Hatalmas konzervatív győzelem, de nagyon jól szerepelt az ökopárt és a helyi Momentum is

Szerző: Techet Péter
2019.10.13. 18:11

Legalábbis Vorarlbergben: a legnyugatibb osztrák tartományban ma tartottak tartományi választásokat, Kurzék pártja, és a balkatolikus Zöldek nagyot taroltak.

Hatalmas konzervatív győzelem, de nagyon jól szerepelt az ökopárt és a helyi Momentum is

A legnyugatibb és leggazdagabb osztrák tartomány Vorarlberg is ma választott. A szorgalmas alemánok, akiket Ausztria más részein senki sem ért, már alapvetően délelőtt, még a mise előtt elmentek szavazni, azaz akár délben is be lehetett volna zárni az urnákat. Főleg azért, mert az eredményt is mindenki tudta előre.

A helyben nem türkiz, hanem továbbra is fekete pártszínnel működő, Sebastian Kurz-féle Néppárt (ÖVP) szokásosan tarolt: 43,7 százalékot szereztek a tartományban,

ez jóval magasabb, mint a párt egyébként is acélos, 36 százalékos országos eredménye a szeptemberi osztrák időközi választásokon. Abszolút többsége viszont a Néppártnak még így sincsen, azaz koalíciót kell majd kötnie valakivel. A helyi Néppárt katolikusabb, de éppen ezért menekültpártibb is, mint a kurzi bécsi főirány. Második helyre jöttek fel a balkatolikus Zöldek, akik 18,7 százalékot kaptak.

Ezzel letaszították harmadik helyre a Szabadságpártot (FPÖ), amely eleve majdnem tíz százalékot veszített, s csak 13,8 százalékra volt elég. A szocdemek és a liberálisok fej-fej mellett végeztek, a szociáldemokrata SPÖ végül egy kicsit több szavazatot, 9,5 százalékot szerzett, mint az osztrák Momentumként is jellemezhető, 8,5 százalékkal befutó Neos.

Abban a tartományban, ahol még a munkáskamara is katolikus, a vörösök nem tudnak labdába rúgni,

nem csoda tehát a tíz százalék alatti választási eredményük. A Neos majdnem el is érte őket: az osztrák Momentumnak Vorarlberg az őshazája, az innen származó, egykori ÖVP-tanácsadó Matthias Strolz alapította meg a pártot 2013-ban. A Neos EP-képviselője, Claudia Gamon is vorarlbergi, bár országosan már megtanult bécsiesen beszélni.

Vorarlberg az a tartomány, amely száz éve egyszer már döntött arról, hogy Svájchoz szeretne tartozni. Ez akkor végül lekerült a napirendről, de a kérdést egy Sankt Gallen-i szocdem politikus idén megint elővette.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek