Törvénytelenül függesztette fel a brit parlamentet Boris Johnson

Szerző: Pintér Bence
2019.09.24. 11:59

A brit miniszterelnök ellen döntött a brit legfelsőbb bíróság, John Bercow házelnök közölte: rögtön össze is hívja a parlamentet.

Törvénytelenül függesztette fel a brit parlamentet Boris Johnson
Törvénytelenül javasolta a királynőnek Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy függessze fel öt hétre a brit parlament működését

– határozott kedden a brit legfelsőbb bíróság a Guardian szerint.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg is semmisítették a parlament felfüggesztését, tehát John Bercow házelnökön múlik, hogy mikor hívja össze az alsóházat.

Bercow rögtön közölte is, hogy késedelem nélkül össze kell ülnie a parlamentnek.

A felfüggesztésről korábban itt írtunk: a kormány azzal érvelt, hogy a mostani parlamenti ülésszak így is túlzottan hosszúra nyúlt, és itt volt az ideje a szokásos felfüggesztésnek, aminek hossza szerintük nem tért el nagyban a szokásostól. A döntés ellen keresetet benyújtók szerint azonban Johnsonnak az volt a célja, hogy a brexit mostani határideje előtti kulcsidőszakban kiiktassa a parlamentáris kontrollt.

A bíróság az utóbbi érvelésnek adott igazat, szerintük

a kormányt semmi nem jogosítja fel egy ilyen hosszú parlamenti szünet elrendelésére, aminek súlyos következményei voltak a demokrácia alapjaira nézve.

A döntés szerint semmi olyan bizonyíték nem került eléjük, amely indokolta volna az öt hetes felfüggesztést, mikor az új parlamenti ülésszakot megnyitó szokásos királynői beszéd előkészítéséhez általában elég 4-6 nap. „Meg kell tehát állapítanunk, hogy törvénytelen volt azt tanácsolni Őfelségének, hogy függessze fel a parlament működését, mivel ez ésszerű indoklás nélkül megakadályozta a parlament képességét arra, hogy teljesítse alkotmányos szerepét” – írták.

A miniszterelnök már korábban közölte, hogy nem mond le, ha az ügyben ellene döntenek. Ennek ellenére a munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn, ezen felül a Skót Nemzeti Párt és a wales-i Plaid Cymru is jelezte: Johnsonnak most illene lemondania. Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke szerint pedig Johnson tanácsadójának, a kilépési kampány korábbi agyának, Dominic Cummings-nak kéne távoznia.

És hogy mi jön most? Épp tegnap este szedtük össze, hogy mi várható október 31-ig, a mostani kilépési dátumig.

FRISSÍTÉS (13:20):

John Bercow házelnök szerdán 11:30-ra hívta össze a brit parlament ülését. A New yorkban tartózkodó Boris Johnson stábja jelezte, hogy egyelőre nem reagálnak a legfelsőbb bíróság döntésére.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek