Dăncilă Románia első női elnöke akar lenni, de erre kevés esély látszik

Szerző: Pintér Bence
2019.08.25. 19:28

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Dăncilă Románia első női elnöke akar lenni, de erre kevés esély látszik

Ahogy arról már korábban is írtunk, elnököt választ Románia novemberben,

vasárnap pedig az is biztos lett, hogy a nagyobbik kormánypárt, a nevében szociáldemokrata PSD a regnáló korményfőt, Viorica Dăncilăt fogja indítani.

Az Agerpres tudósítása alapján a párt kongresszusán kézfeltartással szavazták meg jelöltnek a politikust, aki 2009 és 2018 között a PSD európai parlamenti képviselője volt, mielőtt átvette volna a miniszterelnöki széket a székelyakasztással Mihai Tudosétól. (Aki meg azóta egyébként az Európai Parlamentbe ment képviselőnek.)

„Az országot emberközelből, az emberekkel közösen kell vezetni, nem ötévenként egyszer, hanem minden nap” – nyilatkozta Dăncilă, aki odaszólt ellenfeleinek, a liberális USR színeiben induló Dan Barnának és a jobbközép PNL által támogatott, újrázó elnöknek Klaus Johannisnak is.

„Erősebb vagyok azoknál a férfiaknál, akik egyebet sem tesznek, csak bekiabálnak a pálya széléről” – utalt Barnára, Johannisról pedig azt mondta, hogy öt évig nem csinált semmit.

A Romániát nyáron megrázó gyilkosság nyomán a bűnözőknek, pedofiloknak és erőszaktevőkenk súlyosabb büntetést ígérő miniszterelnök és a pártvezetés is kiemelte emellett, hogy ő lehet az ország első női elnöke.

A számok azonban egyelőre nem mutatják, hogy esélyes lenne

Nagy meglepetés lenne azonban a jelenlegi adatok alapján, ha a miniszterelnök novemberben végül egyáltalán érdemben bele tudna szólni az elnökválasztási küzdelembe. A legutóbbi mérés szerint – amiben több olyan politikus is helyet kapott, aki egyébként nem is indul – az első fordulóban

a hivatalban lévő Klaus Johannis a voksok 41,7 százalékát szerezené meg, Dăncilă pedig csak a hatodik helyen áll 7,5 százalékkal, ami még úgy sem fényes, hogy több előtte álló politikus nem is fog indulni.

A kutatásban Johannis után a kisebbik kormánypárt, az ALDE politikusa, Călin Popescu-Tariceanu áll a második helyen 13,8 százalékkal, a harmadik a PRO Romania politikusa, az egykori PSD-s elnökjelölt Victor Ponta 12,9 százalékkal, negyedik a PLUS politikusa, az Európai Parlamentben jelenleg a Renew Europe frakcióját vezető Dacian Cioloș 10,4 százalékkal (aki itt nyilatkozott nekünk), míg az ötödik az USR-s Dan Barna 9,4 százalékkal – csak utánuk jön Dăncilă. Az RMDSZ-es Kelemen Hunor 2,8 százalékon áll egyébként.

Ugyan Cioloș-t külön mérik, de az USR és a PLUS korábban megállapodott, hogy továbbra is szövetségben gondolkodva együtt jelülik Barnát az elnöki, míg majd később Cioloș-t a miniszterelnöki posztra. Ugyanígy Victor Ponta sem jelentette be, hogy idén indulna, ő azt szeretné, ha a balközép pártoknak közös jelöltje lenne.

Mindenesetre egyelőre nem úgy néz ki, hogy idén ősszel női elnököt fog választani Románia,

de Dăncilă megválasztása korábban pártelnöknek, illetve most elnökjelöltnek jelzi, hogy a politikus kilépett a börtönben ülő korábbi pártvezér, Liviu Dragnea árnyékából, és átvette a pártot.

FOTÓ: Európai Parlament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek