A britek nem jelölnek biztost, és az EU által indított eljárásra sem reagálnak

Szerző: Pintér Bence
2019.11.23. 09:00

De valójában az EU-t sem érdeklik a britek, csak azt akarják, hogy működhessen már a bizottság.

A britek nem jelölnek biztost, és az EU által indított eljárásra sem reagálnak

Péntekig kell reagálnia Londonnak arra a jogsértési eljárásra, ami azért indul az Egyesült Királyság ellen az EU-ban, mert a brit kormány nem jelölt biztot az Ursula von der Leyen által vezetett új Európai Bizottságba, de a briteket nem érdekli a dolog – írja a Politico.

A briteknek ugye eredetileg még az EP-választás előtt ki kellett volna lépnie az EU-ból, majd október 31-e volt a határidő, tehát nem kellett volna biztost jelölniük, a brexit határidejét viszont újra ki kelllett tolni.

A briteknek tehát jelölnie kéne biztost, ezt viszont a decemberi időközi választás miatt nem tudják megtenni, és hát nem is annyira akarják,

pedig korábban a határidő kitolása alkalmával ezt megígérték.

De igazából az Európai Bizottság sem számít valójában arra, hogy a jogi procedúra megnyitása miatt megijed Boris Johnson, és jelölni fog egy biztost, azt mindössze a formaságok miatt indították meg – a lényeg az, hogy Ursula von der Leyen sokat késő új bizottság végre legitim, jogilag támadhatatlan módon fel tudjon állni, miután minden tagját elfogadják várhatóan szerdán az Európai Parlamentben.

Hogy lesz-e végül brit biztos, az nyilván a választások eredményétől függ, hiszen Johnson győzelme esetén meg fog történni a brexit, míg a Munkáspárt ugye újabb népszavazást tartana a megállapodásról, amit újra is tárgyalnának – ebben az esetben lenne idő egy biztos küldésére. Ha azonban nem küldenek, az a későbbi tárgyalások folyamán komoly érv lehet amellett, hogy London nem tartja be azt, amit ígér.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek