+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 12. szombat, 08:21
Az egész hétvégét végigtárgyalja az Egyesült Királyság az EU-val, miután uniós források szerint Boris Johnson számos engedményt tett Brüsszel felé egy új megállapodás elérése érdekében.

Kilátásban lehet egy új brexit-megállapodás, legalábbis erre utalnak a brit kormány és az EU pénteken tett nyilatkozatai – írja a Bloomberg üzleti lap.

 

Észak-Írország a fő kérdés

 

A két fél az egész hétvégét végigtárgyalja majd, miután pénteken EU-s tisztségviselők szerint

 

Boris Johnson brit miniszterelnök jelezte, kész komolyabb engedményeket hozni a megállapodásról szóló tárgyalások elindítása érdekében.

 

A tét az, hogy a jövő csütörtöki európai tanácsi ülésre már egy megállapodás tervezetével érkezhessenek majd meg a felek, ugyanakkor sok tárgyalásra, szavazásra és munkára lesz még szükség, amennyiben az Egyesült Királyság október 31-jén tényleg megállapodással akarja otthagyni az Európai Uniót.

 

Johnson eredeti tervének egyik sarokköve, hogy bár Észak-Írországot kiemelné az EU-s vámunióból, a megállapodás felett az országrész parlamentje, a Stormont vétójogot kapna. Előbbi intézkedés azt jelentené, hogy Írország és Észak-Írország között jönnének a vámvizsgálatok a határon – ezt Dublin és az EU is hevesen ellenzi –, utóbbi viszont az északír Demokratikus Unionista Pártnak (DUP), mely az országrész az Egyesült Királyságban maradását támogatja, adna erőteljes hatalmat a megállapodás felett.

 

Ez volt az, amelyből Michel Barnier brexit-főtárgyaló szerint állítólag pénteken már engedett valamelyest a brit miniszterelnök. A Bloomberg két egymástól független forrása szerint Johnson elismerte, hogy az Ír-szigeten valóban nemkívánatos a vámvizsgálatok visszatérte. „Minden fél úgy érzi, hogy van út előre, látjuk a megállapodás felé vezető ösvényt” – reménykedett Johnson, aki sietett hozzátenni, szó sincs arról, hogy a megállapodás már kész is lenne, ahhoz még sok munkára van szükség.

 

Az EU részéről az igazi „dealbreaker” viszont pont a vámvizsgálatok visszatérte és Észak-Írország kiemelése lenne a vámunióból

 

– ők olyan megállapodást szeretnének, ahol nem emelkedik kézzelfogható határ az Ír-szigeten. Ezt nevezik a brexit-szakzsargonban backstopnak. Épp ezért most a tárgyalók olyan megoldást keresnek, amely úgy tartaná benn Észak-Írországot az EU-s vámunióban, hogy közben az országrész az Egyesült Királyság vámszabályai is vonatkozzanak rá.

 

Valami készül, de hivatalosan még nem fogalmazzák az új megállapodást

 

Bármilyen megállapodás is születik, arról a brit parlamentnek szavaznia kell majd: ez az, amibe már az előző miniszterelnök Theresa Maynek is beletört a bicskája, ő saját brexit-megállapodását négyszer próbálta megszavaztatni a parlamenttel, de sokszor épp saját pártjából hátráltak ki mögüle, és nem szavazták meg a megállapodást.

 

Ezeket a köröket Johnsonnak is végig kell majd futnia, ráadásul fontosak lesznek neki az északír demokratikus unionisták szavazatai is - a DUP azonban hevesen ellenzi, hogy Észak-Írország más vámrendelkezések hatálya alá essen, mint az Egyesült Királyság többi részei. „Aki bármit is tud Észak-Írországról, az azt is tudja, hogy ezek az ügyek csak az unionista és nacionalista közösség támogatásával működhetnek” – figyelmeztetett Arlene Foster, a DUP elnöke arra, hogy

 

pártja bevonása nélkül Észak-Írország ügyében aligha lehet majd működő megállapodást elérni.

 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy hiába a biztató jelek, még nem beszélhetünk olyan hivatalos EU-s procedúráról, melyben ténylegesen egy új megállapodást fogalmazna a két fél: az unió többször is hangsúlyozta, hogy mivel egyszer már készítettek a britekkel egy működőképes megállapodást, nem fognak bele egy új megfogalmazásába. Persze Boris Johnson engedményei és most látható kompromisszumkészsége talán arra utalhat, hogy valami készülőben van, de ahhoz, hogy október 31-jén az Egyesült Királyság egy megállapodással hagyhassa ott az Európai Uniót, még tényleg rengeteg munkára lesz szükség.

 

Nem is beszélve a parlamenti többséghez szükséges képviselők összeszedéséről, amely az eddigi tapasztalatok alapján nem ígérkezik majd könnyűnek az új miniszterelnök számára, aki egész politikai programját arra építette fel, hogy az október végére kitűzött dátumig országa mindenképp elhagyja az EU-t.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019) / Boris Johnson a Downing Street 10-ben fogadja David Sassoli EP-elnököt

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás