlegi autoriter rendszerben is be lehet vinni Orbánnak egy gyomrost. Én persze kétlem, hogy Orbán hajlandó lenne bármikor is parlamenti választást veszíteni, azaz a mostani üzenet után a kormány politikája csak durvulni fog.

 

De az ellenzék által megszerzett önkormányzatokat fel kell használni arra, hogy egy ellenhatalom épüljön ki – szabad sajtóval, szabad kultúrával, lopásmentes gazdálkodással. Az önkormányzatok hatalmát Orbán 2010 után teljesen elvette. De üzeneteket hatalom nélkül is lehet küldeni. Éppen erről szóltak a vasárnapi választások. A hatalom nélküli ellenzék, a hatalom nélküli magyar nép üzent a zsarnoknak.

 

A második üzenet azoknak szól, akik az elmúlt kilenc évet végigokoskodták arról, hogy mindenki hülye, csak ők helikopterek.

 

Budapesten ennek a gondolatiságnak jelöltje is volt. Puzsér Róbert, a Csillag születik egykori zsűritagja a politikai autizmus programját kínálva indult el: csináljunk úgy, mintha ma annak lenne itt az ideje, hogy az ellenzékről vitatkozzunk, és ne a kormányt akarjuk leváltani.

 

Puzsér négy százalékra volt most jó, ebből – ha végül önmagát meghazudtolva mégsem tűnik el a politikai színpadról – mozgalmat is csinálhat. Sok sikert – és tényleg irónia nélkül, őszintén! Miért ne lehetne a balpopulista, elit-, nő- és oltásellenes grilloizmusnak Magyarországon is pártja?

 

De egy biztos:

 

a Fideszt nem úgy lehet leváltani, hogy először ellenzéket akarunk váltani.

 

Bárhol a térségben, ahol Orbánhoz hasonló autoriter politikusokat kellett leváltani, az fogott össze, ami van. Vladimir Mečiarral szemben klerikálisok, liberálisok, nacionalisták, posztkommunisták, magyarok álltak össze. Franjo Tudjman rendszerével szemben posztkommunisták, kisgazdák, kisebbségiek, liberálisok. Slobodan Milošević-tyel szemben balliberálisok, csetnikek, posztkommunisták, Európa-pártiak, ruszofilek, albánok, albánfalók.

 

Azaz Orbánt sem úgy lehet leváltani, hogy először az ellenzéket cseréljük le. Az az ellenzék, ami van. A feladat majdan az lesz, hogy meg kell teremteni azt a plurális demokráciát, ahol már valóban nem kell Demokratikus Koalíciónak, Jobbiknak, Momentumnak összefognia, és ahol Puzsér pártja is remélhetőleg bent lesz a parlamentben.

 

De most nem plurális demokrácia van. Ezt nem látni politikai autizmus vagy hasznos hülyeség vagy fideszes kollaboráció.

 

Szerencsére a választók ezt jól látták, és helyesen üzentek. Ez persze még csak egy nagy csata első állomása. De az irány megvan. Ma nem részletkérdéseken kell összeveszni, hanem a NER-t teljes mértékben elutasítani, minden elemében kétségbe vonni. Ennek érdekében kell irányítani az önkormányzatokat, ennek érdekében kell összefognia mindenkinek, aki plurális demokráciát akar.

 

Olvass még több cikket Techet Pétertől az Azonnalin! És olvasd vissza október 13. eseményeit is, percről percre!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás