+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 24. kedd, 11:59
A brit miniszterelnök ellen döntött a brit legfelsőbb bíróság, John Bercow házelnök közölte: rögtön össze is hívja a parlamentet.
Törvénytelenül javasolta a királynőnek Boris Johnson brit miniszterelnök, hogy függessze fel öt hétre a brit parlament működését

 

– határozott kedden a brit legfelsőbb bíróság a Guardian szerint.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg is semmisítették a parlament felfüggesztését, tehát John Bercow házelnökön múlik, hogy mikor hívja össze az alsóházat.

 

Bercow rögtön közölte is, hogy késedelem nélkül össze kell ülnie a parlamentnek.

 

A felfüggesztésről korábban itt írtunk: a kormány azzal érvelt, hogy a mostani parlamenti ülésszak így is túlzottan hosszúra nyúlt, és itt volt az ideje a szokásos felfüggesztésnek, aminek hossza szerintük nem tért el nagyban a szokásostól. A döntés ellen keresetet benyújtók szerint azonban Johnsonnak az volt a célja, hogy a brexit mostani határideje előtti kulcsidőszakban kiiktassa a parlamentáris kontrollt.

 

A bíróság az utóbbi érvelésnek adott igazat, szerintük

 

a kormányt semmi nem jogosítja fel egy ilyen hosszú parlamenti szünet elrendelésére, aminek súlyos következményei voltak a demokrácia alapjaira nézve.

 

A döntés szerint semmi olyan bizonyíték nem került eléjük, amely indokolta volna az öt hetes felfüggesztést, mikor az új parlamenti ülésszakot megnyitó szokásos királynői beszéd előkészítéséhez általában elég 4-6 nap. „Meg kell tehát állapítanunk, hogy törvénytelen volt azt tanácsolni Őfelségének, hogy függessze fel a parlament működését, mivel ez ésszerű indoklás nélkül megakadályozta a parlament képességét arra, hogy teljesítse alkotmányos szerepét” – írták.

 

A miniszterelnök már korábban közölte, hogy nem mond le, ha az ügyben ellene döntenek. Ennek ellenére a munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn, ezen felül a Skót Nemzeti Párt és a wales-i Plaid Cymru is jelezte: Johnsonnak most illene lemondania. Nigel Farage, a Brexit Párt elnöke szerint pedig Johnson tanácsadójának, a kilépési kampány korábbi agyának, Dominic Cummings-nak kéne távoznia.

 

És hogy mi jön most? Épp tegnap este szedtük össze, hogy mi várható október 31-ig, a mostani kilépési dátumig.

 

FRISSÍTÉS (13:20):

 

John Bercow házelnök szerdán 11:30-ra hívta össze a brit parlament ülését. A New yorkban tartózkodó Boris Johnson stábja jelezte, hogy egyelőre nem reagálnak a legfelsőbb bíróság döntésére.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás