+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 12. szombat, 08:21
Az egész hétvégét végigtárgyalja az Egyesült Királyság az EU-val, miután uniós források szerint Boris Johnson számos engedményt tett Brüsszel felé egy új megállapodás elérése érdekében.

Kilátásban lehet egy új brexit-megállapodás, legalábbis erre utalnak a brit kormány és az EU pénteken tett nyilatkozatai – írja a Bloomberg üzleti lap.

 

Észak-Írország a fő kérdés

 

A két fél az egész hétvégét végigtárgyalja majd, miután pénteken EU-s tisztségviselők szerint

 

Boris Johnson brit miniszterelnök jelezte, kész komolyabb engedményeket hozni a megállapodásról szóló tárgyalások elindítása érdekében.

 

A tét az, hogy a jövő csütörtöki európai tanácsi ülésre már egy megállapodás tervezetével érkezhessenek majd meg a felek, ugyanakkor sok tárgyalásra, szavazásra és munkára lesz még szükség, amennyiben az Egyesült Királyság október 31-jén tényleg megállapodással akarja otthagyni az Európai Uniót.

 

Johnson eredeti tervének egyik sarokköve, hogy bár Észak-Írországot kiemelné az EU-s vámunióból, a megállapodás felett az országrész parlamentje, a Stormont vétójogot kapna. Előbbi intézkedés azt jelentené, hogy Írország és Észak-Írország között jönnének a vámvizsgálatok a határon – ezt Dublin és az EU is hevesen ellenzi –, utóbbi viszont az északír Demokratikus Unionista Pártnak (DUP), mely az országrész az Egyesült Királyságban maradását támogatja, adna erőteljes hatalmat a megállapodás felett.

 

Ez volt az, amelyből Michel Barnier brexit-főtárgyaló szerint állítólag pénteken már engedett valamelyest a brit miniszterelnök. A Bloomberg két egymástól független forrása szerint Johnson elismerte, hogy az Ír-szigeten valóban nemkívánatos a vámvizsgálatok visszatérte. „Minden fél úgy érzi, hogy van út előre, látjuk a megállapodás felé vezető ösvényt” – reménykedett Johnson, aki sietett hozzátenni, szó sincs arról, hogy a megállapodás már kész is lenne, ahhoz még sok munkára van szükség.

 

Az EU részéről az igazi „dealbreaker” viszont pont a vámvizsgálatok visszatérte és Észak-Írország kiemelése lenne a vámunióból

 

– ők olyan megállapodást szeretnének, ahol nem emelkedik kézzelfogható határ az Ír-szigeten. Ezt nevezik a brexit-szakzsargonban backstopnak. Épp ezért most a tárgyalók olyan megoldást keresnek, amely úgy tartaná benn Észak-Írországot az EU-s vámunióban, hogy közben az országrész az Egyesült Királyság vámszabályai is vonatkozzanak rá.

 

Valami készül, de hivatalosan még nem fogalmazzák az új megállapodást

 

Bármilyen megállapodás is születik, arról a brit parlamentnek szavaznia kell majd: ez az, amibe már az előző miniszterelnök Theresa Maynek is beletört a bicskája, ő saját brexit-megállapodását négyszer próbálta megszavaztatni a parlamenttel, de sokszor épp saját pártjából hátráltak ki mögüle, és nem szavazták meg a megállapodást.

 

Ezeket a köröket Johnsonnak is végig kell majd futnia, ráadásul fontosak lesznek neki az északír demokratikus unionisták szavazatai is - a DUP azonban hevesen ellenzi, hogy Észak-Írország más vámrendelkezések hatálya alá essen, mint az Egyesült Királyság többi részei. „Aki bármit is tud Észak-Írországról, az azt is tudja, hogy ezek az ügyek csak az unionista és nacionalista közösség támogatásával működhetnek” – figyelmeztetett Arlene Foster, a DUP elnöke arra, hogy

 

pártja bevonása nélkül Észak-Írország ügyében aligha lehet majd működő megállapodást elérni.

 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy hiába a biztató jelek, még nem beszélhetünk olyan hivatalos EU-s procedúráról, melyben ténylegesen egy új megállapodást fogalmazna a két fél: az unió többször is hangsúlyozta, hogy mivel egyszer már készítettek a britekkel egy működőképes megállapodást, nem fognak bele egy új megfogalmazásába. Persze Boris Johnson engedményei és most látható kompromisszumkészsége talán arra utalhat, hogy valami készülőben van, de ahhoz, hogy október 31-jén az Egyesült Királyság egy megállapodással hagyhassa ott az Európai Uniót, még tényleg rengeteg munkára lesz szükség.

 

Nem is beszélve a parlamenti többséghez szükséges képviselők összeszedéséről, amely az eddigi tapasztalatok alapján nem ígérkezik majd könnyűnek az új miniszterelnök számára, aki egész politikai programját arra építette fel, hogy az október végére kitűzött dátumig országa mindenképp elhagyja az EU-t.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019) / Boris Johnson a Downing Street 10-ben fogadja David Sassoli EP-elnököt

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás